Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset. Arkivbild.
Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Det är ett skämt att luras under coronakrisen

MSB varnar nu för att desinformation om covid-19 sprids i Sverige. Att i ett sådant läge riskera en tidnings viktigaste kapital – trovärdigheten – kan inte kallas för annat än ett skämt. Blir 2020 året då aprilskämtet drar sin sista suck i spalterna?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under mitt första år som chefredaktör på Göteborgs-Posten bestämde jag att vi inte ska fortsätta med att lura våra läsare 1 april genom att hitta på en nyhet. Aprilskämten brukar förvisso vara en nyhet av det lättsammare slaget men jag hade då under några år sett hur allt mer falska nyheter spreds i framför allt sociala medier.

Ett av de mer omtalade fallen var när dåvarande justitieministern Beatrice Ask spred en satirartikel om att 37 personer dog första dagen som delstaten Colorado legaliserade marijuana.

Jag resonerar då som nu att en tidning – vars viktigaste kapital är trovärdighet – inte kan missbruka det förtroendet genom att riskera att sprida falska nyheter. Därför publicerades inget aprilskämt 2018 vilket väckte mycket reaktioner och hundratals läsare hörde av sig med både positiva och negativa kommentarer.

ANNONS

LÄS MER: Det här gäller om du blir varslad, uppsagd eller permitterad

Vissa tyckte att det var ett överdrivet tilltag medan andra tyckte att det var klokt. I dag när Sverige och världen är i kris och många osäkra uppgifter flödar är jag än mer övertygad om att jag då fattade rätt beslut.

LÄS MER: Falska flygblad om coronaviruset sprids i kommunens namn

Det vore förvånande om någon ansvarig utgivare i dessa tider bidrog till att sprida desinformation genom att publicera ett aprilskämt.

Under tisdagen hölls en presskonferens där Mikael Tofvesson, chef för enheten för skydd mot informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), berättade om den betydande mängd vilseledande uppgifter som nu spreds i världen. En del av den här desinformationen var direkt hänförd till hanteringen av covid-19, bland annat att viruset skulle vara en del av någons stats biologiska krigföring och att Sverige medvetet inte gjorde något för att bekämpa sjukdomens framfart. Tofvesson underströk under pressträffen också vikten av källkritik och som punkt tre på MSB:s lista över hur du ska hantera information källkritiskt står att en nyhetssajt med en ansvarig utgivare är en garant för högre trovärdighet.

Jag tycker att det vore förvånande om någon ansvarig utgivare i dessa tider bidrog till att sprida desinformation genom att publicera ett aprilskämt. Min gissning är att väldigt få kommer att kunna fortsätta med den här traditionen efter i år. På Göteborgs-Posten uppdaterar vi istället kontinuerligt en artikel där vi reder ut om uppgifter som sprids om det nya coronaviruset är sanna eller falska.

ANNONS

Våra journalister jobbar också hårt för att på både ett snabbt och sakligt sätt kunna berätta de senaste nyheterna om det nya coronaviruset samtidigt som vi granskar politikernas och myndigheternas arbete med att bemöta krisen.

LÄS MER: Får man skämta om corona?

En nyhetstidning kan däremot inte bara bestå av snustorra nyheter utan behöver också ge upphov till skratt och glädje. Detta gäller särskilt i tider av kris då vi behöver lägereldar att samlas kring, och som västkustens största mediehus och lägereld ska vi också bidra till att sprida värme och medmänsklighet. Det var därför vi i förra veckan startade Ljusglimtar i krisen som är en vinjett där vi samlar positiva nyheter och berättelser om de som hjälper de som hjälper andra.

Jag har fått mycket positiv feedback kring satsningen från läsare och glädjande nog har det varit lättare än man kan tro att hitta de här ljusglimtarna. Vissa kanske till och med kan få oss att skratta lite? Men att skämta genom att lura våra läsare samtidigt som det sprids desinformation i samhället är inget som vi kommer att göra. Frågan är om 2020 blir året då aprilskämtet dör ut i de svenska nyhetsmedierna?

ANNONS

LÄS MER: På varje after ski-festare går flera coronahjältar

ANNONS