Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Grönt ljus för Lisebergs äventyrshotell

Under måndagskvällens styrelsemöte fick den första delen av Lisebergs Jubileumsprojekt grönt ljus – nu kan spaden sättas i jorden för det 457 rum stora hotellet.
– Det blir ett hotell à la Liseberg. Det kommer att finnas rutschkana mellan våningarna, en stor fågelbur i lobbyn och en fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen, säger Julia Vasilis, informationschef Liseberg.

Efter drygt två års plan- och projekteringsarbete godkände under måndagskvällen Lisebergs styrelse kalkylen för hotelldelen i det omskrivna Jubileumsprojektet.

– Det här kommer inte att bli ett ett vanlig hotell, det blir ett hotell à la Liseberg. Det kommer att finnas rutschkana mellan våningarna, stora fågelburar i lobbyn och en fungerande ponnykarusell från 1923 i restaurangen, säger Julia Vasilis, informationschef Liseberg.

Lisebergs Jubileumsprojekt, bestående av ett nöjesparks-integrerat upplevelsehotell och en inomhus vattenpark, har diskuterats sedan 2013. I januari 2017 sa politikerna i kommunfullmäktige ja till Lisebergs expansionsplaner.

LÄS MER: "Lisebergs miljardprojekt får klartecken"

Måndagens styrelsebeslut innebär att Liseberg nu kan börja bygga hotellet, som planeras ligga vid den södra entrén där det nu är parkeringar, som fått namnet Liseberg Grand Curiosa Hotel.

– Det handlar mycket om att hitta ett koncept för ett sådant här hotell. Man har hämtat sin inspiration ur Göteborgs historia och det Ostindiska kompaniet i kombination med Lisebergs egen ganska unika dna. Det är ett resultat av påhittade resor runt om världen där man samlat ihop kuriositet och tagit med sig hem. Det blir en samling av saker och äventyr från när och fjärran, säger Julia Vasilis.

Kostnad: knappt 1,2 miljarder kronor

I ett pressmeddelande skriver Thomas Sjöstrand, vd för utvecklingsbolaget Liseberg AB Skår, att bolaget har för avsikt att teckna avtal med entreprenör inom kort och att man arbetar för att hotellet ska stå klart till Lisebergs 100-årsjubileum 2023.

Den totala investeringen för hotellprojektet är nästan 1,2 miljarder kronor.

I höst inleds bygget och det första synliga tecknet är att markarbeten påbörjas.

Hotellet beräknas, enligt Liseberg, ge 250 stycken nya helårsjobb.

– Men det är svårt att ge en exakt siffra på hur många jobb hotellet kommer att generera eftersom det kommer att jobba betydligt fler personer under högsäsongen, säger Julia Vasilis.

Tillsammans med den planerade vattenparken, beräknas projekten locka 600 000 extra gäster till Göteborg, samt 185 000 gästnätter, varav 55 000 på Liseberg Grand Curiosa Hotel.

Kalkyler för etapp 2 i Lisebergs Jubileumsprojekt – vattenparken, förväntas antas i Lisebergs styrelse under 2020.

LÄS MER: "Volvo hänger på Lisebergs miljardsatsning"

Liseberg Grand Curiosa Hotel

- Total investering: 1 179 000 000 kronor.

- Totalyta: cirka 29 900 kvadratmeter

- Rum: 457, alla med minst fem bäddar

- Restaurang: 790 sittplatser samt 130 uteplatser

- Takbistro: 220 sittplatser samt 180 uteplatser

- Det kommer även att byggas en mindre mötes- och eventanläggning.

Källa: Liseberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.