Göteborgs största julstjärna på plats på Lisebergstornet

Ser du stjärnan i det, grå? Det rådde inte optimala väderförhållande när helikopterförare Niklas Alsterberg skulle sätta stadens största julstjärna på plats. Men till slut lättade dimman och nu pryder återigen den 575 kilo tunga stjärnan Lisebergtornets topp.

ANNONS
|

Varje år i november tänds Lisebergstornet upp som en julgran. Under onsdagen var det så dags för den traditionsenliga monteringen av julstjärnan på toppen av det 116 meter höga tornet.

Läs mer: Lisebergsbesökare attackerade zombien Annika

Men att få stjärnan på plats är inte helt enkelt. Den är nämligen sex meter i diameter och väger 575 kilo.

Mot den bakgrunden är det smidigaste sättet att få upp stjärnan att lyfta den med helikopter.

På onsdagseftermiddagen lyfte således helikopterförare Niklas Alsterberg från ett industriområde intill nöjesparkens södra parkering. På grund av ofördelaktiga väderförhållande tog proceduren längre tid än vanligt.

ANNONS
Lisebergstornet med stjärnan i toppen i all sin prakt.
Lisebergstornet med stjärnan i toppen i all sin prakt. Bild: Måns Langhjelm

– Vi startade i motvind och med dimma, med det blev bättre framåt lunchtid. Då var det bara upp med stjärnan så fort som möjligt, säger Niklas Alsterberg.

Läs mer: Andreas Andersen ersätter sig själv som vd för Liseberg

Julförberedelserna i full gång

Det var första gången Niklas Alsterberg fick uppdraget att sätta stjärnan på plats, men med helikoptern väl uppe i luften tog proceduren inte lång tid. Efter bara några minuter återvände den till startplatsen med fullbordat uppdrag.

– Eftersom det är ganska smalt där längst uppe i tornet får det bara plats en person som tar emot stjärnan. När vi jobbar normalt sett brukar vi ha två personer. Det gäller att hålla tungan rätt i mun, säger han.

Den 14 november startar Jul på Liseberg. Enligt Stefan Wern, informatör på Liseberg, är julförberedelserna redan i full gång.

– Det pågår bakom kulisserna. Det tar lite tid att få allting på plats så det gäller att börja i god tid.

Läs mer: Grönt ljus för Lisebergs äventyrshotell

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS