Göteborgs stadsmission har fått en massa kläder

När Göteborgs stadsmission bad om hjälp med vinterkläder till de som inte har råd att köpa själva, ställde göteborgarna upp. Det kom in så mycket att de var tvungna att låna en lokal att ha dem i. Under helgen kommer flera hundra personer få en varm jacka, mössa och vantar – så de slipper frysa i vinter.

ANNONS
|

En lokal i centrala stan kommer att bli en butik med "personal shoppers" i helgen där familjer som behöver varma kläder till vintern kommer för att hämta det de behöver. Hundra familjer, och ungefär 500 personer är inbokade och kommer att få hjälp av Göteborgs stadsmission.

LÄS MER:Göteborgs Stadsmission söker vinterkläder

I slutet av september gick Göteborgs stadsmission ut i ett inlägg på Facebook om bad om varma kläder till de som inte har råd att köpa själva. De önskade till exempel ytterplagg till alla åldrar, skor, mössor och vantar. Under nästan två veckors tid har göteborgarna kunnat lämnat in kläder till stadsmissionen.

ANNONS

Stor mängd kläder

Och som de har gjort det, flera hundra personer - kan till och med vara runt 1 000 personer som hörsammade deras önskan. Göteborgarna har lämnat kasse efter kasse med tusentals plagg och skor till insamlingen. Det har kommit så mycket att de behövt låna en lokal av ett fastighetsbolag att ha dem i.

LÄS MER:Stadsmissionen larmar: Folk har inte råd med mat

– Vi drunknar i kläder, och vi har fått så mycket bra grejer, många har tvättat kläderna och vikt dem fint, och andra kommit med nya saker, är väldigt lite vi fått slänga, säger Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs stadsmission.

– Det har kommit pensionärer med rullatorer, kontorsfolk, folk har gjort insamlingar i grannskapet, till exempel.

Behövs mycket vantar

Under hela veckan har runt 20 personer, både volontärer och anställda, packat upp och sorterat kläderna i sorter och storlekar. Barnoveraller och barnjackor hänger i långa rader. Ställningarna med barnkläder är märkta efter storlekar. På stora bord står små färgglada barnstövlar, skor och kängor i långa rader. De också fått in kläder till vuxna som skor, kappor, jackor och mössor.

Något de fått in mycket av är vantar – vilket verkligen behövs till deras vinteraktiviteter.

– Förra året när vi var ute och åkte skridskor i januari på en av våra vinteraktiviteter, hade inget av barnen vantar. Eller när vi var och åkte skidor i Ulricehamn, då saknade de både jacka och vantar, de hade flera lager av tröjor istället, berättar Eva Barron.

ANNONS

Andra verksamheter inom stadsmissionen och även församlingar i stan kommer att få ta del av kläderna. Det kommer också finnas kläder till den årliga "Stora julhjälpen", där runt 800 familjer erbjuds julklappar och annan hjälp till jul.

– Det känns så bra att så många blir varma i vinter, och kan prioritera annat livsnödvändigt, säger Eva Barron.

Som det ser ut nu kommer de ha kläder kvar att dela ut till de som behöver nästa vinter med.

LÄS MER:Göteborgs stadsmission har delat ut balklänningar till blivande studenter

ANNONS