Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Ollila, Emmeli Marmander och Annicha Hadarsson från Kinna njuter av solen på en uteservering.  Bild: Jonas Lindstedt
Johanna Ollila, Emmeli Marmander och Annicha Hadarsson från Kinna njuter av solen på en uteservering. Bild: Jonas Lindstedt

Uteserveringarna i Göteborg fylls på i värmen – få är oroliga

Av de som sitter på uteserveringar under lördagen tycker många att det kan kännas trångt – men få är oroliga. Flera krogar fick anmärkningar under miljöförvaltningens tidigare inspektioner. Nu väntas nya kontrollrundor.

Under lördagen kunde göteborgarna redan under förmiddagen njuta av temperaturer på över 20 grader, strålande sol och blå himmel. Det fina vädret fick många att söka sig ut på stan. På förmiddagen var det trångt på spårvagnarna till badplatserna i Göteborg.

– Vad jag förstår har det varit en viss trängsel på turer mot Saltholmen, men inte konstant under förmiddagen, säger Henrik Kjellberg, presstalesperson på Västtrafik.

För att undvika trängseln förstärkte Göteborgs spårvägar kollektivtrafiken ut till Saltholmen där nu även linje 9 har gått hela vägen till ändhållplatsen. Informatörer var utplacerade längs vägen till Saltholmen för att informera om förstärkningen och uppmana folk att undvika trängsel.

– Jag förstår att det är varmt och skönt, men vi uppmanar folk att inte resa i onödan. Ska man resa kan man även ta nästa tur om man inte har bråttom, säger Henrik Kjellberg.

LÄS MER: Trots coronareglerna – allt fler lämnar sina hem

Polisen kommer inte ingripa

Vid lunchtid hade uteserveringarna i centrala Göteborg börjat fyllas på. Det fanns än så länge gott om lediga platser och de som GP pratade med kände sig inte oroliga.

– Nej, om det ser för trångt ut går man vidare till ett annat ställe, säger Johanna Ollila, som sitter på en uteservering nära Kungsportsplatsen.

De senaste veckorna har många upplevt att det kan bli mycket folk på restaurangerna och att folk sitter tätt inpå varandra.

– Ibland känns det trångt, ibland inte. Det beror mycket på vädret, säger Robin Bilén.

Reglerna för social distansering och förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer gäller fortfarande. Men polisen kommer inte ingripa för att de upptäcker ökad trängsel på uteserveringar i sommarvädret.

– Att folk samlas i stora folksamlingar när det är 20 grader varmt förvånar inte oss. Men någonstans handlar det om att ta eget ansvar och vi på polisen fokuserar våra insatser på den rent brottsliga biten, när det blir fylla eller slagsmål, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Robin Bilén tror att vädret har stor betydelse för hur trångt det blir. Bild: Jonas Lindstedt
Robin Bilén tror att vädret har stor betydelse för hur trångt det blir. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER: Smittskyddet inkopplat efter trängsel vid restauranger i Göteborg

Nya kontrollrundor inatt

Förra helgen gjorde Miljöförvaltningen kontrollrundor som resulterade i att flera krogar hamnade på Smittskydd Västra Götalands bord, som i värsta fall kan tvinga krögare att stänga verksamheterna, om inte bristerna åtgärdas. Men ingen av de som rapporterades förra helgen tvingades bomma igen.

– Smittskyddet valde att inte vidta några åtgärder efter förra helgen. Däremot kommer vi göra uppföljande kontroller, men vill inte berätta när vi gör det eftersom vi vill komma oanmälda, säger Anna Ledin, direktör för miljöförvaltningen i Göteborg.

Under fredagskvällen gjorde miljöförvaltningen nya inspektioner. Den här gången utfördes dem mellan klockan 16 och 21, snarare än sent på småtimmarna, som förra veckan. Inspektionsrundorna skedde på 13 olika ställen i Majorna, Linnéstaden, Vasastaden och Lorensberg. Ingen fick någon allvarlig anmärkning som skickas vidare till smittskyddet, men tre krogar hade anmärkningar som kommer följas upp av miljöförvaltningen under den kommande veckan.

– Det var trängsel, men inte värre än att man kunde lösa det på plats. Vi har folk som ska ut under lördagskvällen också. Men även i det fallet vill vi inte gå ut med några detaljer och var och när det kommer ske, säger Anna Ledin.

LÄS MER: Så är skyddet för inspektörerna som kontrollerar restauranger och nattklubbar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.