Göteborgs Stadsmission samlar in vinterkläder till barnfamiljer

Kylan är på väg till Göteborg och då behövs varmare kläder. Men alla har inte råd att köpa vinterkläder och pandemin har gjort det ännu tuffare för många. Nu samlar Göteborgs Stadsmission in varma kläder och skor till de som behöver hjälp.
– Föräldrarna känner skam och får ont i magen när förskolepedagogerna ber om ombyten till barnen, säger Eva Barron på Stadsmissionen.

ANNONS
|

De flesta har möjlighet att köpa sig en varm vinterjacka eller ett par nya vantar nu när kylan kommer, men långt ifrån alla har den möjligheten. Och många har fått ännu sämre ekonomi sedan pandemin bröt ut.

Göteborgs Stadsmission får redan in samtal från oroliga föräldrar som inte har råd att köpa höst- och vinterkläder till sina barn. För att kunna hjälpa dem samlar Stadsmissionen nu in varma kläder.

– Vi måste göra det tidigt, för kylan kan komma snart och för att avlasta familjerna så de slipper oroa sig för hur de ska ha råd, och i stället lägga energi på att förändra sitt liv, säger Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS
Stadsmissionen behöver varma kläder och skor nu till de som inte har råd att köpa själva, säger Eva Barron på Stadsmissionen.
Stadsmissionen behöver varma kläder och skor nu till de som inte har råd att köpa själva, säger Eva Barron på Stadsmissionen. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hon säger att det är en stor påfrestning inför skolstarten för många familjer då det är mycket som behöver köpas till barnen. Bland annat behöver barnen skolväska och kläder för utomhusaktiviteter och raster på skolan.

– Föräldrarna känner skam och får ont i magen när förskolepedagogerna ber om ombyten till barnen, för de vet inte hur de ska lösa det. Då hör de av sig till oss, för när barnet växt ur vinterjackan har de inte råd att köpa en ny. Finns ofta ingen de kan ärva ifrån heller för deras vänner och familjer lever under samma förhållanden.

Många som behöver hjälp är ensamstående mammor och som påverkats extra mycket under pandemin när de förlorat jobbtimmar inom till exempel hotellbranschen.

Barnen sjukskriver sig

Att inte ha kläder som värmer och som stänger ute vätan gör att många av de utsatta barnen ”väljer” att bli sjuka när det är utflykt med skolan, för de inte har kläder som passar för ändamålet, vilket för många är genant att prata om. Att även behöva välja mellan vinterkläder eller fritidsaktiviteter för barnen är ett dilemma som många föräldrar tampas med.

– En mamma jag träffade hade en dotter som ville börja spela basket. Då diskuterade hon med sig själv om hon skulle köpa en vinterjacka eller ge dottern möjlighet att börja spela basket. Hon funderade på hur kallt blir det i vinter. Men vi vill inte att hon ska behöva välja, säger Eva Barron.

ANNONS

Ett annat problem hon lyfter fram är att när barnens kläder blir blöta och smutsiga så kan det ta dagar innan familjerna har möjlighet att tvätta och torka dem, för man kanske inte får en tvättid förrän om flera dagar. Och de har inget ombyte under tiden.

LÄS MER:Målet: 20 000 frukostar till hemlösa i Göteborg

Kläder som passar i Göteborgsväder

För att kunna hjälpa barn och unga behöver Stadsmissionen kläder som passar i Göteborg, som håller undan regn, blåst, väta och minusgrader. De hoppas få in kläder som till exempel regnkläder, fleecetröjor, overaller, överdragsbyxor, mössor, vantar, halsdukar, vinterskor och gummistövlar till mindre barn, varma jackor och termobyxor.

– Vi behöver allt som håller barn och unga varma i Göteborg.

De tar även emot kläder till vuxna för att kunna hjälpa till exempel barnens föräldrar och människor i hemlöshet.

När kläderna är insamlade kommer de att bygga upp en affär där de som behöver kläder kan komma och hämta vad de behöver.

– För de flesta är det viktigt att få känna sig fina, så vi hoppas det kommer in så mycket att de kan få välja kläder istället för att bli tilldelade dem. Glädjen när en tonåring hittar något den känner sig fin i är stor.

Ni samlade in kläder för två år sedan, hur gick det då?

ANNONS

– Det gick underbart bra, så mycket hela och rena kläder kom in. Det kom så mycket att vi kunde värma Göteborg, så jag hoppas på lika mycket den här gången för behovet är fortfarande stort, säger Eva Barron.

Insamlingen pågår till den 26 september.

LÄS MER:Göteborgs enda butik med matsvinn – en succé

LÄS MER:Göteborgs stadsmission har fått en massa kläder

LÄS MER:Metallica skänker 300 000 till Stadsmissionen

Stadsmissionens secondhandbutiker som tar emot vinterkläder under insamlingen:

Alelyckan, Lärjeågatan 12

Alingsås, Göteborgsvägen 16

Arkaden

Bellevue, Korpralsgatan 1

Frölunda, Lergöksgatan 4

Mölndal Galleria vån 2

Stigbergstorget, Norra Ågatan 6

Vårväderstorget

ANNONS