Jonas Attenius (S) är besviken och tycker det är konstigt att förslaget om språktest för förskolepersnal röstades ned.
Jonas Attenius (S) är besviken och tycker det är konstigt att förslaget om språktest för förskolepersnal röstades ned. Bild: Mickan Palmqvist

Avslag för språktest för förskolepersonal

Socialdemokraternas och Demokraternas förslag om språktester för personal i förskolan har röstats ned i förskolenämnden. Hakan Önal (M) säger att ett nytt språktest skulle störa arbetet som redan har gjorts för att höja språknivån bland de anställda – men S frågar sig vad som tar sådan tid.
– Jag är besviken. Besviken på Moderaterna och högerstyret eftersom de inte kan gå oss till mötes, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS

För några veckor sedan stod det klart att Göteborgs stad går vidare med att införa språktester för personer som söker jobb inom äldrevården. På onsdagskvällen väntades ett liknande beslut för förskolepersonal.

Men på förskolenämndens möte blev det avslag på Socialdemokraternas och Demokraternas förslag i ärendet. Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborgs kommunstyrelse, är chockad över beslutet, särskilt med tanke på att språktester införs inom äldreomsorgen och funktionsstödet.

– Det är jättekonstigt, ärligt talat. Jag är besviken. Besviken på Moderaterna och högerstyret eftersom de inte kan gå oss till mötes när det gäller språktesterna till förskolan, säger Attenius och fortsätter:

ANNONS

– Det är uppenbart att Moderaterna sätter sig stenhårt på tvären och det är väldigt förvånande.

M: Arbetar redan med språknivåer

Förslaget röstades ner av alliansen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i förskolenämnden. Enligt Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden, tillför en helt ny modell för språktest inget mervärde.

– Förvaltningen har redan påbörjat ett arbete som de redovisade i april så man jobbar faktiskt med språknivåer och hur man ska implementera detta i verksamheten. Det här yrkandet skulle föregå det arbetet, säger han.

Det var i november förra året som nämnden röstade fram det dåvarande förslaget.

LÄS MER:Språktest för förskolepersonal får grönt ljus

Önal menar att yrkandet från S och D som nu har röstats ned inte skulle komplettera arbetet som förvaltningen redan har gjort på området.

Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.
Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden. Bild: Jonas Lindstedt

– Tvärtom, det skulle snarare störa eller stoppa det. Antar man den här modellen stoppar man allt arbete som förvaltningen påbörjat och gör, säger han och fortsätter:

– Det är förvaltningen som ska säga vilken modell man vill införa och som passar verksamheten, det blir väldigt fel om vi politiker säger vad de ska implementera för modell. Den expertisen ligger inte hos politikerna utan hos förvaltningen.

”Vi känner en frustration”

Alliansen skriver i sitt avslagsyttrande att arbetet kring frågan fortsätter och att de har planerat in en uppföljning i oktober, men Socialdemokraterna frågar sig varför det tar så lång tid att ”ta fram ett enkelt test”. Attenius tror inte att frågan kommer att tas på allvar i höst heller.

ANNONS

– Ärligt talat så litar jag inte ett dugg på att det kommer att bli något språktest här i oktober. Det är nog läge att byta ut Moderaterna tror jag, om vi ska få till det här. Vi känner en frustration och undrar hur länge vi ska behöva vänta på det här, vi har väntat länge nog, säger han.

Språktest för anställning inom förskolan har varit något av en hjärtefråga för Socialdemokraterna och Demokraterna i Göteborg i flera år. De anser att det är viktigt att nå ut barnen i tidigt ålder för att motverka den segregation som finns.

– Förskolan är på ett sätt den viktigaste nämnden, det handlar om våra yngsta barn och vi har många föräldrar som har kommit hit senare i livet och kanske inte har med sig svenskan och kan stötta varje barn i sin inlärning. Det handlar om att ge våra barn en bra start i livet, och det är det svenska språket som är avgörande, säger Attenius.

LÄS MER:S vill ha språktest i äldreomsorg och förskola

LÄS MER:Göteborgs stad inför språktest i äldreomsorgen

LÄS ÄVEN: Debatt: Språktest helt fel väg att gå - löser inte problemen i äldreomsorgen

ANNONS