GP svarar på läsarnas frågor om branden

Många läsare påverkas av storbranden på Liseberg och frågorna väller in i GP:s livechatt.
Kan boende i det avspärrade området ta sig hem? Och brinner det fortfarande?
Här nedan har vi sammanställt några frågor som många läsare undrar över.

ANNONS
|

Det var klockan 10.07 på måndagen den 12 februari som SOS fick in det första larmet om en brand på Lisebergs område. Senare stod det klart att det var Lisebergs oöppnade badhus Oceana som stod i lågor.

Många människor har påverkats av branden och många läsare har hört av sig till GP för att få svar på hur branden startade, om det fortfarande brinner och om boende i området kan ta sig hem.

Hur startade branden?

Det är i nuläget oklart varför branden startade, mer än att räddningstjänsten larmades till platsen för att åtgärda en brand i den nybyggda vattenrutschkanan.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse och utreder branden som en arbetsplatsolycka och grov allmänfarlig vårdslöshet. Det är oklart när närmare tekniska undersökningar kan genomföras vid brandplatsen, då branden och rasrisken ställer till det.

ANNONS

Varför inträffade flera explosioner?

Jan Wisén, brandskyddsexpert som bland annat har arbetat för MSB, säger att det finns två tänkbara orsaker till explosionen. Han tror att det kan handla om en rökgasexplosion eller att det byggmaterial som kan ha funnits på platsen kan ha orsakat explosionen.

– Då är det ofta så att man kanske har gasolflaskor och svetsaggregat som man arbetar med. Det kan ha varit en gasflaska som har exploderat. Om en gasflaska står och blir upphettad och smäller får det nästan samma effekt med en explosion, som sedan fortplantar sig genom röret, säger han.

Brinner det fortfarande?

Det korta svaret är att det fortfarande brinner, vid 11-tiden under tisdagen. Mindre bränder härjar fortsatt i olika, svåråtkomliga på grund av rasrisken, delar av konstruktionen.

Räddningstjänsten arbetar fortfarande med både yttre och inre släckning, och med att begränsa branden från att sprida sig inom byggnaden. Räddningstjänsten gör dock bedömningen att det inte finns risk för att branden sprider sig, man har också lyckats få branden under kontroll.

Det är en konstruktionsbrand som tar tid att släcka, och räddningstjänstens arbete kommer troligtvis att fortgå långt in under tisdagen.

Gäller VMA fortfarande och i vilket område?

På måndagen utfärdades ett viktigt meddelade till allmänheten (VMA) som omfattade Liseberg/Mölndal. Räddningstjänsten uppmanade boende i närområdet att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

ANNONS

Strax före klockan 20 på måndagskvällen meddelade räddningstjänstledaren på plats att faran var över och att de restriktioner som har funnits nu har hävts.

Allmänheten uppmanades vara vaksamma på röken men under tisdagsmorgonen minskade rökutvecklingen så pass kraftigt att den inte längre ansågs påverka omgivningen.

Kan boende i området ta sig hem? Hur ser avspärrningarna ut?

Polisen har uppgett att området mellan Mölndalsvägen och Mölndalsån alltjämt är avspärrat på grund av den rasrisk som föreligger.

Det är inte tillåtet att gå innanför avspärrningarna, men boende inom det området som är avspärrat som behöver komma in till sin bostad eller till sitt garage kan prata med polispersonal på plats. Polisen hänvisar sedan i sin tur till en väg där man kan köra eller gå.

På tisdagen är biltrafiken alltjämt påverkad. Däremot går spårvagnslinjerna, 2 och 4, åter mellan Korsvägen och Mölndal.

Har någon person skadats i branden?

Polisen uppger att totalt 16 personer har uppsökt vård på sjukhus med lindriga skador, enligt Sahlgrenska. Vid 18-tiden var ingen person kvar på sjukhus. Sex personer har också fått vård på plats vid branden.

Senare på måndagskvällen gick polisen ut med att en man som arbetade inom projektet saknas efter branden och att sökandet efter denne fortgår. Anhöriga är underrättade och utredningen har tagits över av åklagare.

ANNONS

Vem är ansvarig för Oceana och vad skulle det kosta?

NCC har inte hunnit lämna över Oceana till Liseberg utan byggjätten är fortfarande ansvarig för den.

– Generellt kommenterar vi inte specifika projekt försäkringsmässigt men alla våra projekt är ju försäkrade, säger NCC:s presschef Amelie Winberg.

Hela Jubileumsprojektet, Grand Curiosa, Oceana och parkeringar, låg enligt budget från 2017 på strax under två miljarder. Kostnaden för Oceana skulle landa på cirka 1,2 miljarder kronor som kalkylerna såg ut i januari.

LÄS MER:Brand vid Lisebergs badhus Oceana

LÄS MER:Barn på femton förskolor inryms

LÄS MER:Explosionen gick igenom vattenrutschkanans rör

LÄS MER:Wingårdh om jättebranden: ”Det är djupt tragiskt”

LÄS MER:Miljardbygget Oceana skulle bli Göteborgs nya turistmagnet

ANNONS