Andreas Andersen är tillbaka på Liseberg och ersätter sig själv som vd. Bild: Björn Larsson Rosvall
Andreas Andersen är tillbaka på Liseberg och ersätter sig själv som vd. Bild: Björn Larsson Rosvall

Andreas Andersen ersätter sig själv – tillbaka som vd för Liseberg

Efterträdaren till Andreas Andersen på Lisebergs vd-stol heter – Andreas Andersen. 300 personer sökte toppjobbet i en process som kostat 100 000 kronor. Men chefen som slutade börjar igen. GP kan berätta hur övertalningen gick till.

Efter drygt åtta framgångsrika år som vd för Liseberg sa Andreas Andersen, 48, upp sig i våras. Med familjen i Köpenhamn gick livspusslet inte längre ihop. Den omtyckte chefen vinkade adjö och började ett nytt chefsjobb på Tivoli i den danska hemstaden. Men tvivlet fanns där. Han trivdes oerhört bra med jobbet och med arbetskamraterna på Liseberg och kände att han inte var färdig. Det fanns ju så mycket mer att göra…

Skrivbordet var ostädat

Den observante iakttagaren såg tecknen. Skrivbordet var inte rensat och innetofflorna formade som en enhörning, som väckt allmän munterhet, stod kvar. Vid ett av de sista mötena med Andersen noterade en av styrelsens ledamöter glipan.

– Det var Fredrik Jerlov, vice ordförande. Vi tog en glasspromenad i parken när han ställde frågan som ledde till att ett nytt beslut började mogna och att hela processen fick en vändning. En försiktig dialog var igång, berättar Andreas Andersen.

När han tillträdde vd-jobbet efter Mats Wedin i februari 2011 var kravet på att han skulle bo i Göteborg stenhårt. Den nya öppningen innebär att Andersen tilläts vara mer flexibel vilket öppnat för mer tid i Köpenhamn där han har sin mor och sin elvaåriga dotter. För övrigt är det inga ändringar. Kontraktet är detsamma. Lönen på 122 550 kronor – den nionde högsta lönen för en kommunal bolags-vd i Göteborg – ligger kvar.

Kostnad: 100 000 kronor

I samband med att han efter en tids funderade gav klartecken för att stanna kvar förändrades hanteringen av rekryteringen. 300 hade sökt det attraktiva toppjobbet. Andreas Andersen fanns med i toppskiktet av sökande som undan för undan gallrades ut. Till slut stod han ensam kvar som kandidat till det uppdrag han lämnat bara några månader tidigare. Ingen annan kandidat var mer kvalificerad. På frågan om vad proceduren för att åter hamna på ruta ett kostat, svarar Andreas Andersen:

– Runt 100 000 kronor.

Är det värt det?

– Det hoppas jag. Jag är oerhört taggad för uppdraget och för de stora utmaningar som Liseberg står inför. Samtidigt är jag oerhört glad och lättad. Det var det här jag ville i hjärtat. Det tre månaderna utanför har gett ett perspektiv som stärkt Lisebergs och Göteborgs betydelse för mig. Att fortsätta mitt jobb från 1 oktober är som att komma hem igen.

En större flexibilitet och mer tid med familjen gjorde att Andreas Andersen lät sig övertalas – han gör comeback som vd för Liseberg. Bild: Olof Ohlsson
En större flexibilitet och mer tid med familjen gjorde att Andreas Andersen lät sig övertalas – han gör comeback som vd för Liseberg. Bild: Olof Ohlsson

Högt personligt pris

Andreas Andersen berättar att det var familjesituationen som var den tunga och avgörande delen i hans beslut att säga upp sig – inte arbetet på Liseberg i sig, det gillade han fullkomligt.

– Jag var så inställd på kraven på att bo i Göteborg att jag inte såg mycket annat. Men att ständigt vara långt från de man älskar är ett högt personligt pris att betala. Därför betyder den flexibilitet jag nu fått inskrivet i kontraktet väldigt mycket för mig och min harmoni. Men jag kommer fortfarande att vara väldigt mycket i Göteborg för att göra mitt jobb bra, skillnaden är att jag kan styra min tid mer, säger han.

Förra året omsatte Liseberg drygt 1,2 miljarder. Parken har stor betydelse för Göteborg och Sverige och under Andersens tid har verksamheten växt, praktiskt och ekonomiskt, men han ser hela tiden utrymme för mer – och som sagt; stora utmaningar och förändringar väntar, menar han.

– Bygget av Västlänken runt knuten medför stora krav på resurser och energi som tar mycket tid och som hela tiden ställer krav på kreativa lösningar. Men där har vi en bra dialog med Trafikverket, tycker jag. Annars är jubileumsprojektet där expansion med hotell och vattenpark frågor som jag kommer att ha fortsatt stort fokus på, säger han.

Modern organisation

Även inåt väntar stora förändringar.

– Vi har gjort fyra olika bolag till ett och skapar en modern, snabbrörlig digital organisation för att säkerställa att vi ska klara de krav vi står inför, praktiskt som kommersiellt, allt för att möta framtiden än mer professionellt. Ett inte helt okomplicerat arbete, säger den nygamla direktören.

Under chefsåren på Liseberg har Andreas Andersen fått positiva omdömen. Han lyssnar – och är kompetent. En nörd med visioner som kan sitt gebit. Få om någon slår honom på fingrarna där.

Andreas Andersen återvänder till Lisebergs vd-stol inom kort och hans hus i Göteborg med en specialbyggd av modell av en berg- och dalbana, en åkattraktion som han fullkomligt älskar, står kvar.

– Jag fick åtminstone städat garaget inför den väntande flytten. Det var behövligt, säger Andreas Andersen.

Fakta: Andreas Veilstrup Andersen

Ålder:

48 år.

Bor:

I Köpenhamn och Göteborg.

Aktuell:

Gör den 1 oktober comeback som vd och koncernchef för Liseberg – en tjänst han sa upp sig från i slutet av april efter drygt åtta år.

Har pluggat:

Juridik och företagsekonomi.

Tidigare jobb:

Bland annat på Tivoli i Köpenhamn där han varit i flera omgångar och som han nu lämnar för Liseberg efter kort tid.

Gillar:

Hundar. Har haft flera stycken – och en valp kan vara på gång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.