Katerina Ingenlath på Räddningsmissionen säger att man vill uppmärksamma att man kan göra stor nytta för behövande med väldigt små medel.
Katerina Ingenlath på Räddningsmissionen säger att man vill uppmärksamma att man kan göra stor nytta för behövande med väldigt små medel. Bild: Erika Persson

Målet: 20 000 frukostar till hemlösa i Göteborg

Räddningsmissionen ska samla in 20 000 frukostar som en motreaktion till Black Friday.
– Man blir alltid rörd av att så många göteborgare vill bidra, säger Katerina Ingenlath på Räddningsmissionen.

ANNONS

För tredje året i rad på på GivingTuesday – en motrörelse till Black Friday som fokuserar på givande i stället för konsumtion lanserar Räddningsmissionen sin frukostkampanj.

– Just den här dagen är ett resultat av Black Friday, där man spenderar väldigt mycket på andra saker. Då vill vi uppmärksamma att man med väldigt små medel kan förändra och hjälpa någon annan, säger Katerina Ingenlath, kommunikation-och insamlingschef på Räddningsmissionen.

I fjol samlade göteborgarna in 15 000 frukostar. I år siktar man dock högre än så.

LÄS MER:Fler övernattar i kyrkan när kylan slår till

Många som engagerat sig

På tisdagen är tanken att man lyckas samla in 20 000 frukostar för att täcka behovet under hela vintern.

ANNONS

– Vi är tacksamma att så många engagerar sig. Man blir alltid rörd av att så många göteborgare vill bidra. Varje år blir engagemanget starkare och starkare, säger Katerina Ingenlath.

Kampanjen syftar till att uppmuntra människor att swisha 20 kr, en frukost på ett av Räddningsmissionens kaféer.

– På båda tillsammans serverar vi ungefär 200 frukostar per dag, fem dagar i veckan. 20 000 frukostar räcker inte hela året, men det räcker åtminstone majoriteten av året, säger Katerina Ingenlath.

LÄS MER:Göteborgs enda butik med matsvinn – en succé

Coronakrisen slår mot hemlösa

På Räddningsmissionen ser man att coronakrisen har slagit hårt mot de hemlösa och därför ser man det ännu viktigare att kunna leverera på sitt uppdrag denna vintern.

– Till våra caféer kommer det hemlösa varje dag hela året runt och de får inte bara frukost utan kan tvätta sina kläder här och tvätta sig. Nu har många offentliga verksamheter begränsat sina verksamheten, och då är det viktigt att de här personerna får tillgång till internet och datorer så att de kan hane koppling till myndigheterna, säger Katerina Ingenlath.

Insamlingen kommer att pågå under tisdagen och mer information finns på Räddningsmissionens hemsida.

– Vi hoppas att vi når vårt mål när vi kör igång, säger Katerina Ingenlath.

LÄS MER:Hemlösheten i Göteborg har minskat med en fjärdedel

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS