Göteborgs stad inför språktest i äldreomsorgen

Nu är det klart: Göteborgs stad inför ett språktest för personer som ska jobba inom äldreomsorgen.
– Det är tråkigt att det har behövt ta sådan lång tid, säger Marina Johansson (S), vars parti i sin tur får kritik av Elisabeth Lann (KD) för att ha hanterat frågan oseriöst.

ANNONS
|

En två år lång politisk strid är över. Det blir språktest av personer som söker jobb inom äldreomsorgen i Göteborg.

Vid äldrenämndens möte på tisdagen fattade politikerna beslut om att ”omgående påbörja ett införande av någon eller några av de metoder som redan tagits fram och införts i andra kommuner".

Socialdemokraterna och Demokraterna hade hellre sett en annan modell – partiernas förslag var att införa det test som i dag används i Botkyrka kommun i Stockholmstrakten.

– Jag är orolig för att det blir för otydliga instruktioner till tjänstemännen, men vi kommer att bevaka hur det här utvecklas på olika sätt, säger Marina Johansson (S), som i grunden är nöjd med att allianspartiernas yrkande gick igenom.

ANNONS

– Vi är väldigt glada för att vi får ett test, men tycker att det tagit alldeles för lång tid för att komma fram till det här.

Varit en lång process

Det var Sverigedemokraterna som först lyfte frågan om att införa språktest för anställda inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna breddade förslaget till att omfatta alla anställda inom välfärdsyrkena i staden.

Men förslaget röstades ned i kommunfullmäktige och de borgerliga partierna ville först inte medge att det fanns en problematik med personal som har bristfälliga språkkunskaper.

Socialdemokraterna och Demokraterna gick efter att förslaget röstats ner i kommunfullmäktige vidare till äldrenämnden och lade ett nytt förslag. Det ledde först fram till en kartläggning av personalens språkförmåga och senare en mer öppen diskussion om hur man skulle komma tillrätta med den.

När äldreförvaltningen i vintras kom tillbaka med sitt förslag på hur man skulle säkerställa tillräcklig språkkompetens i äldreomsorgen fanns inte ett språktest med. Det gjorde att frågan kom upp politiskt igen.

– Det har varit ett väldigt ängsligt alliansstyre, som å ena sidan säger att det är viktigt med språkkompetens men sedan inte har vågat ta tag i saken eller varit tillräckligt tydliga mot förvaltningen, säger Marina Johansson (S).

Lann (KD) kritisk till S

Nu står det alltså klart att det blir ett språktest – efter att allianspartierna lagt ett eget yrkande som fick stöd av SD i äldrenämnden på tisdagen.

ANNONS

Äldrenämndens ordförande Elisabeth Lann (KD) menar att det varit bra att processen tagit tid, så att förvaltningen kunnat göra det grundliga arbetet och kommunen nu kan ta ett större grepp om rekryteringsprocessen till äldreomsorgen. Socialdemokraternas kritik om en ängslighet vill hon inte kännas vid, utan hon slår i stället tillbaka.

– Jag tycker att de har hanterat frågan oseriöst och ohederligt. De vill politisera den och få fram den bilden. Vi har varit seriösa och grundliga och velat göra det på ett riktigt sätt.

Kan landa i Botkyrkamodellen

Elisabeth Lann (KD) menar också att det var rimligt att inte specificera närmare vilket språktest som nu ska införas i Göteborg, utan att förvaltningen får i uppdrag att bestämma det.

– Det är mycket möjligt att man landar i Botkyrkamodellen, jag har inga invändningar mot den specifikt, säger hon och fortsätter:

– Men genom att låsa fast förvaltningen vid en specifik metod begränsar vi möjligheten att välja den som är bäst att införa här. Politiker brukar inte bestämma vilka matteböcker vi ska köpa in eller hur man ska utforma prov i grundskolan heller.

LÄS MER:Gert, 81, lider av hemtjänstens bristande svenska: ”Bryter ned mig”

LÄS MER:Förslagen om språkkrav röstades ned i fullmäktige

LÄS MER:För undersköterskorna är språkfrågan på liv och död

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS