Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) föreslår att juli månad åter blir avgiftsfri för barn i förskola och på fritids. Förslaget är en del i partiernas kommande budget. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera
Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) föreslår att juli månad åter blir avgiftsfri för barn i förskola och på fritids. Förslaget är en del i partiernas kommande budget. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

De rödgrönrosa vill slopa förskoleavgiften på sommaren

De rödgrönrosa vill återinföra den avgiftsfria månaden i förskola och fritids. Det kommer partierna föreslå i sin kommande budget.
– Får man ingen service ska man inte betala, säger Karin Pleijel (MP).

Den 4 november ska kommunfullmäktige fastställa budgeten för Göteborgs stad för 2020 och de olika partigrupperna håller just nu på att lägga de sista händerna på sina respektive förslag.

De rödgrönrosa – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – kommer i sin budget lägga fram förslaget att åter göra juli månad avgiftsfri för föräldrar med barn på förskola och fritidshem. Juli månad var avgiftsfri fram till i år, men i och med att alliansens budget klubbades igenom för ett år sedan ändrades det så att samma avgift tas ut under årets alla månader.

"Det har slagit hårt"

– Vi ser att det slagit hårt mot barnfamiljer under en krävande månad. Sommaren är ju en tuff period för många familjer i Göteborg, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Alliansens argument för att avgiftsbelägga även sommarmånaden var att kostnaderna för att driva förskolan inte försvinner för att det är sommar. Lokalerna är kvar och personalen ska ha sin lön ändå. Dessutom menar man att pengarna behövs till verksamheten.

Alliansen har också pekat på att det är ovanligt att inte ta ut en avgift i juli. Av kommunerna i Västra Götaland är det bara ytterligare en som gjort så.

Daniel Bernmar tycker att jämförelsen med andra kommuner haltar.

En trovärdighetsfråga

– Det här drabbar dem med lägst inkomst värst. I Göteborg finns det stora grupper med väldigt låga inkomster. Det är en viktigt skillnad jämfört med våra kranskommuner, som är kraftigt gentrifierade.

Karin Pleijel tycker också att det är en trovärdighetsfråga gentemot medborgarna att kommunen bara tar ut en avgift för service som den verkligen erbjuder.

– Man ska förstå vad man betalar för och man ska betala för den utförda service som kommunen ger. I det här fallet är det ingen förskola i juli månad och då ska man heller inte betala, säger hon.

Handlar om 20 miljoner kronor

För kommunens del innebär det en intäkt på ungefär 20 miljoner kronor om man tar ut en avgift i juli – och således ett lika stort intäktsbortfall om man plockar bort avgiften.

Daniel Bernmar vill inte gå in exakt på hur man finansierar den förändringen.

– Vi kommer att presentera vår budget i sin helhet om en dryg vecka. Då kommer man att kunna se helheten. Men 20 miljoner kronor är ingen jättesumma i sammanhanget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.