Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens sammanfattning – 35 anmälningar efter tumultet

När polisen sammanfattar de våldsamma händelserna efter söndagens demonstration har fem personer blivit anhållna, ett tiotal är gripna, 35 anmälningar och brottsrubriceringar som våldsamt upplopp, blåljussabotage, våld mot tjänsteman och misshandel har gjorts.
– Det är unga män, kända sedan tidigare, säger polisens presstalesperson, Anna Göransson.

På måndagseftermiddagen meddelade polisen att två av de anhållna har släppts – men att misstankarna mot de båda männen kvarstår.

Det är en 19-åring som är misstänkt för våldsamt upplopp och en 25-åring som misstänks för anstiftan till våldsamt upplopp.

Tre män är fortsatt anhållna, det är oklart om de kommer att begäras häktade:

En 22-årig man som misstänks för förberedelse till grov misshandel, en 18-åring som misstänks för våldsamt upplopp och blåljussabotage och en 38-årig man som misstänks för våldsamt upplopp.

Söndagens Black Lives Matter-demonstrationer på Heden började lugnt och sansat och trots att polisen klockan 14 bröt upp demonstrationen berömde man demonstranternas uppförande.

– Väldigt bra förberedelser som gjorde att det hela fick en bra start, sa polisens presstalesperson Christer Fuxborg på söndagen.

"Ett femtiotal kriminella individer bestämde sig för att skapa oreda"

Demonstrationen fortsatte genom att deltagarna tågade mot Avenyn och vidare mot Haga. Stämningen var fortsatt god med undantag från några bangers som smällde.

En del av demonstranterna tog sedan riktning mot Götaplatsen där de första oroligheterna utspelade sig, i form av kastade föremål mot polisen. Polisens kommenderingschef Teodor Smedius poängterade dock att detta var personer som ville förstöra demonstrationen och att de flesta uppträdde korrekt.

– På en given signal, uppe på Götaplatsen, bestämde sig ett femtiotal kriminella individer att ställa till oordning och oreda. Det var dessa personer som därefter gäckade oss i flera timmar genom grova skadegörelser och våld mot polis. Sedan fick vi ett problem med att det var väldigt mycket folk som dröjde sig kvar kring de individer, sa Teodor Smedius till GP under söndagskvällen.

Eftermiddagen och kvällens oroligheter fortsatte genom slag och sparkar mot polisbussar i Bältespännarparken och en del sönderslagna rutor på vägen mot Brunnsparken och i Nordstan.

LÄS MER: Stenkastning efter oroligheterna – 10-tal gripna

Tiotal personer har gripits

Nu kan polisen alltså konstatera att bland annat 35 anmälningar har upprättats, ett 30-tal personer omhändertogs och ett tiotal personer har gripits.

– Allt detta skedde under gårdagskvällen i samband med demonstrationerna, säger Anna Göransson.

LÄS MER: Sökes: hjälten i vit tröja

Inrikesminister Mikael Damberg (S), beklagar att ett fåtal personer förstörde en annars fredlig demonstration.

– Jag noterar att det började som en fredlig demonstration och sen verkar det som att det finns enskilda individer eller grupperingar som tagit tillfället i akt och skapar mycket stök på stan, attackerat poliser och vandaliserat. Det är klart att det är allvarliga händelser, jag hoppas att polisen får stöd att dämpa det här, för det var inte bra, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), i Ekot.

Polisen arbetar för fullt med att få fram mer exakta detaljer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.