Fortsatt distansundervisning – trots regeringens besked

Efter påsk slopas de nationella råden om att undervisningen på gymnasiet delvis ska vara på distans. Men eleverna på skolor i Västra Götaland kan inte gå tillbaka till skolan - smittspridningen är för stor.
– Reglerna behöver vara väldigt flexibla. Att man på nationellt håll säger att det regionala smittskyddet får avgöra tycker jag är i grunden bra, säger Pär Gustafsson (L), utbildningsnämndens ordförande i Göteborg.

ANNONS
|

Det var på en pressträff på torsdagsmorgonen som utbildningsministern Anna Ekström (S) meddelade att de nationella rekommendationerna om att eleverna på gymnasiet delvis ska undervisning på distans upphör efter 1 april.

– Att svensk skola till stor del hållits öppen under pandemin har varit viktigt för eleverna, säger Anna Ekström.

– Varje dag i skolan är viktig för eleverna.

Anna Ekström säger att det är ett trubbigt verktyg att använda nationella råd, eftersom smittspridningen ser olika ut, och att det är viktigt att kunna använda regionala och lokala rekommendationer.

– Vi är fast beslutna att hålla skolan öppen så mycket som möjligt, men när det behövs övergå till fjärr- och distansundervisning, säger Anna Ekström.

ANNONS

I stället blir det nu upp till det regionala smittskyddet att avgöra hur eleverna ska undervisas. Finns det särskilda skäl, en hög smittspridning, kan skolor ha undervisning helt eller delvis på distans.

Distans i Västra Götaland

Och så blir det i Västra Götaland. För här är smittspridningen fortfarande hög och på en presskonferens på onsdagen meddelade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, att de regionala rekommendationerna förlängs till 18 april.

– Vi vågar inte i det här läget rekommendera något annat, sade Thomas Wahlberg då.

Utbildningsnämndens ordförande i Göteborg, Pär Gustafsson (L), välkomnar beskedet att det blir det regionala smittskyddet som avgör eftersom smittspridningen ser så olika ut, både mellan regioner och beroende på skolornas olika förutsättningar.

– Reglerna behöver vara väldigt flexibla. Att man på nationellt håll säger att det regionala smittskyddet får avgöra tycker jag är i grunden bra, säger han.

Fram till den 18 april kommer det alltså att vara en mix av undervisning i Västra Götaland, och ett ordförandebeslut ska tas inom kort.

– Varje elev ska ha minst 20 procent av den schemalagda undervisningen på plats i skolan och högst en tredjedel får vara på plats samtidigt, säger Pär Gustafsson.

En diskussion förs också med områdeschefer och rektorer om hur det ska bli efter det.

ANNONS

Ett alternativ skulle kunna vara att låta elever i årskurs 3, som snart tar studenten, vara i skolan mer. Men det är inte bestämt ännu.

– Av de som hör av sig om distansundervisningen tror jag att de flesta av eleverna går i årskurs 3. De vill vara mer i skolan inför studenten, och det kan jag förstå, säger Pär Gustafsson.

För stor skada

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att läget fortsatt är allvarligt. Samtidigt har distansundervisningen gått ut över elevernas psykiska mående och kunskapsinhämtning, och kan få konsekvenser långt in i framtiden. Om undervisningen kan bedrivas på plats ska den alltså göras det.

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Persson/TT

– De åtgärder som vidtas för att hejda pandemin får inte orsaka mer skada eller nytta, säger hon.

Britta Björkholm säger att huvudmannen har ansvar för att det ska vara möjligt att följa rekommendationerna i skolan, för att undvika smittspridning, och att det även ligger ett ansvar på alla som är i skolan.

– Antigentester, som ger ett snabbt svar, kan vara ett verktyg i det här arbetet.

LÄS MER:Sverige lättar på inreseförbudet från Danmark och Norge

LÄS MER: Sista terminen på Hvitfeldtska – GP följer Klara, Hanna och Ella

LÄS MER:Smittskyddsläkaren vädjar: Inga stora påskfiranden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS