Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Elever rädda för att gå till gymnasiet efter knivattacken

En gymnasieelev knivhöggs vid Kunskapsgymnasiet i Göteborg på torsdagseftermiddagen. Dagen efter fortsätter undervisning på skolan, vilket oroar elever som GP haft kontakt med.
Polisen menar samtidigt att det inte finns något som talar för att något liknande ska hända igen vid den aktuella skolan.

Efter knivattacken vid Kunskapsgymnasiet, i centrala Göteborg, på torsdagseftermiddagen vittnar två av skolans elever om att de känner oro efter det som hänt.

– Jag hade precis avslutat mina uppgifter och var på väg hem från min sista lektion och går ner för trappan mot entrén. Då ser jag den här killen. Han har blod i ansiktet och han är stressad och säger med skarp röst att vi ska flytta på oss så han kan komma upp till receptionen. Han springer upp för trappan, men det är något fel på hans ben som inte riktigt fungerar som det ska, säger den ena eleven.

Eleven berättar att hen har svårt att se blod och nu mår väldigt dåligt över det som har skett.

– Det droppade blod efter honom och just nu känns det inte som att jag kommer klara av att gå där han gick.

Elev: ”Det känns osäkert”

Via ett mejl från skolans rektor berättar eleverna att de har fått reda på att gärningsmännen som attackerade deras skolkamrat var maskerade. De är nu båda rädda för att gå tillbaka till skolan, vilket de menar att även många andra elever är.

LÄS MER: Gymnasieelev knivhuggen utanför skola i Göteborg

En tredjedel av klasserna har undervisning på plats även under fredagen, i enlighet med rekommendationerna kring coronapandemin. Men det finns en oro efter knivattacken.

– Det känns osäkert när man inte vet vad det handlar om, säger en av eleverna på torsdagskvällen.

Den andre fyller i.

– Skolan säger att de ska ha förstärkt närvaro, men hur ska de kunna skydda oss om vi står utanför skolan och de här maskerade männen kommer tillbaka?

Men någon gång måste ni ju återvända till skolan. Vad hade krävts för att ni skulle känna er trygga med att gå dit?

– Att de åtminstone håller stängt ett par dagar och pratar med oss först. Nu har vi bara fått ett mejl. Om ett par dagar vet man kanske mer om vad som har hänt. Just nu känns det väldigt osäkert, säger en av eleverna.

Rektorn om undervisning på plats

När GP når skolans rektor, Patric Fosshammar, på fredagseftermiddagen känner han att det var rätt beslut att låta undervisningen fortsätta som planerat.

– Vi vill att skolan ska upplevas som en trygg plats att vara på. Därför var det viktigt att kunna bedriva verksamheten i dag och kunna få elever till skolan för fortsatt undervisning som vanligt. Det tyckte vi var viktigt just för att kunna erbjuda en hög vuxennärvaro, för att ge eleverna möjligheten att kunna prata med någon vuxen.

Elevhälsan har pratat med klasserna under fredagen, extra samtalsstöd har erbjudits och entrén har varit under extra uppsikt för att skapa trygghet. Han beskriver stämningen i skolan som lugn under dagen.

– Jag förstår att många elever kan ha varit oroliga i dag, och vi vill kunna stötta de elever som känner så. Det var så klart en obehaglig händelse som inträffade i går.

Eleven som blev knivhuggen mår under omständigheterna bra, enligt Patric Fosshammar.

Polisen ser ingen risk att det sker igen

Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler berättar att de inte har indikationer på att det kan hända något mer vid skolan.

– Sedan är det inte alls onaturligt att enskilda elever känner en otrygghet mot bakgrund av vad som skett. Det är en fullt naturlig reaktion. Därmed inte sagt att man behöver vara orolig för att det ska ske igen. Vi ser ingen risk för att det ska förhålla sig på det viset.

På fredagsmorgonen finns ännu ingen gripen efter attacken.

– Utredningen får visa vad som ligger till grund och om det finns någon motivbild. Vi är i ett tidigt skede i utredningen.

LÄS MER: Stor oro kring missad skolgång under corona

LÄS MER: Fortsatt distansundervisning – trots regeringens besked

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.