Brand vid Lisebergs badhus Oceana – man saknad

Göteborgshimlen färgades svart av rök när Oceana fattade eld och flera explosioner ägde rum när Lisebergs nya badhus totalskadades. 22 personer har skadats lindrigt efter branden, och polisen uppger att en man saknas.
Räddningstjänsten har kämpat mot lågorna hela natten, och branden beskrivs fortfarande inte vara under kontroll.

ANNONS

Lisebergs nya badhus Oceana började brinna kraftigt under måndagen och räddningsarbetet pågick fortsatt under natten mot tisdag, då ett antal mindre bränder härjade i olika delar av konstruktionen.

På morgonen uppgav räddningstjänsten att man ännu inte gjort bedömningen att branden är under kontroll.

– Vi har sagt att vi inte har någon risk för spridning till angränsande fastigheter, men inom fastigheten har vi inte bedömt att vi har kontroll, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör.

Man arbetar både med inre och yttre släckning, och med att begränsa branden från att sprida sig inom byggnaden. De återstående bränderna kommer att ta tid att släcka och räddningstjänsten beräknas vara kvar på plats på tisdagen.

ANNONS

– Rasrisken är besvärlig för oss för det är inte så stora delar av byggnaden som vi bedömer att vi kan gå in och jobba i. Det har skett en typ av explosion när det antänts mycket brandgas, vilket vi tror har hänt här, och därför finns det skador på byggnaden som gör att vi inte vågar röra oss där inne, säger Petter Backlund, räddningsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hur många bränder som återstår att släcka är oklart, men enligt Christer Dyrfelt är det framför allt två områden som räddningstjänsten undviker med hänsyn till rasrisken.

– Tornet är ett av dem, och det är samma sak med kupolen där, säger han.

Vid 6-tiden på tisdagsmorgonen började spårvagnarna återigen köra mellan Korsvägen och Mölndal och Christer Dyrfelt säger att man släppt på biltrafiken i södergående riktning.

Vid 19-tiden på måndagen meddelade polisen att en man saknas efter branden och att sökandet efter denne fortgår. På tisdagsmorgonen hade polisen dock inga uppdateringar att delge.

Enligt Liseberg ska mannen arbeta inom projektet. Anhöriga är underrättade.

16 personer uppsökte vård

Sedan tidigare har polisen gått ut med att totalt 16 personer fick uppsöka vård på sjukhus, och att sex personer fick vård på plats.

– Tillståndet betecknas som lindrigt för samtliga, säger Lisa Räng, presstalesperson på Sahlgrenska universitetssjukhus.

ANNONS

Polisen utredde branden initialt som en arbetsplatsolycka, och gick senare ut med att man nu också utreder grov allmänfarlig vårdslöshet. Det är oklart när en teknisk undersökning kan genomföras på plats.

Inledningsvis gick polisen ut med att de hade rubriceringen grov allmänfarlig ödeläggelse, men det var alltså fel.

Boende inom det avspärrade området, som behöver komma in till sin bostad eller till sitt garage, uppmanas kontakta polispersonal på plats.

VMA hävt

Runt den stora rutschkanan som byggts till badhusets invigning spred sig röken. När byggnaden stod i full brand hördes också flera höga smällar. Enligt bildmaterial som GP tagit del har det också exploderat i flera delar av byggnaden.

I området runt Liseberg, och så långt som till Näset enligt GP:s läsare, spred sig en lukt av bränt gummi.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades på måndagen. Allmänheten uppmanades att hålla sig undan platsen och att hålla sig inomhus med stängda fönster och ventilation, om man kände obehag av röken. Strax före klockan 20 hävdes VMA:t.

– Det är viss rökutveckling från branden men inte i den omfattningen längre att det är motiverat att behålla VMA, säger Per Nyqvist, räddningschef i beredskap, men tillägger att man bör fortsätta undvika röken om den upplevs som obehaglig.

ANNONS

Byggnaden har fått omfattande skador.

– Det är totalskada och vi jobbar för att försöka begränsa neråt till huset och att den inte sprids till närliggande byggnader, säger Marcus Friberg på räddningstjänstens pressjour, på måndagen.

Liseberg har samlat krisledningen

Andreas Andersen är vd på Liseberg och berättade tidigt att man hade aktiverat sin krisledning i samband med händelsen och att hela ledningsgruppen samlades. Senare nåddes även han av informationen om att en person saknas efter branden.

– Vi är djupt bestörta över den förödande händelse som inträffat på Oceana Vattenvärld. Vår främsta uppgift nu är att bistå polisen i sökandet efter den saknade personen och att stötta anhöriga och drabbade, säger Andreas Andersen i ett pressmeddelande.

Liseberg Grand Curiosa Hotel och Lisebergs närliggande kontorsbyggnader fick evakueras i samband med branden. Hotellet, Lisebergs spelhus samt restauranger kommer att hålla stängt under resten av måndagen samt under tisdagen.

NCC: Startade under arbete

Huvudentreprenören för bygget av Lisebergs äventyrsbad är NCC. Bygget av äventyrsbadet var i det absoluta slutskedet. Planen var att en slutbesiktning skulle genomföras i april och efter det skulle bygget lämnas över i Lisebergs händer.

Det som pågick på platsen var därför olika ”slutliga installationer”, enligt NCC:s presschef Amelie Winberg.

– Det vi vet är att det inte har självantänt. Vi tror att det har uppstått i samband med ett arbetsmoment men inget är bekräftat än. Vi måste avvakta polisutredningen, säger hon.

ANNONS

Från politiskt håll framför kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) att man följer utvecklingen.

– Jag följer rapporteringen med chock och bedrövelse. Kommunledningen följer utvecklingen noga och står i kontakt med både räddningstjänsten och Lisebergs ledning. Jag hoppas innerligt att inga människor är skadade, sa han inledningsvis.

GP:s reporter på plats rapporterar från branden.
GP:s reporter på plats rapporterar från branden. Bild: FOTO: HENRIK JANSSON
Bild på Oceana från den 15 januari, en knapp månad innan storbranden.
Bild på Oceana från den 15 januari, en knapp månad innan storbranden. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Här exploderar Lisebergs Oceana

LÄS MER:Hotellgäster vid Liseberg utryms

LÄS MER:Grannarna om branden vid Oceana

ANNONS