Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Karin Pleijel, kommunalråd (MP), säger att det kan ofta kan bli dyrt att spara på det förebyggande arbetet. Bild: Jenny Ingemarsson
Karin Pleijel, kommunalråd (MP), säger att det kan ofta kan bli dyrt att spara på det förebyggande arbetet. Bild: Jenny Ingemarsson

De vill satsa miljoner på fritidsgårdar och fältassistenter

Stadsdelarna får dela på 50 miljoner kronor i en riktad satsning mot fritidsgårdar och fältassistenter i den rödgrönrosa budgeten.
– Vi har tyvärr sett en del nedskärningar på det här området, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Miljöpartiet lägger fram en gemensam budget tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Och i den har MP drivit på för att få till stånd en satsning på det förebyggande arbetet som bedrivs i stadsdelarna.

Det handlar om 50 miljoner kronor som – om den rödgrönrosa budgeten vinner stöd i kommunfullmäktige – stadsdelarna själva kan styra hur de vill fördela bland de verksamheter som sysslar med förebyggande arbete.

Stadsdelarna får styra

– Det ska gå till det förebyggande arbete som stadsdelarna själva bedömer som mest effektivt. Det kan röra sig om fältassistenter inom socialtjänstens verksamhet och fritidsgårdar eller liknande uppsökande verksamheter som riktar sig till ungdomar i riskzonen, säger Karin Pleijel (MP).

LÄS MER: Jobbar med svåraste fallen inom socialtjänsten – kan läggas ned

Att stadsdelarna har det tufft ekonomiskt och att den här typen av verksamheter drabbats av nedskärningar har GP rapporterat om vid flera tillfällen under året. Så sent som tidigare i veckan handlade det om att Norra Hisingen planerar att lägga ned den avdelning inom socialtjänsten som jobbar med de svåraste fallen.

Kan kosta att spara

Och i Angered räddades fritidsgårdar och fältassistenter kvar under sommaren efter att D och S gått ihop och kört över alliansstyret.

LÄS MER: D och S gick ihop och räddade fritidsgårdarna i Angered

Karin Pleijel säger att den typen av besparingar ofta visar sig kosta – på lite sikt.

– Det är lätt att det blir så att man drar ned på förebyggande arbete när ekonomin är sämre, men man kan få en kostnad i den andra änden. Den syns kanske inte direkt, men det skapar otrygghet och kanske till och med kriminalitet när man drar ned på detta.

De 50 miljoner kronor som de rödgrönrosa nu vill satsa ska fördelas till stadsdelarna utifrån socioekonomiska faktorer. Stadsdelar med större utmaningar och många barn och unga kommer att få mer.

Stramare tider

Var tar ni pengarna till den här satsningen?

– Vi kommer att presentera en budget i balans på måndag, säger Karin Pleijel.

Jämfört med tidigare år har de utspel som presenterats hittills inför budgeten varit av det mer blygsamma slaget. Vid sidan av satsningen på stadsdelarna har de rödgrönrosa tidigare presenterat en satsning på att återinföra en avgiftsfri månad på förskola och fritids, något som skulle kosta 20 miljoner kronor.

Är det svårare att få ihop budgeten i år?

– Det är en stramare tid som vi lever i. Vi ser att konjunkturen är på väg att bli lite bistrare. Alla partier tänker mer återhållsamt, så gör även vi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.