Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gruppledaren Jonas Attenius (S) Bild: Meli Petersson Ellafi
Gruppledaren Jonas Attenius (S) Bild: Meli Petersson Ellafi

Socialdemokraterna i Göteborg kritiska mot regeringen

Göteborg tog till det radikala greppet att undanta hela staden från Ebo-lagen för att begränsa asylinvandringen.
Nu är regeringen på väg att göra det omöjligt att undanta en hel kommun – något som fått partikollegorna i Göteborg att se rött.
– Vi kan inte ta emot sex gånger fler ebo-invandrare än kranskommunerna, säger Jonas Attenius (S).

Ebo-lagen kom till under den borgerliga regeringen under första halvan av 1990-talet och ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill med bibehållen ersättning från Migrationsverket.

Lagen har dock fått skarp kritik eftersom den, av kritikerna, påstås öka segregationen: de asylsökande som utnyttjat lagen har med få undantag bosatt sig i storstädernas förorter med ökad segregation och trångboddhet som följd.

LÄS MER: Beslutet: Vill undanta hela Göteborg från ebo-lagen

Sedan den 1 januari är det, i och med en kompromiss i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, möjligt för 32 olika kommuner att undanta områden från ebo-lagen.

Göteborg valde, liksom en del skånska kommuner, att inte bara undanta enskilda stadsdelar – utan hela staden. De tre partierna bakom beslutet, S, D och SD, i kommunfullmäktige ansåg att Göteborg inte klarar av mer asylinvandring och att denna kraftigt måste minskas.

– I grunden måste vi bekämpa klassplittring och trångboddhet, det är så förkastligt att jag som socialdemokrat aldrig någonsin kan acceptera det, säger Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

LÄS MER: Klart: Så begränsas asylsökande i Göteborg

Men bara dagar efter att länsstyrelsen fastställde Göteborgs beslut kom beskedet att regeringen skulle ändra lagen.

Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) var tanken aldrig att kommuner skulle kunna undanta sina rikaste stadsdelar från lagen, utan det handlade om exempelvis utsatta områden där det finns risk för trångboddhet och sociala problem.

– Syftet med begränsningen har hela tiden varit att den ska omfatta områden med sociala och ekonomiska utmaningar. Vi föreslår nu vissa ändringar som förhindrar att en kommun anmäler ett område i strid med regleringens syfte, sa Morgan Johansson.

Lagen ska ändras

Justitiedepartementet skickade ut en promemoria på remiss som bland annat innebär att länsstyrelsen kan rata en ansökan som anmäler ett område som inte har sociala och ekonomiska problem – och därmed inte motiverar att det undantas.

Förslaget har fått Jonas Attenius att se rött.

– Det känns som man har varit jävligt snabb på tangenterna när man la ut den här remissen.

Han är kritisk mot flera av ändringarna i lagen, inte minst det som enligt honom ger länsstyrelsen en slags ”vetorätt” över vilka områden som berörs.

– Tidigare har man sagt att kommunen gör den bedömningen bäst. Nu skiter man i det helt och ger vetorätt till länsstyrelsen och dessutom utan att vi får möjlighet att överklaga. Det är högst anmärkningsvärt.

LÄS MER: Asylsökande begränsas i hela Göteborg

S har blivit klämt

Attenius beskriver det som att hans partikollegor på riksplanet blivit överkörda av sina samarbetskollegor. Socialdemokraterna har vid flera kongresser, bland annat i Göteborg våren 2017, fattat principbeslut om att lagen ska skrotas på sikt.

– Det känns som mitt eget parti har blivit klämt av Miljöpartiet i regeringen och inom den här överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. De här partierna har en helt annan syn på den här frågan, säger Jonas Attenius.

Samtidigt är det din partikamrat som är ansvarig minister?

– Så är det i ett parti och det är inte första gången det händer. Just i den här frågan är det uppenbart att det finns stor splittring. Elva kommuner har valt att undanta från Ebo-lagen helt, där finns S, M och L med och styr, det är blandat.

Göteborgs kommunstyrelse sammanträder på onsdagen och kommer sannolikt att svara på remissen då. Socialdemokraterna har inför sammanträdet föreslagit att partiets kritik mot lagändringen framförs till justitiedepartementet.

Lagen väntas ändras senare i sommar.

LÄS MER: Ministern: Ebo-reglerna behöver stramas upp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.