Från och med 1 juli förlorar asylsökande som på eget bevåg flyttar till Göteborg rätten till dagersättning. Detta efter att Migrationsverket inte ser att det finns något hinder för Göteborgs och tio andra kommuners ansökan att undanta hela staden från ebo-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill med bibehållen ersättning.
"Migrationsverkets uppgift är inte att göra någon bedömning av vad kommunerna anmäler, utan endast att tillhandahålla en förteckning", skriver Irene Sokolow på Migrationsverkets kommunikationsavdelning i ett mejl till GP.
Tanken med undantaget är att minska segregationen i socialt utsatta områden i 32 av landets städer.
Det var Socialdemokraterna och Demokraterna som, med stöd av Sverigedemokraterna, drev igenom att hela staden ska undantas från lagen.
– Det innebär att färre söker sig till Göteborg initialt. Det lindrar situationen litegrann, och vi slipper uppmuntra till svartmarknad, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).
S vill riva upp ebo
Kommunalrådet Jonas Attenius (S) säger att det här är ett verktyg bland flera för att staden ska kunna ge alla invånare samma chans i liv sett till skolresultat och bostäder.
– Sedan bottnar det i att vi från S länge har tyckt att lagstiftningen är dålig och vill riva upp den.
Varför inte bara undanta vissa socialt utsatta områden?
– Vi ser det som en helhet. Det är viktigt att alla kommuner tar ansvar. Proportionellt har Göteborg tagit emot fler asylsökande än våra kranskommuner.
Han säger att stadens bostäder behövs till de asylsökande man tar emot genom bosättningslagen.
Hård kritik
De rödgrönrosa partierna, V, MP och FI, har riktat hård kritik mot undantaget.
– Hela Göteborg är inte ett utsatt område. Tanken var att begränsa ebo så att människor som kommer till vårt land kan bygga upp sina liv, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).
LÄS MER:Klart: Så begränsas asylsökande i Göteborg
På fullmäktigesammanträdet i april var de rödgrönrosa och alliansen nära att sluta en kompromiss om att de områden som polisen pekat ut som socialt utsatta skulle undantas, men misslyckades.
– Jag är jättebesviken att vi inte nådde den. I ljuset av detta hade det varit viktigt, säger Karin Pleijel.
På samma sammanträde drev alliansen linjen att Migrationsverket inte skulle godkänna stadens ansökan om att undanta hela staden.
– Det är inte möjligt att undanta hela Göteborg, vår ansökan kommer inte att kunna behandlas, utan läggas åt sidan, sa kommunalrådet Helene Odenjung (L).
Men det visade sig felaktigt.
– Det var de signalerna jag hade fått, säger Helene Odenjung och fortsätter:
– Det är en orimlig hållning att påstå att hela Göteborg är ett socialt utsatt område.
Hon säger att hon också gärna hade sett en kompromiss.
Reglerna ska göras om
Helene Odenjung är övertygad om att undantaget inte kommer att gälla mer än ett halvår, eftersom nya regler redan är på väg ut på remiss.
– Dessutom kommer det av förklarliga skäl otroligt få nu. Det här gör varken till eller från 2020.
Hon är själv kritisk till ebo-lagstiftningen, men tycker inte att fullmäktige ska användas som ett medel att ändra lagen.
– Men resultatet nu är att fler blir kvar på anläggningsboenden, det är inte heller bra, om man tänker att människor ska kunna börja sina liv.
LÄS MER:Beslutet: Vill undanta hela Göteborg från ebo-lagen
Axel Josefson är kommunalråd för Moderaterna.
– Vi får i alla fall bättre förutsättningar nu än om det blivit det motsatta beskedet, säger han.
Hade M också röstat för att undanta hela staden om ni visste att det var möjligt?
– Jag vill inte spekulera i vad vi hade gjort, vi gjorde en bedömning utifrån lagstiftningen.
Men du låter inte jättekritisk?
– Nej, det hade varit sämre för oss om vi inte hade fått ett undantag. Det handlar om att bryta segregationen i Göteborg och att kunna få en mer ordnad situation för dem som flyttar hit, säger han.
Fakta: Ebo-lagen
Ebo-lagen innebär att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill med bibehållen ersättning från Migrationsverket.
Sedan årsskiftet har 32 av landets kommuner, med sociala och ekonomiska svårigheter, fått anmäla områden de vill ska undantas från lagen.
Det innebär att asylsökande som på eget bevåg flyttar till de här områdena efter 1 juli förlorar rätten till dagersättning från Migrationsverket.
Göteborg, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Helsingborg, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Malmö, Perstorp och Åstorp har anmält undantag för hela kommunerna.
13 kommuner har anmält vissa utsatta områden, två kommuner har inte pekat ut något område, och fem kommuner har ännu inte lämnat besked.
Syftet med lagändringen är enligt regeringen att få fler asylsökande att välja att bo i områden där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande.
Källa: Migrationsverket
LÄS MER:Socialdemokraterna: "Undanta hela Göteborg från ebo-lagen"