Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyxyachten Yas är världens åttonde största yacht, och ägs av emiratiska kungligheten Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan. Yachten är värderad till 1,7 miljarder kronor. Bild: Arkivbild: Robin Aron
Lyxyachten Yas är världens åttonde största yacht, och ägs av emiratiska kungligheten Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyan. Yachten är värderad till 1,7 miljarder kronor. Bild: Arkivbild: Robin Aron

Det här kan man köpa för fem miljarder kronor

Världen dyraste bostad som är till salu nu, är en lyxvilla i USA på 9 200 kvadratmeter – för fem miljarder kronor. Men om man inte vill lägga de pengarna på ett hus, finns det mycket annat man kan köpa för den summan.

LÄS MER: Här är några av världens dyraste hem

För fem miljarder kronor kan man köpa en stor villa i LA med egen nattklubb och bowlinghall. För samma summa kan man köpa flera tusen mobiltelefoner eller några plommonstora diamanter.

Här listar vi vad du kan köpa för fem miljarder kronor:

80 penthouses i Karlatornet.

Ett penthouse i Karlatornet kostar 61 900 000 miljoner kronor, och är på 365 kvadratmeter fördelade på våningarna 71 till 73, med sex rum och kök. Här finns bland annat en vinterträdgård, flera badrum, vinrum, walk-in-closet, en intern hiss och en vinterträdgård.
På våning 73 finns dessutom en takterrass på 74 kvadratmeter med en pool, dusch och eldstad. På samma våning finns en bastu, bar, bibliotek och ett förråd.
Illustration: Industriromantik AB.

43 Bugatti La Voiture Noire – världens dyraste bil

En svart Bugatti La Voiture Noire har en kaross av kolfiber, sex avgasrör och 1 500 hästkrafter under huven. Och kostar 116 miljoner kronor. Men även om man har väldigt mycket pengar att köpa en lyxbil för, så byggs den tyvärr bara i ett exemplar.
Bild: Bugatti.

262 000 mobiltelefoner

För fem miljarder kan man köpa väldigt många iPhone 11 Pro Max 6,5-tumsskärm med 512 GB minne, som i skrivande stund är en av de flådigaste telefonerna på marknaden. Pris: 18 895 kronor. Bild: Apple.
Bild: Claude Bossel
Bild: Claude Bossel

2 730 Rolexklockor

För dessa pengar kan man lyxa till det med nästan 3 000 stycken Rolexklockor Pearlmaster 34, i 18 karats vitguld och full med diamanter. Pris 1 818 500 kronor. Bild: Rolex.
Bild: John Bazemore
Bild: John Bazemore

Fem Boeing 757-200 jet

Donald Trump äger bara ett exemplar av detta plan. Hans plan är specialbeställt för normalt kan flygplanstypen ta runt 200 passagerare – Trumps tar bara 43. På insidan ryms bekvämligheter som sovrum, gästrum och matsal.
Och vore inte det lyxigt nog är kranarna och hängarna i badrummet dessutom av 24 karats guld.
Arkivbild: John Bazemore.
Bild: Kirsty Wigglesworth
Bild: Kirsty Wigglesworth

Sju "Pink Star"

Den rosa dyrgripen är stor som ett plommon, och är den dyraste diamanten som sålts på auktion någonsin. En juvelerare i Hongkong köpte den 2017 för 641 miljoner kronor.
Bild: Jacques Brinon
Bild: Jacques Brinon

69 000 Birkin-väskor

Den minsta av Hermès Birkin-väskor har ett startpris på 72 000 kronor, och för fem miljarder kan man köpa många av de populära väskorna. (Den på bilden är dock en större variant).
Arkivbild: Jacques Brinon.
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

549 Princess F-45

Dyrast på årets båtmässa var den brittiska lyxyachten Princess F-45 som är 45 fot lång. Här finns sovplats för sex personer, och två badrum, på yachtens flybridge finns ett pentry där man bland annat kan grilla. Och inne i båten finns ett fullutrustat kök. Utgångspris är 9,1 miljoner kronor. Arkivbild: Petter Trens.

Två Yas lyxyachter

En 141 meter lång lyxyacht med plats för 60 gäster i 30 kabiner, och 56 besättningsmän. Yachten har bland annat en helikopterplatta, bubbelpool, pool, spa, hiss, flera lounger, vardagsrum och ett garage bara för vattenleksaker. Är värderad till 1,7 miljarder kronor. Arkivbild: Robin Aron.
Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

415 000 nakenkatter

En av de dyraste kattraserna som finns är Sphynx, en nakenkattras. Då den saknar päls blir den lätt förkyld och är känslig för sol, men den ska gilla de flesta – både människor och andra djur. Startpris är cirka 12 000 kronor. Arkivbild: Jonas Ekströmer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.