Fria val av äldreboende stoppas – i elfte timmen

Allt var klubbat och klart – Göteborgs äldre skulle fritt få välja mellan privata och kommunala boenden. Men en vecka innan beslutet träder i kraft, stoppas det fria valet. Detta då Demokraterna nu har vänt i frågan.
– Jag tycker det är oseriöst och ansvarslöst, säger Elisabet Lann (KD).

ANNONS
|

Som det ser ut nu så kan äldre i Göteborg välja att flytta till ett privat vård- och omsorgsboende. Dock på ett avgörande villkor – att det inte finns någon plats på ett kommunalt. Och det är just detta villkor som av allt att döma skulle upphöra den 1 juli.

Detta efter att Alliansen drivit på en förändring av situationen. Inte minst sedan vissa äldre fått flytta från hem och familj i en stadsdel, till ett kommunalt boende på andra sidan stan.

– Det finns en viss oro och motstånd mot det fria valet, men det är väldigt efterlängtat hos målgruppen. Det handlar om rätten att få bestämma över sig själv när man är äldre, säger Elisabet Lann (KD).

ANNONS

Varnade för flyttkarusell

I slutet av maj togs förslaget upp i äldrenämnden. V, S och MP röstade emot. De menade att det fria valet i praktiken skulle sätta igång en flyttkarusell – och kosta mer än vad budgeten tillät.

– Man måste tänka igenom det man gör. Det här är en reform som är ofinansierad, som kommer att leda till att många förlorar sina jobb och att många äldre måste flytta, sa Daniel Bernmar (V) till GP om förslaget.

LÄS MER:Ny strid om rätt att välja äldreboende väntar

Rödgröna tog strid – yrkade till fullmäktige

Demokraterna ställde sig dock bakom alliansen – och förslaget klubbades igenom. Men klubban hann knappt slå i bordet innan de rödgröna partierna tog strid på nytt. Nästa steg blev ett yrkande till kommunfullmäktige, i ett försök att riva upp beslutet. Ett yrkande som bordlades och skulle tas upp framåt hösten.

Men nu har Demokraterna ställt sig emot att det fria valet ska införas nästa vecka. En vändning som sätter saken i ett helt annat ljus.

– Alliansen har tyvärr slarvat bort möjligheten till den 1 juli då de inte orkat planera för införandet som de utlovat. Utan en genomförandeplan riskerar de att skapa kaos i vår egen organisation och ställa grupper av äldre mot varandra, säger Martin Wannholt (D).

När införandet stoppades beslutades samtidigt att det, i enskilda ärenden, framöver ska tas särskild hänsyn i äldres val av boende.

ANNONS

– Nu har vi i Demokraterna fått igenom det, så att fler äldre kan välja ett boende i sin närmiljö oavsett regiform, säger Martin Wannholt.

LÄS MER:Marina – låt oss bo där vi känner oss hemma!

”Blev väldigt förvånad”

Det var under tisdagens sammanträde i äldrenämnden som Demokraterna yrkade för att stoppa nästa veckas införande av det fria valet. En vändning som alliansen inte hade väntat sig.

– Jag blev väldigt förvånad, och det är väldigt oväntat att det är Demokraterna som gör så här. Det känns som att de inte har satt sig in i ärendet. Att de blir stressade av vänsterns retorik och drar i tvärbromsen, för att de inte tagit reda på det de undrar över i tid. Förberedelserna har pågått hela våren, och det har funnits möjlighet att ställa frågor, säger Elisabet Lann.

Men vårens planering, och de svar man fått, har snarare väckt fler frågor hos Demokraterna, menar Wannholt.

– Och vi har yrkat på åtgärder för att möta detta, men fått nej från Alliansen. Detta hade gått att lösa. Nu har de inte gjort det, och då tvingas flera fina nya boenden vänta ytterligare några månader på att kunna erbjuda platser till våra äldre, säger han.

LÄS MER:Svårt att dölja en ogenomtänkt reform

Och även om det råder delade meningar kring vem som bär skulden så delar Elisabet Lann bilden av att det är de äldre som drabbas av det nuvarande läget.

ANNONS

– De är förtvivlade nu. Jag har pratat med pensionärsförbundet och varit i kontakt med ganska många som är jätteupprörda, säger Elisabet Lann.

Men är det inte rimligt att utreda alla konsekvenser noggrant innan valet börjar gälla?

– Det är utrett, det ser man i underlaget om man sätter sig in i det. Sen kan man analysera olika konsekvenser, men eftersom göteborgarna inte har fått välja hittills så vi vet inte hur de kommer välja. Det kommer kräva fortsatta anpassningar och förberedelser för det, vilket staden har ägnat sig åt, säger Elisabet Lann.

LÄS MER:Alliansen vill öka valfriheten för äldre som ska in på boende

ANNONS