I Milano träffades de kockarna som driver italienska restauranger världen över.
I Milano träffades de kockarna som driver italienska restauranger världen över. Bild: Press

Göteborgskrog i världsklass på italienskt – utanför Italien

När kocken Pietro Fioriniello kom till Göteborg för över 30 år sedan kunde han inte hitta en enda anständig cappuccino i hela staden. Nu serveras de överallt. I maj utropades hans restaurang till en av de 100 bästa italienska restaurangerna utanför Italien.

ANNONS
|

Den nybildade organisationen Melius är ett nätverk för italienska restauranger utanför Italien. På dess lista över de 100 bästa italienska restaurangerna utanför Italien hittar man nu La Cucina Italiana, i Göteborg.

– Det känns fantastiskt, helt otroligt. Det är stort, säger ägaren och kocken Pietro Fioriniello.

Läs även: Så många fyrar ger Uteätarna La Cucina Italiana i betyg

Därför åkte han i början av maj ner till Milano för att bland annat träffa de andra restaurangägarna från världen över; Spanien, Thailand, Australien, Ryssland.

– Vi hade alla något gemensamt, att vi i grund och botten är italienare, men har bott i våra länder i 20-30 år. Vi är alla italienare, men är lite av en blandning, säger Pietro Fioriniello.

ANNONS
Pietro Fioriniello.
Pietro Fioriniello. Bild: Press

Lämnade Neapel för kärleken

Han lämnade Neapel i södra Italien för kärleken i Sverige. Till slut flyttade han permanent till Göteborg, för över 30 år sedan.

– Med facit i hand var det det bästa jag har gjort, jag älskar Sverige och Göteborg. Men självklart åker jag till Italien ofta, så fort jag får chansen åker jag ner, säger Pietro Fioriniello.

Den nuvarande restaurangen öppnade han för 20 år sedan. Att den skulle vara italiensk var inte ens en fråga.

– Det är inte så svårt. Jag är inte kines eller något annat, jag är italienare, säger han och fortsätter:

– Det finns så många italienska restauranger som inte är italienska. Det är katastrofalt och dålig reklam för det italienska köket.

"Fuska aldrig med råvaror"

Och när han precis hade flyttat till Norden var inte Göteborg mycket bättre på italiensk mat och dryck.

– För 30 år sedan fanns det två restauranger på Avenyn där man kunde få en espresso och cappuccino, och de var inte ens bra gjorda, säger Pietro och fortsätter:

– I dag kan du få en fantastisk cappuccino överallt i Göteborg. Det har skett en gastronomisk förändring. Det är fantastiskt.

Vad har du för råd till de som vill laga riktigt autentisk, italiensk mat?

ANNONS

– Fuska aldrig med råvaror. Köp alltid bra råvaror, och bra råvaror kostar pengar. Extra virgin olivolja från Italien som kostar 70 kronor är inte en bra grej. Den ska kosta 200 spänn och uppåt.

ANNONS