Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Liseberg pågår nu halloween, men alla besökare sköter sig inte. Bild: Privat/Robin Aron
På Liseberg pågår nu halloween, men alla besökare sköter sig inte. Bild: Privat/Robin Aron

Lisebergsbesökare attackerade zombien Annika

Annika Banfield är en av flera zombies som skrämmer upp gästerna på "Halloween på Liseberg". Men i helgen var det en besökare som attackerade henne i stället för tvärtom.
– En del förstår inte, de tror att de kan de göra vad som helst bara för att man är utklädd, säger hon.

I fredags drog Lisebergs halloweensatsning igång, med skrik, skräck – och zombies. En av aktörerna som iförd mask spelar odöd är Annika Banfield, 66, från Göteborg.

– Det är underbart, det roligaste jobb jag har haft på länge. Folk skriker, men de är ju glada när de skriker vilket är roligt, säger Annika Banfield.

Men i lördags råkade Annika ut för en besökare som inte var lika rolig.

Det finns tydliga regler – för både zombiekaraktärer och besökare: aktörerna får inte ta på besökarna, och besökarna får inte röra vid aktörerna.

Annika Banfield var i karaktär och stod stilla när ett gäng i, enligt Annikas uppskattning, 20-25-årsåldern kom fram.

Annika Banfield som zombie. Bild: Privat
Annika Banfield som zombie. Bild: Privat

– Då gick en av killarna hårdhänt in i mig så jag stapplade baklänges. Jag ställde mig och tittade på honom och då gav han mig världens smäll i bröstet så jag föll baklänges, berättar hon och fortsätter:

– Det var medvetet. De var några stycken så han skulle väl tuffa sig.

Hon flög in i ett staket och mannen och hans vänner försvann in i folkvimlet. Hon varnade sedan vakter och vårdare, kollegor som inte är utklädda. Hon fick blåmärken av knuffarna, men har inte polisanmält händelsen framför allt eftersom hon inte kunde se hur mannen såg ut ordentligt med masken på.

Till vardags är Annikas smink lite mindre blodigt. Bild: Privat
Till vardags är Annikas smink lite mindre blodigt. Bild: Privat

– Jag är helt okej med det nu, jag är mest förbannad att han kom undan. Det går så fort och det är mörkt så man hinner inte riktigt se. Jag blev överrumplad själv.

Annika Banfield säger att hon skulle ha förståelse för om någon slår till av ren reflex om de blir skrämda, men att det här var helt oprovocerat.

– Jag vill att alla besökare ska komma ihåg att vi är vanliga människor. En del förstår inte, de tror att de kan göra vad som helst bara för att man är utklädd. Vi jobbar jättehårt för att roa folk och göra dem glada, då är det väldigt dumt att ställa till med sådana här saker.

Läs även: Här sker flest brott vid Lisebergsbesök

"Händer tyvärr till och från"

Under lördagen förekom ytterligare en händelse, där en anställd ska ha blivit spottad i ansiktet.

– Det här händer tyvärr till och från, och det är aldrig acceptabelt. Det är aldrig okej att uppföra sig mot någon anställda och vi ser allvarligt på den här typen av händelser, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

2017 märkte de att besökare busade eller tog sig större friheter på ju halloweenområdet, varpå de höjde säkerheten.

– Vi har hög närvaro med värdar och vakter som snabbt kan komma till undsättning. Vi utbildar också våra medarbetare att till exempel gå ur sin karaktär när någon går över gränsen och uppför sig illa, säger hon.

Det finns en risk att man blir avvisad från parken om man inte följer reglerna, alternativt blir polisanmäld om man gör sig skyldig till ett brott.

LÄS MER: Ruskigt bra halloween för Liseberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.