Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En riviera mitt i stan? I alla fall ett initiativ i pandemins kölvatten.  Bild: Robin Aron
En riviera mitt i stan? I alla fall ett initiativ i pandemins kölvatten. Bild: Robin Aron

Därför finns det solstolar på Gustaf Adolfs torg

”Här skall solstolarna ligga” hade Gustaf II Adolf kunnat säga. Torget nedanför stadsgrundarens staty har nu gjorts om till en sann västkustsriviera. Nu kan göteborgarna njuta av ett femtiotal nya solstolar mitt i stan.

De 48 nya solstolarna som nu pryder Gustaf Adolfs torg är inte en del av Göteborgs nya riviera utan en del av Trafiknämndens nya paket med åtgärder som ska underlätta för stadens handelsliv under svåra coronatider. Bakom initiativet ligger Trafikkontoret i samverkan med Park och Natur.

Solstolarna ska förhoppningsvis fungera som fler attraktiva och avståndssäkra sittplatser mitt i stan.

– Vi vill stötta aktivitet i stadskärnan för näringslivet men också stimulera människor till att vistas på fler ställen i stan, säger Hanna Kuschel, enhetschef Stadsliv Trafikkontoret.

LÄS MER: Så ska staden rädda handlarna i innerstaden

Solstolar skapar fler platser utomhus

Flera människor har vittnat om oroväckande trängsel i parker och på allmänna utrymmen. Hanna Kuschel instämmer och och berättar om Trafiknämndens tanke bakom de nya solstolarna.

– Vi ser att människor hellre vistas utomhus och ser hur staden belastas av detta. Det är tajt i parker när så många vistas i grönområden samtidigt, säger Hanna Kuschel.

Hon berättar också att just solstolen som möbel också är ett avståndstagande i sig då man inte kan kan inte komma varandra så nära genom att sitta i varsina solstolar.

"Åtgärdspaketet totala kostnad ligger på 2,1 miljoner kronor men då är det flertalet åtgärder. Solstolarna är av mindre karaktär kostnadsmässigt”. Bild: Robin Aron
"Åtgärdspaketet totala kostnad ligger på 2,1 miljoner kronor men då är det flertalet åtgärder. Solstolarna är av mindre karaktär kostnadsmässigt”. Bild: Robin Aron

Olika åtgärder runt om i stan

Utöver solstolarna berättar Hanna Kuschel om planer på fler utomhusmöbler.

– Vi vill skapa fler sittplatser nära vallgravsstråket till exempel. Just nu placerar vi ut soffor och solsängar samt växter på de gamla bastionspetsarna, säger hon.

De nya sittplatserna är också ett sätt för Göteborgs stad att pröva hur göteborgarna reagerar på lösa utomhusmöbler.

Vad kostar åtgärderna?

– Åtgärdspaketet totala kostnad ligger på 2,1 miljoner kronor men då är det flertalet åtgärder. Solstolarna är av mindre karaktär kostnadsmässigt, säger Hanna Kuschel.

Hittills har trafiknämnden arbetat med att främja mobiliteten för gående och cyklister. Det har bland annat gjorts genom att måla cykelfartsbana och flytta cyklar på Linnégatan och i centrala stan för att öka utrymme och framkomlighet. Det finns även planer på temporära miljöer som sommargator och andra pop-up platser inom konceptet ”Ta plats”.

En större ekonomisk åtgärd är även att underlätta försäljningsändamål på allmän plats. Under framförallt sommaren kommer inte restauranger och barer med uteserveringar behöva betala någon avgift till kommunen för markupplåtelse.

LÄS MER: Göteborgare larmar om trängsel och stora skräphögar i Slottsskogen

LÄS MER: Uteserveringarna i Göteborg fylls på i värmen – få är oroliga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.