Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Lisebergs miljardprojekt får klartecken

Under torsdagskvällens kommunfullmäktige gav man klartecken till Lisebergs kommande miljardprojekt; ett äventyrsbad och hotell med ostindiskt tema. Projektet - som är värt nästan 2 miljarder - är Lisebergs största hittills.

Under kvällens kommunfullmäktige fick nöjesparken klartecken - man kan sätta igång med det så kallade Jubileumsprojektet. Den nuvarande nöjesparken kommer att byggas ut och man planerar både ett äventyrsbad och temahotell som anknyter till Ostindiska kompaniet. Tanken är att det ska stå klart till stadens 400-års jubileum år 2021.

Konkurrera internationellt

Det är för att hänga med i en allt hårdare internationell konkurrens och attrahera besökare året vill Liseberg bygga ett nytt hotell och en vattenpark. Sedan några år tillbaka äger nöjesparken ungefär tre hektar mark i anslutning till den södra entrén, och det är här den stora utbyggnaden ska ske.
– Vi konkurrerar inte längre bara med Gröna Lund och Tivoli – utan med Disneyland. De som har råd åker längre bort, så det behöver utvecklas, har kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, tidigare sagt till GP.

LÄS MER: Liseberg tar upp kampen mot Disneyland

Lansering kan ske 2021

Förhoppningen från Lisebergs sida är att bygget ska kunna starta 2019 för att stå klart två år senare och under byggtiden ge 3 500 arbetstillfällen.
När det väl är klart ska det, enligt Liseberg, ge 300 nya helårsjobb och locka 600 000 extra besökande till Göteborg. Samt 185 000 gästnätter, varav 130 000 på andra hotell i staden.

De "turistekonomiska effekterna" beräknas till 500 miljoner kronor.
– Det är visserligen bara kalkyler, men de verkar väldigt övertygande, säger Ann-Sofie Hermansson.

Under torsdagskvällens kommunfullmäktige fanns det inte någon större oenighet när det gällde Liseberg och frågan om Jubileumsprojektet. Resultatet i omröstningen blev 78-3 - tre ensamma kristdemokrater röstade emot projektet.

LÄS MER: ANALYS: För Liseberg gäller andra ideologier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.