Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Så många läser GP – slår nytt besöksrekord

Under det senaste året har det visat sig att allt fler värdesätter möjligheten att kunna hålla sig uppdaterad om vad som händer i omvärlden.
Antalet besökare på GP:s nyhetssajt växte explosionsartat under 2020 och i dagarna slogs ännu ett rekord när 604 749 unika besökare tog del av journalistiken på GP.se under en dag.
– Det känns fantastiskt att så många uppskattar det vi gör, inte minst i en tid då journalistiken är så viktig. Dessutom kan man aldrig slå för många rekord, säger nyhetschef Maya Dahlén.

Det senaste året har inneburit stora förändringar i samhället och behovet av god journalistik för snabb och tillförlitlig information har varit stor.

Under 2020 har allt fler läsare vänt sig till GP för att ta reda på det senaste om pandemin och även tagit del av analyser, granskningar och fördjupande reportage.

Trots att 2020 varit ett framgångsrikt år för Göteborgs-Posten inleds 2021 med nya rekord. Första veckan på det nya året hade nyhetssajten över två miljoner användare och den 13 januari hade GP.se 605 000 unika besökare, vilket slår det förra rekordet från i juni 2020.

Läsarna lockades under rekorddagen bland annat av GP:s bevakning av corona, särskilt avslöjandet kring kliniken som utfärdade falska reseintyg för covid-tester som inte analyserats.

GP:s redaktionschef Johan Sköld ser tillbaka på ett framgångsrikt år. Han menar att det varit viktigt att satsa på coronabevakningen men också att ta tillvara på annan journalistik som spelar stor roll för läsarna. Bild: Jonas Lindstedt
GP:s redaktionschef Johan Sköld ser tillbaka på ett framgångsrikt år. Han menar att det varit viktigt att satsa på coronabevakningen men också att ta tillvara på annan journalistik som spelar stor roll för läsarna. Bild: Jonas Lindstedt

– Vi har ett stort ansvar när det gäller att hålla våra läsare uppdaterade om läget i pandemin. Samtidigt som vi satsar extra resurser på vår coronabevakning har det varit viktigt för oss att inte tappa fokus på annan viktig journalistik som också spelar stor roll för våra läsare och vårt område, säger GP:s redaktionschef, Johan Sköld.

LÄS MER: GP avslöjar: Svenskar har lurats med falska coronadokument

LÄS MER: Testade sig på ”Husdr.se” – kundernas ilska och oro

LÄS MER: Efter falska reseintygen – ”Husdr.se” utreds av polis: ”Det är prioriterat”

Stormning och skjutningar lockade läsare

Även nyheterna kring en skjutning i Biskopsgården samt uppföljningar kring stormningen av Kapitolium i USA har väckt stort intresse.

– Det visar att GP.se är en spelare att räkna med när det gäller lokala, nationella och internationella nyheter och det är klart att ett sånt här styrkebesked är ett bevis på det, säger nyhetschef Maya Dahlén.

Tidigare rekord har avspeglats i nyhetshändelser som Black Lives Matter- demonstrationen den 6 juni 2020, den dagen lockades upp till 577 000 besökare.

Och trots ett starkt år och en ännu starkare inledning på 2021 siktar nu redaktionen mot ännu högre mål.

LÄS MER: Skotten del i gängkonflikt – polisen hittade vapen

LÄS MER: Skjutning i Biskopsgården – två skadade

”Dumt att nöja sig”

– Vi har inlett 2021 otroligt starkt trafikmässigt och det känns kanon. Det vore ju dumt att nöja sig, nu satsar vi ännu högre. Man kan aldrig slå för många rekord, säger Maya Dahlén.

Hon ser ingen enskild faktor som ligger bakom framgången, utan menar att det är flera faktorer som spelar in.

– Det absolut bästa är att vi, klyschigt nog, inte kan peka på en eller några få enskilda anledningar. Det är ett lagarbete, säger hon.

Även en bra beredskap spelar in för att redaktionen ska kunna agera effektivt vid större händelser.

– Det handlar om en bra grundplanering som gett luft för att vi ska kunna agera snabbt eller i annat fall bestämma vad som borde vara högre upp på agendan.

Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

1. 13 januari, 2021 - 605 000 unika besökare

I onsdags slogs besöksrekordet efter att flera större nyheter publicerats, bland annat GP:s avslöjande om hur en klinik i Göteborg utfärdat falska reseintyg trots att inga tester för covid-19 analyserats. Det väckte stor uppståndelse och många som drabbats har hört av sig till redaktionen, avslöjandet ledde även till att fallet nu utreds av polis.

Förutom granskningen av kliniken ”Husdr”, drog även nyheten om en skjutning i Biskopsgården många läsare samt uppföljningarna kring stormningen av Kapitolium i USA.

2. 8 juni, 2020 - 577 000 unika besökare

Den 8 juni 2020 drog GP:s bevakning av Black Lives Matter-demonstrationen rekordmånga besökare.

Upp till 35 anmälningar gjordes efter att demonstrationen urartat och från att ha haft 50 anmälda deltagare dök närmare 500 personer upp för på Göteborgs gator.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

3. 30 september, 2017 - 544 000 unika besökare

I samband med den årliga bokmässan på Svenska mässan i Göteborg valde NMR, Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera.

Flera personer anhölls under dagen och inför demonstration på lördagen fick Göteborgspolisen förstärkning från hela Sverige.
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

4. 4 november, 2020 - 542 000 unika besökare

Under hösten gjorde pandemins andra våg sig påmind och orsakade både att Västra Götalandsregionen återigen gick upp i stabsläge och bland annat införde förskolorna nya regler.

Ingen enskild nyhet bidrog till det stora besöksantalet men den begynnande ökningen av smittspridningen av coronaviruset började nu bli tydligt.
Bild: Langhjelm
Bild: Langhjelm

5. 19 januari 2016 - 532 000 unika besökare

Många kanske minns januari 2016 då snön orsakade kaos i Göteborg, den 19 januari var en av de värst drabbade dagarna och många sökte sig då till GP.se.

I snökaoset påverkades många samhällsfunktioner men mitt i allt dök också berättelser om vardagshjältar upp där man hjälpt varandra. Göteborgarna skjutsade främlingar till jobbet, grannar skottade ut varandras bilar, och traktorägare ryckte ut och plogade i bostadsområden. Något som värmde i kylan som slog till för fem år sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.