Skjutning i Biskopsgården – två skadade

Två unga män har skadats efter en skottlossning i Biskopsgården. Båda fick föras till sjukhus – enligt uppgifter till GP ska en av dem vara träffad i magen.
Ett par timmar efter skjutningen meddelade polisen att de gripit fyra personer.
– De fyra som greps igår är nu anhållna misstänkta för mordförsök, säger Thomas Fuxborg vid polisen på torsdagsmorgonen.

ANNONS
|

Larmet om en skottlossning i Biskopsgården kom 16.58. Enligt polisen var de snabbt på plats och hittade då två personer som var skadade.

– Vi anträffade två personer som har skador som misstänks vara skottskador. Då startas en förundersökning om misstänkt mordförsök på två personer, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Polisen arbetade med att hjälpa de skadade männen med första hjälpen. De fördes sedan med ambulans till sjukhus.

Enligt uppgifter till GP är den ena skjuten i magen, medan den andra är träffad i benet. Sahlgrenska uppger att läget för bägge männen bedöms vara stabilt.

En av de skadade ska vara i övre tonåren och den andra i 20-årsåldern, enligt uppgift. En av dem ska ha blivit skjuten i anslutning till en pizzeria, medan den andra personen ska ha blivit attackerad en bit därifrån.

ANNONS

Strax efter klockan 22 meddelade polisen att de gripit fyra personer misstänkta för försök till mord. Gripandet skedde på Hisingen.

– Vi har hungriga, duktiga poliser på Hisingen, som är framåt och har jobbat aktivt på ärendet. De har gjort vissa avgörande observationer och fynd som ledde vidare, säger Hans-Jörgen Ostler.

Han avböjer att kommentera vilka ”observationer och fynd” som möjliggjorde gripandet.

Nu följer förhör och därefter kommer en åklagare bedöma om kvartetten ska anhållas eller släppas.

På måndagsmorgonen meddelade polisen att de fyra personerna nu anhållits av åklagare misstänka för mordförsök.

– De fyra som greps igår är nu anhållna misstänkta för mordförsök, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.

Polisen sökte gärningsmän

Vid platsen för skjutningen pågick en stor polisinsats under onsdagskvällen. Hans-Jörgen Ostler berättar att insatsstyrkan var med och jobbade med ärendet.

Kan du säga om det här gängrelaterat?

– Nej. Det kan jag inte svara på i nuläget.

Man spärrade av ett stort område medan den tekniska undersökningen pågick. Till sin hjälp hade polisen hundar, helikopter och drönare.

– Det är till och med så att vi tar in extra personal för att jobba med detta i det initiala läget, säger Hans-Jörgen Ostler.

Polisen genomförde också omfattande dörrknackning.

ANNONS

– Det är fullt med polisbilar, säkert åtta, tio stycken, säger en person i området.

– Man blir lite orolig, men tyvärr är man van.

Figurerat i gängkonflikter

Båda de unga männen som sköts har nyligen figurerat i utredningar som rör gängbrottslighet i Biskopsgården.

Enligt polisen tillhör de en gruppering av mestadels tonåringar som sorterar under A-falangen, ett av de nätverk som haft konflikter med andra i stadsdelen.

Den äldre av männen dömdes nyligen i ett uppmärksammat ärende där en ung mördare fritogs från sina vakter vid Hede Fashion Outlet i Kungsbacka.

LÄS MER:Mördaren lös – elva veckor efter fritagningen

Enligt uppgifter till GP är det den mannen som nu är skadad i benet, medan det är hans yngre kamrat som har skjutits i magen.

Så sent som den 3 januari utbröt skottlossning i närheten, på Sommarvädersgatan. Då var det två personer som sköt mot tre andra. I efterhand hittade polisen en bil med skotthål genom ena vindrutan.

Under hösten var det mycket oroligt i stadsdelen, med en serie attacker mellan främst två kriminella ungdomsgäng. Det ena är hemmahörande i Norra Biskopsgården och Länsmansgården, det andra runt Vårväderstorget i Södra Biskopsgården. De två personerna som har skjutits under onsdagskvällen har kopplingar till det sistnämnda.

Under september och oktober sköts det vid inte mindre än fem tillfällen från olika sidor.

ANNONS

Dessutom utsattes den ena gruppen för en explosion i ett trapphus som kom att skada en yngre flicka.

I flera av dessa ärenden sitter unga män häktade som misstänkta och väntar på åtal.

Två områden är avspärrade rapporterar GP:s reporter på plats.
Två områden är avspärrade rapporterar GP:s reporter på plats. Bild: Sanna Tedeborg
ANNONS