Explosion i Hisings Backa

Porten till ett flerfamiljshus i Hisings Backa exploderade under natten till onsdagen. Porten är nu söndersprängd och flera rutor i huset är krossade.
Nationella bombskyddet larmades till adressen och under morgonen konstaterade polisen att det troligen var en egentillverkad rörbomb som orsakade explosionen.
– Hela sängen och byggnaden skakade, säger ett vittne till GP.

ANNONS
|

Det var vid 02-tiden under natten till onsdag som SOS larmades om en explosion i ett flerfamiljshus.

– Någon form av sprängning har skett i en entré till trappuppgången där. Inga kända personskador, men det är ganska stora materiella skador, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i Väst strax efter larmet.

Under natten spärrades platsen av och Nationella bombskyddet tillkallades för att undersöka adressen. Senare under de tidiga morgontimmarna gjorde även polisens tekniker desamma.

Polisen misstänker nu att det är någon form av egentillverkad rörbomb som orsakade explosionen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Vittne: ”Hela sängen skakade”

Explosionen gjorde att delar av taket vid entrén rasade. Flera fönster krossades och entrédörren har skadats.

ANNONS

Ett vittne från platsen berättar att han vaknade av explosionen och undrade vad det var som hade hänt.

– Hela sängen och byggnaden skakade. Jag gick upp och tittade ut från fönstret och då såg jag blåljus. Sen såg jag att entrén var helt sprängd, säger han och fortsätter:

– Det känns inte bra. Man har läst om olika händelser tidigare, men jag har inte varit med om att det har skett så här nära. Det är klart att det är obehagligt.

Ingen koppling

Så sent som i söndags inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i Frölunda. Även där orsakade smällen kraftiga skador på byggnaden. Bara någon dag senare hördes skottlossning i Frölunda.

I nuläget ser polisen inga kopplingar mellan nattens explosion i Backa och den senaste tidens våldsbrott i Frölunda.

– Vi fortsätter att titta på det naturligtvis, men i nuläget ser vi ingen koppling, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

På onsdagsmorgonen sopas glassplitter bort från platsen.
På onsdagsmorgonen sopas glassplitter bort från platsen. Bild: AnnaCarin Isaksson

På onsdagsmorgonen hade polisens tekniker lämnat flerfamiljshuset i Backa. Utanför byggnaden sopades glassplitter bort från entrén till huset.

Enligt Thomas Fuxborg kommer man under dagen att prata med vittnen och knacka dörr i området.

– Antagligen kommer vi även vara på plats i området för trygghetsskapande närvaro i form av uniformerade poliser, säger Thomas Fuxborg och tillägger:

ANNONS

– Det är klart att folk är oroliga, det är fullt förståeligt.

Ingen person är misstänkt eller gripen för explosionen.

LÄS MER:Skott mot bostad i Frölunda

LÄS MER:Kraftig explosion i Frölunda

ANNONS