Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

I coronapandemins kölvatten har en mängd olika påståenden, rykten och faktoider börjat spridas, inte minst på sociala medier. Nedan listar GP några mer eller mindre kända påståenden och experternas svar på vad som faktiskt stämmer.

ANNONS
|

Har du hört något påstående på vagnen om det nya coronaviruset som inte kan stämma, eller såg du en Facebookpost som är för bra för att vara sann? Skriv in påståendet i vår liverapportering i slutet av artikeln, så kanske du kan få svar på just din fråga.

Främmande makt utnyttjar coronakrisen mot Sverige

grade crossed

Ja, mycket tyder på att "främmande makt" (läs: Kina och Ryssland) utnyttjar det rådande läget för att flytta fram sina positioner på underrättelseområdet.

– Sårbarheten ökar i samband med alla internetuppkopplingar när många jobbar hemma, sade Säpochefen Klas Friberg till TT vid en pressträff i mars när SÄPO presenterade myndighetens årsrapport för 2019.

ANNONS

Enligt Friberg är gårdagens hotbild dagens verklighet.

– För några år sedan sade vi att Kina kunde påverka vår yttrandefrihet. I dag ser vi att de gör det, underströk han vid presskonferensen och varnade för att vi skulle få se mer av cyberspionage, desinformation, påverkansoperationer och strategiska uppköp.

– Ryssland och Kina sprider narrativ om Sverige att vi har skenande kriminalitet, och en demokrati som inte fungerar. Det passar deras syften bra att beskriva Sverige så, sade Klas Friberg och uppmanade till allmän vaksamhet och ett källkritiskt sinnelag.

Nu har SÄPO även gått ut med skriftliga uppmaningar till sjukvården och till säkerhetscheferna på landets myndigheter med känslig verksamhet om att se över sina säkerhetssystem och anmäla alla former av säkerhetshotande verksamhet, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Enligt tidningen skriver SÄPO i sitt nya utskick att främmande makt har intensifierat sina aktiviteter för att försvaga Sverige och skaffa sig hållhakar inför framtiden, och säkerhetspolisen nämner som exempel två sårbarheter.

* Anskaffning av viktigt skyddsmateriel till sjukvården.

* Företag som behöver stärka kassan och letar efter investerare. (Publicerad 20/4)

Folk oroar sig mer för ekonomin än för sjukvården

grade crossed

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) undersöker löpande det svenska folkets oro för coronaviruset och dess effekter på samhället (drygt 4 600 personer har svarat) och det visar sig att betydligt fler är oroliga för de ekonomiska följderna än för de rent medicinska.

ANNONS

Närmare 90 procent av de tillfrågade oroar sig för att arbetslösheten i samhället ska öka och att många företag ska få allvarliga ekonomiska problem, medan "bara" strax över 60 procent känner oro för att sjukvården inte har kapacitet att omhänderta dem själva eller deras anhöriga om någon skulle bli sjuk.

– Ekonomin är det som flest personer lyfter fram och så har det varit under hela den här undersökningsperioden som startade för en månad sedan, säger Svante Werger vid MSB.

Vid måndagens myndighetsgemensamma presskonferens i Stockholm påpekade Svante Werger också att siffrorna sett ganska likartade ut för hela perioden, dock med vissa små skiftningar.

– Det finns möjligen en liten tendens till att oron (för coronavirusets effekter) generellt sjunker. (Publicerad 20/4)

Coronvaccin nära förestående

grade crossed

Allt är såklart relativt, särskilt när man befinner sig mitt i en gigantisk pandemi, men tyvärr stämmer inte ryktet om att ett vaccin mot det nya coronaviruset är på gång.

Mycket tyder i stället på att det lär dröja minst till hösten, och troligen ännu längre än så, innan det finns ett säkert, stabilt och testat vaccin ute på marknaden.

Enligt världshälsoorganisationen WHO:s talesperson Margaret Harris har världen ännu inte sett kulmen på utbrottet, som visserligen minskar i vissa delar av Europa men samtidigt ökar i andra länder och som fullständigt har lamslagit stora delar av USA.

ANNONS

– Vi borde egentligen inte förvänta oss att se vaccinet på tolv månader eller mer, säger Margaret Harris, enligt TT.

Om virusutbrottets framfart helt ska kunna hejdas krävs ett vaccin, meddelade WHO så sent som vid en presskonferens i Genève under påskhelgen, och allt är inte nattsvart.

Runt om i världen pågår det minst ett 60-tal olika utvecklingsprojekt i jakten på ett coronavaccin, och det är USA och Kina som ligger längst fram.

LÄS MER:Så nära är vaccinet – de tävlar om förstaplatsen

LÄS MER:Astra Zeneca testar läkemedel mot corona

Men även Astra Zeneca är med i racet och kommer att inleda tester av läkemedlet Calquence mot covid-19, ett läkemedel med potential att hjälpa svårt sjuka coronapatienter. (Publicerad 14/4)

Folk har börjat hamstra sprit

grade crossed

I slutet av mars gjorde Systembolaget en undersökning som visade att försäljningen av alkohol i Sverige gått upp med tio procent under månaden. Det är alltså en viss ökning jämfört med samma period förra året, men knappast resultatet av en okontrollerad hamstring av vin, sprit och öl.

– Vi har lite fler kunder i butiken och de handlar generellt något mer än vanligt, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Sveriges Radio, men han tror att den alkohol som bolagets kunder köper i butikerna annars skulle ha konsumerats på krogen.

– Restauranger och barer är väldigt glest besökta i nuläget. Gränsen mot Danmark och Tyskland är stängd, så ingen har möjlighet att åka dit och handla om man nu gillar det, säger Agén till Sveriges Radio.

ANNONS

LÄS MER:Systembolagets vinsläpp orsakade långa köer

Sedan drygt en vecka slussar landets Systembolag in sina kunder i butikerna för att undvika trängsel och därmed minimera risken för smittspridning. För att klara av det, samtidigt som flera av Systembolagets anställda varit sjukskrivna, har man rekryterat över 200 personer.

– Det rör sig om nya tjänster, korttidsanställningar och sommarpersonal som börjar jobba tidigare än planer. Vi har tagit till en mängd olika lösningar för att öka bemanningen, säger Lennart Agén till TT. (Publicerad 14/4)

Norrmännen har lägre dödstal än Sverige för att de sportar mer

grade crossed

På söndagen rapporterades 899 människor ha dött i covid-19 i Sverige. I Norge är siffran 124. Men det beror inte på att många norrmän åker längdskidor och rör på sig mer i naturen än vad svenskar gör. Så varför skiljer sig dödstalen så kraftigt åt? Statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågan vid den myndighetsgemensamma presskonferensen på tisdagen (7/4) och hade egentligen inget bra svar, men såg ändå två möjliga orsaker till det.

– I Norge har man smittan hos yngre personer än vad vi har här i Sverige, och yngre människor har bättre chanser att överleva viruset. Dessutom finns det mycket mindre smittspridning på äldreboenden i Norge än i Sverige.

Enligt Anders Tegnell diskuterar Folkhälsomyndigheten nu med sina norska smittskyddskollegor om likheter och skillnader mellan länderna när det kommer till testning, personalomsättning och struktur. Han tror inte att det hade gjort någon skillnad om Sverige varit snabbare med att införa besöksförbud på landets äldreboenden.

ANNONS

– Det är mer komplicerat än så. I praktiken slutade besöken ungefär samtidigt i Norge och Sverige. Det är inte där problemet ligger. Vi får utreda det vidare, underströk Tegnell. (Skriven 7/4)

Viktigt hålla avstånd även på uteserveringar

grade crossed

Ja, så är det faktiskt. Det är samma serveringsregler för uteserveringar som för restauranger inomhus. Det betonade statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– Alla verkar inte ha uppfattat att samma regler gäller oavsett var man sitter. Det ska vara armlängds avstånd mellan borden och det är viktigt med ett ökad individansvar för att inte skapa trängsel.

Anders Tegnell underströk vid tisdagens presskonferens att varje verksamhet ska göra sin egen riskbedömning och vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

• Enbart sittande gäster.

• Glesa ut mellan borden.

• Undvik trängsel.

• Gäster har också ett ansvar för att reglerna efterlevs.

• Samma regler gäller vid servering utomhus som inomhus.

Det allra viktigaste är dock att stanna hemma och inte besöka några uteserveringar eller ägna sig åt några andra sociala kontakter om man känner sig det minsta sjuk. Är man över 70 år får man väldigt gärna vara ute och gå men ska absolut undvika närmare kontakt med släkt och vänner.

De flesta i Sverige dör av annat än coronaviruset

grade crossed

Förra året dog 88 746 personer i Sverige. Det är det lägsta antalet dödsfall per år sedan 1977. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) har i snitt 90 000 personer dött per år under 2000-talet, med en topp år 2002 då drygt 95 000 avled.

ANNONS

Det betyder att ungefär 250 personer avlider i Sverige varje dag. De flesta svenskar dör i hjärt- och kärlsjukdomar (följt av olika slags tumörer, sjukdomar i andningsorganen och psykiska sjukdomar) och vi dör i relativt hög ålder. Nästan 60 procent är över 80 år och den vanligaste ”dödsåldern” är 88 år.

Sedan många år lever kvinnor vanligtvis något längre än män.

Antalet dödsfall till följd av den coronarelaterade sjukdomen covid-19 stiger för varje dag men finns ännu inte med i SCB:s dödsorsaksregister. Hittills har 591 personer avlidit i Sverige sedan viruset bröt ut och med nuvarande takt kan covid-19 hamna bland de hundra vanligaste dödsorsakerna i Sverige under 2020.

–Vi kommer att få räkna de döda i tusental, sade statsminister Stefan Löfven till Dagens Nyheter i helgen.

Som jämförelse bör dock påpekas att det dog drygt 30 000 personer i hjärt- och kärlsjukdomar 2018. (Publicerad 7/4)

Alla oroar sig för coronaviruset

grade crossed

Ja, de flesta av oss känner allt från en vag olustkänsla till ett konkret hot när det kommer till det nya coronaviruset och covid-19, den sjukdom som kan följa med viruset. Det är fullt normalt och högst förväntat i rådande läge, men det är viktigt att man inte låter oron för viruset ta över hela ens liv. Det finns gott om råd att få och tips av psykologer för den som känner att marken gungar under fötterna.

ANNONS

• Acceptera dina känslor. Att känna viss oro eller stress över läget är inte farligt eller ovanligt.

• Prata inte om corona hela tiden. I den mån det går, försök att fokusera på andra saker.

• Undvik osäkra nyhetskällor. Lita inte på allt som sägs och skrivs. Var källkritisk och noga med avsändare. En stor nyhetsredaktion är nästan alltid med trovärdig än enskilda bloggare eller obskyra hemsidor på nätet. Enligt en rapport från EU:s utrikestjänst, EEAS, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av pågår bland annat en omfattande desinformationskampanj från statliga ryska och Kremlvänliga medier om covid-19.

• Motionera eller rör på dig. Stillasittande är inte bra varken för din mentala eller fysiska status. Löpträna i motionsspåren eller promenera i skogen.

• Tänk på barnen. Genom ett lugnt, tryggt och stabilt agerande undviker du att skapa oro och ångest hos framförallt yngre barn. Utstråla trygghet. Prata lugnt.

Mer information och råd finns på krisinformation.se (Publicerad 7/4)

Göteborgs småbåtshamnar jobbar extra

grade crossed

I vanliga fall är påsken en helg då många passar på att vårfixa med sina båtar, och i anslutning till påskhelgen brukar också många fritidsbåtar sättas i sjön. I år har dock trycket på att boka kran och få hjälp med att lyfta i sin båt varit något mindre än vanligt. Till viss del beroende på att många av stadens båtägare är lite till åren komna.

ANNONS

– Vi har ju en ganska hög medelålder bland våra kunder och de har i flera fall meddelat att de kommer lägga i sin båt senare än vanligt. Många av dem är över 70 år och de vill följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och hålla sig inomhus, säger Ann-Christine Alkner-Dahl, vd för det kommunala hamnbolaget Grefab.

Enligt henne har de anställda vid Göteborgs småbåtshamnar klarat sig bra hittills. Sjukfrånvaron är låg och de står rustade och redo för att ta sig an båtfolket när helst de bestämmer sig för att sjösätta sina ögonstenar.

– Vi har faktiskt ökat bemanningen just nu i våra hamnar och har förlängt avtalet med våra säsongsanställda. De slutar normalt i maj men kommer nu att arbeta hela juni för att folk ska kunna sjösätta sina båtar i sin egen takt, berättar Ann-Christine Alkner-Dahl. (Publicerad 6 april)

Kaffet blir dyrare

grade crossed

I Colombia råder utegångsförbud och strikt karantän. Åtminstone fram till mitten av april. Det medför avsevärda problem för landets kaffeodlare då bönorna inte kan plockas som vanligt, vilket i sin tur kan leda till kaffebrist med ökade priser som följd.

– Jag är väldigt orolig. På grund av utegångsförbudet kommer vi inte kunna få hit arbetskraft för att plocka våra kaffebönor. Det här är årets viktigaste skörd. Om vi inte plockar bönorna i tid så kan buskarna förstöras av insekter, säger kaffeodlaren Astrid Medina till Lotten Collin, Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent.

ANNONS

Colombia är världens tredje största kaffeproducent och om bönorna inte kan plockas och exporteras i vår, ja då kommer det snart att märkas på världsmarknadspriset och därefter i konsumentledet.

Därtill minskade Brasiliens kaffeproduktion under hösten med 20 procent på grund av insektsattacker och dåliga väderförhållanden med mängder av frostskadade kaffeplantor i de södra delstaterna Mato Gross do Sul och Sao Paulo. (Publicerad 6 april)

Viruset trivs bäst i övre luftvägarna

grade crossed

En orsak till att coronaviruset sprids så snabbt kan vara att det trivs bäst i de övre luftvägarna hos en människa. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Nature och som Sveriges Radios Vetenskapsradion har tagit del av.

På så vis skiljer sig coronaviruset mot sarsviruset som spreds under 2002 och 2003.

Det senare förökade sig nämligen bäst i de nedre luftvägarna. Det var inte lika många som smittades då som nu – men symptomen hos de sjuka blev oftast värre och dödligheten var högre.

Forskarnas oro är ett virus som trivs bra i såväl övre som nedre luftvägar eftersom det skulle kunna ge svåra konsekvenser.

– Skräckscenariot är ett virus som är bra på både och, säger Stefan Schwartz, professor i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

Han fortsätter:

– Vi ser ju att det finns allvarligare fall av covid-19, så i vissa fall kan det ta sig längre ner i luftvägarna. Covid-19 kan föröka sig både i de övre och nedre luftvägarna, säger han.

ANNONS

(Publicerad 5/4)

Negativa tester var positiva

grade crossed

Uppgifter från Danmark gör gällande att patienter som testats negativt för coronaviruset sedan har visat sig bära på smittan.

Enligt tidningen Jyllands-Posten har flera medarbetare på en avdelning på sjukhuset i Holstebro, i västra Danmark smittats av patienter.

– Det är inget tvivel om att vi har stora utmaningar med de här falska negativa testen, säger cheföverläkaren Nikolai Hoffmann-Petersen, vid sjukhusenhet Väst till tidningen.

Därför skärps de danska provtagningsrutinerna.

Om en patient misstänks vara smittad även efter att ha testats negativt isoleras den och nya tester genomförs.

Även på sjukhuset i Hvidovre, i Köpenhamnsregionen, har man upptäckt problem med resultaten.

Enligt en överläkare på sjukhuset är runt 15 procent av testerna missvisande och där har man börjat ta prover från lungorna i förhoppning om bättre resultat.

Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten medger att falska provresultat kan leda till problem.

– Därför kommer man också ibland i särskilda situationer att upprepa testen, säger Helene Probst, chef vid Sundhedsstyrelsen, till Jyllands-Posten, enligt TT. (Publicerad 3/4)

Viruset smittar via post, bad och pengar

grade crossed

Kunskap och erfarenhet från tidigare och liknande utbrott har visat att den här typen av virus smittar via sjuka människor – inte via post eller paket.

Det finns heller inget som talar för, enligt Folkhälsomyndigheten, att man skulle kunna bli smittad via pengar, sedlar eller mynt, exempelvis i samband med att man handlar.

ANNONS

Coronaviruset, som orsakar covid-19 smittar, främst från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller om man har nära kontakt med sjuka personer.

Det finns heller inget i dagsläget som enligt myndigheten tyder på att sjukdomen kan smittas via maten vi äter eller via vattnet vi dricker.

Bada ska också vara ofarligt – det är enligt forskningen inte troligt att covid-19 skulle smitta via bassängvatten eller via något annat badvatten.

Forskningen har ännu inte helt klarlagt hur länge viruset kan överleva utanför människokroppen.

Det är heller inte visat om indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridning av viruset.

Regeln är den stående för att minska smittorisk; tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten – alltid före måltid och hantering av mat och alltid efter toalettbesök. Handsprit fungerar som alternativ.

Det förekommer också frågor om man ska städa eller rengöra på något speciellt sätt om någon i familjen smittats av det nya coronaviruset.

Svaret är att man ska städa som vanligt – under förutsättning att man gör det någorlunda ofta – och att vanligt rengöringsmedel som man kan köpa i affären duger gott.

Man kan hantera sitt hushållsavfall precis som vanligt och där kan även använda pappersnäsdukar slängas. (Publicerad 1/4)

ANNONS

Delar upp viruskarantän efter kön

grade crossed

Karantänsregler som avgör vilken dag du får handla – beroende på kön.

Jodå, det är vad som kommer att gälla i Panama från och med onsdagen.

De hårdare reglerna införs för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Invånarna delas upp efter kön – och får bara lämna sina hem under vissa dagar.

– Denna absoluta karantänsbestämmelse är till för att rädda era liv, förklarade säkerhetsminister Juan Pino för folket på en presskonferens.

Det hårdare regelverket innebär att kvinnor bara får gå och handla mat eller besöka apotek på måndagar, onsdagar och fredagar. För männen är det tisdagar, torsdagar och lördagar som gäller.

Ingen – oavsett kön – får vara ute längre än max två timmar om dagen.

På söndagar råder totalförbud.

De nya reglerna gäller de närmaste 15 dagarna.

Orsaken är att allt fler invånare har drabbats av smittan.

Enligt säkerhetsministern har över 2 000 personer gripits den senaste veckan efter att ha brutit mot gällande karantänsregler.

Därför blir det alltså en skärpning.

Hittills har 27 personer har avlidit i covid-19 i Panama och 1 075 fall av smittade har registrerats. (Publicerad 1/4)

Smittade hemlösa tvingas sova på p-platser

grade crossed

I Las Vegas i USA har cirka 500 personer blivit utan sovplats sedan ett av stadens stora härbärgen tvingats stänga då en besökare testat positivt för viruset.

ANNONS

De lokala myndigheterna hänvisar därför de hemlösa till en parkeringsplats.

I praktiken ett läger där marken avdelats i sovplatser genom ett vitt rutnät. Där ska personerna sova under bar himmel med cirka två meter till grannen för att man inte ska kunna smitta varandra.

Enligt myndigheterna ska det vara så till minst den 3:e april då härbärget beräknas öppna igen.

Beslutet har lett till skarp kritik från flera håll.

En av kritikerna är den tidigare demokratiske presidentaspiranten Julián Castro. Han skriver på Twitter:

"Efter att tidigare i år ha kriminaliserat hemlöshet föser nu Las Vegas ihop människor i rutnät på betong."

Castro fortsätter:

"Det finns 150 000 hotellrum i Vegas som just nu står tomma. Vad sägs om offentlig-privat samverkan för att tillfälligt inhysa dem där?"

Överhuvudtaget har oron varit stor för hur coronaviruset ska slå mot världens hemlösa, som inte har samma möjlighet att isolera sig eller tvätta händerna som andra. (Publicerad 31/3)

Frukt och grönt blir dyrare

grade crossed

I coronasmittans spår räknar livsmedelsbranschen med att priserna på frukt och grönt i butik kan gå upp de närmaste veckorna.

– Råvaran blir hetare och hetare i Europa så det gör att marknadskrafterna kommer att öka, likaså kostnaden för transporter så priserna kommer på något vis att regleras uppåt, säger Jonas P Andersson som är central chef för ICA:s frukt och grönt, till SR:s Ekot.

ANNONS

En förklaring är att hårt drabbade Italien och Spanien har haft svårt att rekrytera det antal migrant- och säsongsarbetare man vanligtvis har, bland annat när det gäller skörd av jordgubbar, tomater och sparris.

En stor del vill inte lämna inte lämna sina hemländer på grund av smittan, eller så har de redan återvänt hem. Andra får inte lämna sina länder på grund av rådande restriktioner.

– De leverantörer vi har flaggar för att det är kämpigt att få folk till packhus och till fält, säger Jonas P Andersson.

Än så längre är det ingen kris i de svenska butikerna – men bristen kan märkas inom några veckor.

Framför allt tror Jonas P Andersson att priserna blir högre. Dels för att bristen på varor pressar upp priserna, dels för att transportkostnaderna genom Europa väntas bli högre.

Dock menar Jonas P Andersson att transportsträckorna kan bli kortare längre fram. Till Ekot säger han:

– Med vårens och värmens ankomst så går det att korta transportsträckorna och importera grönsaker från Holland i stället för Spanien och sedan kommer ju vår egen säsong igång.

Om det blir brist på frukt och grönsaker eller höjda priser lagom till påskhandeln drar igång är dock oklart. (Publicerad 30/3)

ANNONS

Bättre luft i Europas storstäder

grade crossed

Coronasmittan har ställt till med mycket elände ­– men luften uppges ha blivit renare i flera av Europas storstäder under krisen, en följd av kraftigt minskad biltrafik och stängda fabriker.

Det hävdar Europeiska folkhälsoalliansen (EPHA) som enligt TT har analyserat satellitbilder från den europeiska rymdorganisationen Esa.

Satellitbilderna visar på en lägre kvävedioxidtäthet under 5–25 mars i år, jämfört med motsvarande period förra året.

Det är främst de genomsnittliga halterna av den giftiga gasen kvävedioxid som under de senaste veckorna minskat i städer som Bryssel, Paris, Madrid, Milano och Frankfurt, enligt EPHA, som menar att biltrafik är den största källan till utsläpp av gasen som bland annat kan orsaka andningsproblem och cancer.

Att produktionen vid fabriker stannat eller minskat, då människor håller sig hemma och regeringar stänger ner produktion som inte är samhällsbärande, lär också ha bidragit till de minskade utsläppen, enligt organisationen.

Det finns enligt EPHA en risk för att människor som lever i storstäder kan drabbas värre än andra av covid-19, den sjukdom som viruset ger upphov till, då en långvarig exponering för luftföroreningar kan ge nedsatt immunförsvar.

Zoltan Massay-Kosubek vid EPHA, säger i en kommentar:

– Den kopplingen är väldigt sannolik, men eftersom sjukdomen är ny finns ännu inga bevis för det, säger han.

ANNONS

Även data från EU:s miljöbyrå EEA visar liknande mönster för perioden 16–22 mars.

Som ett exempel ges Madrid där den genomsnittliga kvävedioxidhalten minskade med 56 procent efter att regeringen den 14 mars förbjöd icke nödvändiga resor.

Enligt EEA:s statistik är luftföroreningar orsak till att omkring 400 000 människor dör i förtid i Europa.

I Kina, där virusutbrottet startade, syntes också minskningar i kvävedioxidhalten under februari då kraftiga restriktioner infördes. (Publicerad 30/3)

Vanliga influensa är farligare än covid-19

grade crossed

Nej, det stämmer inte att den vanliga influensan skulle vara farligare eller ens lika farlig som covid-19. Det är en spridd missuppfattning som växt till en myt och visat sig vara seglivad.

Det finns flera likartade symptom mellan sjukdomarna men faktum är att coronaviruset, enligt den amerikanske läkaren och presidentrådgivaren Anthony Fauci, har ungefär tio gånger så hög dödlighet som en vanlig influensa.

Dessutom kommer covid-19 att drabba betydligt fler i en befolkning där den sprider sig då ingen hunnit utveckla skydd eller immunitet mot denna nya virusvariant som det saknas både vaccin och läkemedel mot.

Det sagt är mycket ännu osäkert kring covid-19. Det är en helt ny sjukdom orsakad av coronaviruset och man vet inte vilken nivå som dödligheten till slut kommer att landa på.

ANNONS

Hittills i Kina där smittan först spreds har dödligheten bland covid-19-patienter legat på 2,3%. Det låter kanske inte så mycket men kan jämföras med dödligheten för ”vanlig” influensa som i USA brukar ligga på 0,1%.

Så för att citera den samlade läkarvetenskapen: tvätta händerna. (Publicerad 27/3)

Coronakrisen ”gynnar” Donald Trump

grade crossed

Den amerikanska presidenten har mött hård kritik för sitt och sin administrations valhänta hantering av coronakrisen. Samtidigt som antalet smittade människor började att stiga i USA, tonade presidenten ned riskerna och antydde att viruset snart skulle försvinna av sig själv, ”som magi”.

Det stämde givetvis inte. Tvärtom blev USA på torsdagen det land med flest coronasmittade människor i världen, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet handlar det i dagsläget om drygt 86 000 personer, och landet står inför en enorm utmaning.

Trots det verkar Donald Trumps popularitet bara stiga.

– Ja, det ser så ut. Hittills har det gått bra för Trump i opinionen. Enligt den senaste Gallupundersökningen anser 60% av amerikanerna att han har handlagt coronakrisen bra, säger Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till GP.

Däremot understryker Erik Åsard att presidentens mer eller mindre dagliga presskonferenser inte varit helt lyckade.

– Nej, det har gått betydligt sämre med Donald Trumps medieframträdanden där han motsagt experterna och först tonat ned faran, därefter förklarat sig som "krigspresident" och nu vill lätta på restriktionerna redan till påsk.

ANNONS

Hur tror du coronakrisen och Donald Trumps hantering av den påverkar hans chanser att bli omvald vid presidentvalet i november?

– Det är för tidigt att redan nu göra någon slutsummering eller spådom. Det beror helt på hur långvarig och djup coronakrisen blir, och hur Trump och hans administration lyckas med att hantera den.

Vad märker du för reaktioner i USA på hur Trump hanterat utbrottet hittills?

– Reaktionerna följer helt partilinjerna. Republikanerna och demokraterna har inte bara olika uppfattningar om Trump utan även om riskerna med coronaviruset, där republikanerna tycker det är betydligt mindre farligt än demokraterna. De har alltså olika verklighetsbilder även i en fråga som bokstavligen rör liv och död.

Många guvernörer verkar gå sin egen väg och tycks inte lyssna på presidenten, hur tolkar du det?

– Det är inte unikt. Så har det varit även vid andra stora katastrofer, till exempel vid orkanen Katrina 2005. Det intressanta här är att krisen belyser federalismen i USA, alltså att delstaterna själva bestämmer över mycket vilket gör att de initiativ som guvernörerna tar spelar stor roll. Men den belyser också att delstaterna vid kriser av den här omfattningen är beroende av hjälp och stöd av den federala statsmakten, konstaterar Erik Åsard. (Publicerad 27/3)

ANNONS

Det är tillåtet att bränna egen handsprit

grade crossed

Frågan om det är tillåtet att bränna sig egen handsprit, besvarar Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst, med ett bestämt nej. Alkohollagen gäller även i coronatider – det är aldrig tillåtet att bränna sin egen sprit, betonar han.

Däremot går det bra att göra egen handsprit.

Det gjorde polisen på Hisingen när handspriten från tillverkarna tog slut. Jörgen Thorén, områdeschef för polisen Hisingen, har för GP beskrivit åtgärden som en nödvändig lösning.

– Polisen är en samhällsviktig funktion. En del av att vara det är att vara rustad och komma med lösningar. Så detta är en sådan lösning: finns det inte handsprit att köpa in, så löser man det själv, förklarade han. Thorén hade till och med ett recept på handsprit att delge.

– T-röd, glycerol och vatten. Det är ingenting vi hittat på själva. Vi har en duktig serviceman i garaget som gör detta och det är ett beprövat recept från nätet, påpekade han.

Men där går gränsen. Att låta en hembränningsapparat stå och puttra i uthuset med förklaringen att det ska blir handsprit är alltså olagligt.

– Då blir det beslag och utredning direkt, säger Stefan Gustafsson.

Påföljden är böter eller fängelse upp till två år.

ANNONS

Det kan i sammanhanget dock slås fast att om man inte har tillgång till handsprit men däremot till tvål och vatten så är det ett alldeles utmärkt alternativ.

Undvik att äta färsk frukt

grade crossed

Nej, det finns ingen orsak att undvika färsk frukt på grund av det nya coronaviruset. Precis som med lösgodis är det en fråga som många har missförstått och som Livsmedelsverket reder ut på sin sajt.

Coronaviruset smittar framförallt genom mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna, det tar sig inte in via magtarmkanalen.

Så här skriver Livsmedelsverket:

”För att ytor och föremål av olika slag som till exempel frukt och grönt ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på frukt och grönt och en frisk person direkt därefter ta på dem och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot mun, näsa eller ögon utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt.”

Däremot ska man såklart följa de vanliga råden som finns för att hantera frukt och grönsaker även i coronatider, halten av sjukdomsframkallande mikroorganismer på grönsaker minskar alltid när de sköljs. Det kan ske under rinnande vatten eller i ett vattenbad. Det är svårt att få bort alla mikroorganismer men att skölja grönsakerna med vatten minskar ändå risken att bli sjuk. (Publicerad 27/3)

ANNONS

Bilprovningen släpper kravet på kontrollbesiktning

grade crossed

Tidigare i veckan kom beskedet om förlängd deadline med två veckor för byte till sommardäck, från 15 till 30 april. Transportstyrelsen vill ge däckskiftarna mer tid på sig för att minska köbildningen och därmed risken för smittspridning vid landets däckfirmor.

Däremot är det inte aktuellt med att släppa kravet på kontrollbesiktning på fordon eller ens att sträcka ut besiktningstiden, som sedan maj 2018 ska ske inom 14 månader efter senaste besiktning.

– Som i alla branscher diskuteras olika alternativ och lösningar men några sådana signaler har vi inte fått från Transportstyrelsen, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på det statliga bolaget AB Svensk Bilprovning.

Enligt henne har ingen av Bilprovningens 101 kontrollstationer runt om i landet (eller något av de andra besiktningsföretag som GP kollat med) blivit nedringd av oroliga bilägare som vill skjuta på besiktningen eller helt ställa in sin fordonskontroll på grund av coronakrisen. Snarare tvärt om.

– Det är faktiskt rätt fullbelagt. Många verkar vilja få sin motorcykel godkänd för att kunna komma ut och köra i vårvädret. Det är ju en form av njutning som fortfarande är helt okej nu när biografer och restauranger håller stängt.

Vad gör ni på Bilprovningen för att hantera coronaläget?

ANNONS

– Vi gör en rad olika åtgärder, allt finns listat med senaste nytt på vår webbplats, och vi uppmanar såklart våra kunder att hålla avstånd, inte ta i hand och att avboka sitt besök om de känner sig krassliga. Utöver detta så följer vår ledningsgrupp utvecklingen och tar del av myndigheternas råd och beslut. Varje dag funderar vi på läget och ser till att vara uppdaterade, säger Cecilia Blom Hesselgren. (Publicerad 26/3)

Det råder brist på antibiotika i Sverige

grade crossed

Kina är världsledande när det gäller tillverkning av aktiva substanser för olika läkemedel, till exempel penicillin. Nästan hälften av all antibiotika som används i världen kommer från Kina. I samband med att coronakrisen bröt ut stängdes dock flera medicinfabriker i Kina och för ett par år sedan räckte det med en fabriksbrand för att brist på antibiotika skulle uppstå.

Redan för tre veckor sedan skrev TT om att kinesiska myndigheter rapporterat den lägsta aktiviteten någonsin i landets läkemedelsfabriker under en enskild månad, och i Indien där mycket av den kinesiska antibiotikan sätts ihop och monteras till piller rapporteras om prisökningar och krympande lager av nödvändiga ingredienser.

Enligt en lägesrapport som Läkemedelsverket skickade till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för ett par veckor sedan bedömdes det också som troligt att svensk läkemedelsförsörjning kan komma att påverkas.

ANNONS

Men på Läkemedelsverket är man inte fullt så pessimistisk.

– Det råder ingen brist på vanlig antibiotika som man hämtar ut mot recept på apoteket och det är inte heller på väg att ta slut, försäkrar Erik Stridh, enhetschef vid läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket.

Hur ser det ut framöver då?

– På Läkemedelsverket gör vi allt vi kan för att hantera läget på bästa sätt, och det finns ett bra samarbete med EU, men ingen vet exakt hur framtiden kommer utveckla sig. Vi har dock inte fått några indikationer på ett produktionsbortfall, det finns inga sådana signaler just nu.

Enligt Erik Stridh har man däremot sett en ökad efterfrågan på vissa läkemedelsprodukter, till exempel paracetamol (alvedon, panodil m.fl), men det gäller inte antibiotika.

– Det viktiga är att inte hämta ut mer medicin än vad man behöver, att man inte bunkrar upp, och att vi undviker alla hamstringstendenser. För antibiotika krävs det recept vilket betyder att det inte är samma åtgång.

Man behöver inte vara orolig för att till exempel penicillinet ska ta slut?

– Nej, inget tyder på att det ska ta slut. Men det är komplext med läkemedelsförsörjning, det finns många led i processen.

Även på Västra Götalandsregionen vill man tona ned riskerna för någon antibiotikabrist.

ANNONS

– VGR har en särskild regional gruppering med uppdrag att säkra den regionala läkemedelsförsörjningen under pandemin och vi har inga indikationer på brist på antibiotika i dagsläget, säger en representant för regionen via Gabriel Holmqvist på presstjänsten. (Publicerad 26/3)

Det svenska civilsamhället mobiliserar som kanske aldrig förr

grade crossed

Det stämmer att det svenska civilsamhället på onsdagen mobiliserade sina krafter som aldrig förr. I alla fall inte i modern tid.

För att hjälpa äldre människor och avlasta hemtjänsten sker nu ett samlat frivilligstöd till kommunerna genom MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) försorg och där Civilförsvarsförbundet får en central och nationell samordningsroll.

Tanken är att lyfta fram och förstärka de frivilliga resursgrupper som redan finns i 155 svenska kommuner – bland annat i Göteborg där Frivilliga resursgruppen (FRG) är en del av Göteborgs stads krisberedskap – och att erbjuda en akutlösning till de kommuner där frivilliga resursgrupper idag saknas.

LÄS MER: Så kan du hjälpa till krisläget

Detta kommer då att ske i samarbete med Sveriges kommuner och regioner, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Sveriges Stadsmissioner och Röda Korset.

– Det här är stort. Det här är en samhällsmobilisering, en mobilisering av människors kraft och vilja att bidra och göra nytta och hjälpa till med samhällets hantering av en svår situation, sade Svante Werger, särskild rådgivare på MSB vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på onsdagen.

ANNONS

"Ingen ska lämnas ensam"

Enligt Georgios Kontorinis på Svenska Civilförsvarsförbundet finns det en lång rad åtgärder som landets frivilliga resursgrupper nu kan bidra med.

– Hemleverans av livsmedel och receptfria läkemedel, stöd inom äldreomsorgen, informations- och kommunikationsinsatser, administration, avspärrningar och övervakning, tolkhjälp, transporter ... de frivilliga resursgrupperna kan helt enkelt fungera som extra armar och ben.

Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset, tror mycket på den här typen frivilliga räddningsinsatser och menar att de kommer bli viktiga bitar i coronapusslet framöver.

– Ingen ska lämnas ensam i en kris eller katastrof. Detta kommer att vara en insats som växer i betydelse under de kommande veckorna och Svenska Röda Korset har lovat ta ett övergripande ansvar för att koordinera detta. (Publicerad 25/3)

Coronaviruset trivs i lösgodis

grade crossed

Nej, inte alls. Det finns säkert många goda skäl till att äta mindre lösgodis, men coronaviruset är inte ett av dem. Faktum är att Livsmedelsverkets experter gått till botten med just denna fråga på sin sajt.

Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna och inget tyder på man kan smittas av att äta lösgodis, ens om godisbitarna har virus på sig. "Viruset måste ner i luftvägarna för att orsaka sjukdom och inte ner i magtarmkanalen. Coronaviruset klarar inte magsäckens sura miljö" konstaterar Livsmedelsverket.

ANNONS

Risken för att bli smittad genom indirekt kontaktsmitta (att man rör vid redskap som till exempel plastskopor och godisslevar) bedöms också som mycket liten.

"För att ytor och föremål som till exempel plastskopor och slevar ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på ett föremål och en frisk person direkt därefter ta på samma föremål och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot näsa, ögon eller mun utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt" skriver Livsmedelsverket. (Publicerad 25/3)

Alla resor stoppas i påsk

grade crossed

Nej, det finns inga planer på att införa ett generellt reseförbud just till påskhelgen. Men med tanke på att allt går med rasande fart är osvuret som det brukar heta bäst. Enligt Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten tyder inget i dagsläget heller på att Stockholm, landets mest coronadrabbade region, kommer att sättas i karantän eller på annat sätt skärmas av genom in- och utreseförbud.

– Alla resor är inte orimliga, alla resor är inte osäkra. I nuläget ser vi därför inget annat behov än den här uppmaningen till att tänka efter innan man reser, säger Anders Wallensten, som däremot uppmanar alla att just fundera en extra gång innan man reser iväg och lämnar hemmet.

ANNONS

– Det absolut viktigaste är att skydda våra äldre så att hälsa på sina gamla släktingar är just nu ingen bra idé. Att åka någonstans där man riskerar att hamna i stora folksamlingar är inte heller så lyckat. Det handlar helt enkelt om att minimera risken för sprida smittan och att smittas själv.

Anders Wallensten understryker däremot att ”säkra resor” är helt okej. Om man kan resa med bil till sin stuga och har med egen mat, ja då är man självförsörjande och riskerar knappast att smitta någon.

– Vi vill inte stoppa alla resor. Vi lägger det här beslutet på individen för det finns så många orimligheter om man har ett totalförbud mot saker, då drabbas folk helt i onödan, säger Anders Wallensten. (Publicerad 25/3)

Håll barnen borta från alla idrottsaktiviteter

grade crossed

Nej, snarare tvärt om. Det är viktigt att idrottsrörelsen även fortsatt har aktiviteter som riktar sig mot barn- och ungdomar, vilket Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten underströk vid myndighetens dagliga presskonferens på tisdagen.

– Vi har tagit fram rekommendationer som kommer att finnas på vår hemsida åt arrangörer, tränare, lagledare och liknande för hur de ska lägga upp sin verksamhet och samtidigt kunna begränsa risken för smittspridning, berättade Anders Wallensten.

Enligt Anders Wallensten kan det handla om att man tränar utomhus om det är möjligt, att man undviker aktiviteter med nära kontakt och att antalet deltagare begränsas vid inomhusaktiviteter. Det kan också vara lämpligt att öka städfrekvensen i gemensamma utrymmen som träningsanläggningar och omklädningsrum.

ANNONS

– Det allra viktigaste är dock att man stannar hemma om man är sjuk och i två dygn efteråt så att man verkligen är frisk när man återvänder, understryker Anders Wallensten. (Publicerad 24/3)

Coronaviruset är lika farligt för yngre människor som för äldre

grade crossed

Av de 115 personer som på tisdagen intensivvårdades på svenska sjukhus för det nya coronaviruset är ett 50-tal under 60 år, tio av dem är till och med under 40 år. Både median- och medelåldern bland svenska covid 19-patienter är därmed väsentligt lägre än i många andra länder, till exempel det hårdast drabbade landet Italien. Det har överraskat Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret (SIR) som uppdaterar sin statistik flera gånger om dagen.

– Det finns ett par förklaringar man kan tänka sig och som har diskuterats i media. Virusutbrottet i Italien tog fart under det svenska sportlovet då många yngre personer åkte skidor i alperna och tog med sig smittan hem.

Johnny Hillgren pekar också på en annan möjlig förklaring som mer handlar om skillnader i de båda ländernas sociala liv och hur samhällena fungerar.

– Vi har inte riktigt samma restaurangkultur i Sverige som i Italien och vi lever inte i nära anslutning till våra äldre anhöriga som man gör i Medelhavsområdet. Det finns säkert fler sådana förklaringar, säger Johnny Hillgren men understryker att det inte är fastslaget och bevisat utan mer av en teori.

ANNONS

Men att människor i 30-50-årsåldern också drabbas av coronaviruset betyder inte att de är lika utsatta som äldre människor.

– Nej, så är det inte. Snarare har vi besparat våra äldre smittan i större utsträckning än vad man har lyckats med i andra länder, men därmed drabbas också ett större urval av den yngre befolkningen.

Överlevnaden högre bland yngre människor

Även de yngre patienter som intensivvårdas för coronaviruset belastar såklart den svenska sjukvården och kräver utrustning, sjuksängar och personal – men de överlever sjukdomen i betydligt större utsträckning än vad äldre patienter som är kritiskt sjuka gör.

– Så är det absolut, överlevnaden i yngre åldrar är högre än i de äldre åldersgrupperna, säger Johnny Hillgren på SIR, men understryker att en patients faktiska ålder inte alltid är avgörande för utgången.

– Den biologiska åldern i organsystemet, det vill säga hur patienten mår i vanliga fall och vilka andra sjukdomar som finns med i bilden, spelar också en viktig roll.

Men generellt sett är coronaviruset inte lika farligt för yngre som för äldre människor?

– Nej, chansen att överleva är betydligt större i de yngre åldersgrupperna. (Publicerad 24/3)

Det dör färre coronasmittade i Sverige än i andra länder

grade crossed

Enligt de senaste siffrorna från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har 338 307 människor insjuknat i covid-19, varav 14 602 har dött (24/3). Det skulle motsvara en dödlighet på 4,3%. Coronasiffrorna i Sverige var på måndagen 2 016 smittade och 25 avlidna, vilket motsvarar en dödlighet på 1,2%. På ungefär samma nivå ligger USA som på tisdagsmorgonen rapporterat 46 145 smittade och 582 döda (1,26%) medan Norge ligger något lägre och Danmark något högre. Men så enkelt går det inte att jämföra siffrorna.

ANNONS

– Det är svårt att bedöma vad andelen avlidna står för mitt under en pågående epidemi. Det är också problematiskt att jämföra dödstal mellan länder, bland annat eftersom man befinner sig i olika skeden av epidemin och att man har olika strategier för vilka som provtas, påpekar Moa Rehn, utredare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det finns helt enkelt för många olika faktorer att ta hänsyn till för att kunna konstatera om det dör färre coronasmittade människor i Sverige än i andra länder.

– Man behöver också ta hänsyn till de olika ländernas befolkningssammansättning och sjukvårdssystem och vilka grupper som drabbas, konstaterar Moa Rehn.

Italien är fortfarande det land med flest dödsfall, 6 077 personer enligt den senaste mätningen. (Publicerad 24/3)

Pensionsutbetalningarna sjunker på grund av coronaviruset

grade crossed

Det enkla svaret är ja, troligen kommer pensionsutbetalningarna att sjunka. Men inte förrän nästa år.

– Det finns två orsaker till att pensionsnivåerna kan komma att sjunka. Den större delen av pensionen räknas om varje år med inkomstutvecklingen i Sverige, minus 1,6%. Om inkomsterna utvecklas med 2% stiger pensionerna med 0,4%, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Det betyder att om coronapandemin leder till att inkomsterna utvecklas långsammare i Sverige, vilket är troligt om arbetslösheten stiger, kommer även pensionerna att utvecklas långsammare. Det är det ena.

ANNONS

Det andra är att en del av både tjänstepensionen och den allmänna pensionen kan ha en koppling till utvecklingen på börsen och påverkas av priserna på aktier.

– Premiepensionen bestäms i december och det är aktiepriserna då som sätter nivån på pensionens storlek för 2021. På samma sätt är det inkomsternas utveckling under året som påverkar inkomstpensionens storlek nästa år, säger Ole Settergren.

Det betyder att coronapandemin och den ekonomiska krisen inte styr årets pensionsutbetalningar men med stor sannolikhet kommer att påverka nästa års pensionsnivå.

Om pensionsutbetalningarna för 2021 kommer att minskas i kronor och ören så vore det inte första gången det sker. Det har redan hänt vid tre tillfällen sedan pensionssystemet gjordes om.

– Pensionerna sjönk 2010, 2011 och 2014, påpekar Ole Settergren.

Och det ser inte ljust ut för 2021?

– Nej, det gör det inte. (Publicerad 24/3)

LAS-listan "stryks" när folk permitteras på grund av coronakrisen

grade crossed

Det nya coronaviruset slår hårt mot många svenska företag som nu tvingas permittera hela eller delar av sin personal. Till skillnad från när personal sägs upp och förlorar sitt jobb (på grund av till exempel arbetsbrist) förekommer inga turordningsregler eller LAS-listor, där sist in först ut är det som ska gälla.

Vid en permittering bestämmer i stället arbetsgivaren vem eller vilka i personalen som ska permitteras, ofta i förhandling med den lokala fackklubben, och då är det helt andra faktorer än arbetstid som premieras.

ANNONS

– Det är behovet som styr, säger Erik Wirkensjö på fackförbundet Unionen och understryker att det inte går att jämföra permittering med uppsägning.

– Det är som äpplen och päron. LAS-listan finns där för att skydda din anställning och den har du kvar även vid en permittering.

De personer som företaget bestämmer ska permitteras (kanske för att produktionen står still eller en viss typ av jobb inte längre utförs) skickas hem och får enligt centrala avtal då behålla 92.5% av sin lön under permitteringstiden.

Om krisen blir långvarig och företagets permittering leder till uppsägningar gäller LAS-listan igen och Lagen om anställningsskydd träder i kraft som det är tänkt.

– Så ska det fungera, säger Erik Wirkensjö på Unionen.

Korttidsarbete (även kallat korttidspermittering) är en formell överenskommelse mellan arbetsgivare och fack om att anställda under en begränsad tid ska gå ner i arbetstid och lön med anledning av en ekonomisk kris, och det är en åtgärd som Unionen i grund och botten är nöjd med.

– Korttidsarbete kommer göra att färre förlorar jobbet och att färre företag slås ut i den här krisen. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och då är det viktigt att både politiken och arbetsmarknadens parter tar gemensamt ansvar på det här sättet, har Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt tidigare sagt om avtalet. (Publicerad 23/3)

ANNONS

Världen överreagerar på corona – en vanlig influensa dödar cirka 300 000

grade crossed

Flera forskare som GP har pratat med är samtliga överens om att världen inte överreagerar på det nya coronaviruset. SARS-CoV-2 är en allvarlig pandemi, trots att Europas länder inte är helt överens om hur man ska minska smittspridningen.

– Jag tycker inte att världen överreagerar. De epidemiologiska och matematiska modeller som forskare har kunnat visa säger att de flesta kommer bli drabbade på sikt. Det man jobbar för nu är att inte alla ska drabbas samtidigt, så att vårdens resurser räcker för att hantera de som blir svårt sjuka. Det är bättre att reagera än att inte reagera, säger Per-Johan Jakobsson, professor vid Karolinska Institutet som forskat på inflammatoriska sjukdomar.

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, menar även han att coronaviruset är betydligt allvarligare än en vanlig säsongsinfluensa.

– Om man skulle låta coronaviruset få fritt spelrum och inte göra några åtgärder över huvud taget, då skulle sannolikt 50 till 60 – kanske till och med 70 procent av jordens befolkning infekteras. En hel del av dem skulle inte få några symtom över huvud taget, däremot skulle en stor andel, i alla fall kanske mer än hälften av de som smittas få sjukdomssymtom, säger han.

Dessutom har det nya coronaviruset påverkat samhället i en mycket högre utsträckning än en vanlig influensa. Och det kommer den fortsätta göra.

ANNONS

– En vanlig influensa skjuter inte sönder sjukvården på samma sätt som den här. Vi kommer också få fler dödsfall när vården tvingas prioritera. Människor med till exempel cancer och hjärtsjukdomar som hade fått vård i vanliga fall, kan bli utan vård, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. (Publicerad 20/3)

Det nya coronaviruset sitter kvar länge i kläderna

grade crossed

Det nya coronaviruset är inte luftburet, vilket innebär att det inte är aktivt och inte heller smittar i luften. Däremot kan det vara smittsamt om det finns kvar i en salivdroppe på klädesplagg, enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Så fort det torkar blir viruset inaktivt och smittar inte längre. Det är en mycket marginell smittväg, om ens någon, säger han.

Viruset kan alltså vara smittsamt en kort stund på kläder, om någon som bär på viruset till exempel har nyst eller hostat på dem. Däremot finns det ingen risk att smittan är aktiv en längre tid på kläderna, eller efter en tvätt. (Publicerad 20/3)

Coronaviruset överlever inte i varma klimat

grade crossed

Det nya coronaviruset beter sig inte helt olikt ett vanligt influensavirus. Det innebär att det smittar mer i kalla klimat, däremot betyder det inte att smittan upphör i varmare klimat.

– Kalla klimat har ofta en lägre luftfuktighet och då svävar de droppar av saliv som viruset befinner sig i längre i luften. Om det hade handlat om något av de coronavirus som återkommer som vanlig förkylning hade den här egenskapen nog kunnat få ett genomslag. Men nu är det frågan om ett utbrott i en befolkning som är helt oskyddad, och tidigare forskning visar att det här inte har så stor betydelse då. Möjligen kan smittan minska under sommaren för att vi ju då är på semester, i stugor och inte så nära varann, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet. (Publicerad 20/3)

ANNONS

Rökare blir sjukare av det nya coronaviruset

grade crossed

En studie som genomförts på coronasmittade i Kina visar att den grupp som innehöll rökare och ex-rökare löpte fjorton gånger större risk att bli sämre i sin virusinfektion. Man vet inte säkert varför, men det kan till viss del bero på att rökning har en negativ påverkan på immunsystemet, enligt Matz Larsson, docent och överläkare på hjärt- och lungfysiologiska kliniken på universitetssjukhuset i Örebro.

– Rökning sätter ner immunsystemet. Det påverkar i stort sett alla våra vita blodkroppar som ska försvara oss mot bakterier och virus, säger han.

Tidigare forskning visar även att rökning har en negativ påverkan på vanlig influensa och andra virusinfektioner i luftvägarna. Bland annat löper rökare större risk att bli sjukare i sin influensa, och virusinfektionen kräver oftare sjukhusvård.

– Det är sådant man får väga in, och tända en varningslampa. Även om forskningen kring covid-19 inte är klar än, säger Matz Larsson.

Att rökare verkar bli mer sjuka i sin coronainfektion kan också bero på att många har rökrelaterade sjukdomar, menar han. Personer som är drabbade av lungsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar löper större risk att bli allvarligt sjuka av det nya coronaviruset. Samma sjukdomar är vanliga följdsjukdomar för rökare. (Publicerad 19/3)

Barn som är smittade av det nya coronaviruset kan inte föra smittan vidare

grade crossed

Barn som är smittade av covid-19 kan föra smittan vidare lika väl som vuxna personer, enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

– Det är hur mycket virus man har som avgör smittan. Det har inget med ålder att göra, säger han.

Det var efter att Folkhälsomyndigheten i början av mars gick ut med en rapport från Världshälsoorganisationen WHO, där det framgick att det inte fanns några kända fall av barn som hade fört smittan vidare, som många blev osäkra på hur smittan egentligen fungerar.

– Man vet att barn kan bli sjuka i det, vilket innebär att de kan bära viruset. Att de sedan inte skulle kunna föra smitta vidare till andra människor stämmer inte överrens med någon annan luftvägsinfektion, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. (Publicerad 19/3)

De som har astma ska hålla sig hemma så att de inte får coronaviruset

grade crossed

I ett mejl till GP skriver Folkhälsomyndigheten att personer med astma inte räknas ingå i riskgrupp för svår sjukdom, och rekommenderas därför inte att hålla sig hemma generellt. Det innebär att det i nuläget inte finns någon allmän rekommendation från myndigheter om att astmatiker ska hålla sig hemma för att undvika det nya coronaviruset.

– Det vi vet nu är att astma inte är någon särskild riskgrupp vad gäller det nya coronaviruset. Däremot så vet vi att virusinfektioner är den vanligaste anledningen till att astman blir sämre, säger Christer Janson, överläkare och professor i lung- och allergisjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

ANNONS

Därför är det extra viktigt att astmatiker sköter den förebyggande behandlingen med inhalationsläkemedel som innehåller kortison just nu, menar han. På så sätt dämpar man inflammationen i luftrören.

– Det finns en del personer med astma som tar dessa läkemedel periodvis, till exempel när det är mycket pollen i luften eller när de är förkylda. De här personerna borde ta läkemedlet regelbundet nu. Det är det som gäller om astma utifrån dagens kunskapsläge. (Publicerad 19/3)

Att undvika handskakning minskar smittorisken

grade crossed

Enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, är det viktigt att undvika handskakningar i samband med coronapandemin, eftersom smittan kan finnas på händerna.

– Om man är smittad av covid-19 och hostar i handen så hamnar mycket smitta där. Det kan också hamna på händerna om man rör sig i ansiktet. Därför är det ett hemskt enkelt sätt att överföra smittan som finns i luftvägarna till nästa person, säger han.

Även Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, menar att handskakning kan föra smittan vidare.

– Det är kanske inte den vanligaste smittvägen, men absolut en tänkbar, säger han.

Att smittvägen inte är vanlig beror på att viruset inte längre är smittsamt efter att saliv- eller slemdroppen den kom från har torkat ut på handen. Det innebär att viruset endast är smittsamt en kort stund på kroppen. Däremot petar vi människor oss i ansiktet ungefär 23 gånger i timmen, vilket innebär att det kommer ny smitta på händerna många gånger under dagen. (Publicerad 19/3)

ANNONS

Ipren är farligt att ta om man har covid-19

grade crossed

Under förra veckan gick franska och schweiziska hälsomyndigheter ut med en varning om att antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID, kan ha en negativ effekt för den som smittats av coronaviruset, och att paracetamol i stället är att föredra.

På tisdagen gick även en talesperson för Hälsoorganisationen WHO ut och varnade för användning av läkemedel innehållande Ibuprofen vid en coronainfektion. Däremot har organisationen inte gått ut med någon officiell avrådan från läkemedlet.

Med anledning av varningens spridning i medier har Läkemedelsverket i Sverige fått mycket frågor kring användning av värk- och febernedsättande läkemedel. Och efter ett extrainsatt möte kan man meddela att man inte hittat något vetenskapligt stöd för varningen.

– Vi har gjort en annan bedömning, vi har inga belägg för att man i alla lägen ska ta paracetamol före ibuprofen, säger Ulla Wändel Liminga på Läkemedelsverket.

Viktigt att vara uppmärksam

Tillgänglig forskning kring antiinflammatoriska läkemedel ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter på sjukdomsförloppet för covid-19. Det innebär att det inte finns någon särskild rekommendation för coronasmittade vad gäller att undvika användning av läkemedel som exempelvis Ipren och Voltaren.

– Det som står i produktinformationen och på bipacksedeln gäller även i den här situationen, säger Ulla Wändel Liminga.

Det är däremot viktigt att vara uppmärksam på sjukdomsförloppet vid användning av feberdämpande läkemedel. Det finns en indirekt risk att man inte upptäcker att sjukdomen försämras, menar hon.

ANNONS

– Sedan finns det riskgrupper som generellt avråds från att använda olika typer av antiinflammatoriska läkemedel. Därför finns det skäl för många i riskgrupper för virusinfektioner att inte använda ibuprofen, till exempel Ipren. Men det har inte någonting med coronaviruset att göra, utan det handlar om andra biverkningar.

Under onsdagen gick även EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten, ut med ett meddelande om att man inte avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid en infektion av det nya coronaviruset. (Publicerad 18/3)

Coronaviruset kan smitta från hundar till människor

grade crossed

Det finns i dagsläget inget som tyder på att husdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 som sprids över stora delar av världen, enligt Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Viruset kommer ursprungligen från djur, men det finns inget som tyder på att hundar eller andra sällskapsdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det. I dagsläget är det en smitta som smittas från människa till människa, säger han.

Även Folkhälsomyndigheten i Sverige skriver att det i nuläget inte finns några uppgifter om smitta från människa till husdjur, och inte heller tvärt om.

Tidigare har också världshälsoorganisationen, WHO, gått ut med information om att det inte finns några bevis för att covid-19 skulle kunna spridas från hundar till människa. (Publicerad 18/3)

ANNONS

Gravida som får coronaviruset smittar automatiskt sina bebisar

grade crossed

Enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet, finns det inga rapporter om att coronaviruset skulle smitta fostret i mammans mage.

– De flesta virusinfektioner har svårt att ta sig över moderkakan, säger han.

Zikaviruset, som kan orsaka missbildningar hos nyfödda barn om en gravid kvinna skulle bli smittad, är ett ovanligt undantag. Hade det visat sig att det finns ett samband med fosterskador eller missfall bland coronasmittade, borde det ha rapporterats nu, menar Tomas Bergström.

– Det är klart att det är en av de uppföljningar man får göra runt om i världen, för många har inte hunnit föda barn ännu. Det här är stora virus, så vi skulle i så fall redan sett det med alla de humana coronavirus som finns. Det är ju vanliga infektioner i vanliga fall, och det finns inga sådana rapporter om fosterskador hos människan, säger han.

Eftersom informationen kring coronaviruset och graviditet i nuläget är begränsad, råder Folkhälsomyndigheten gravida kvinnor att vidta samma försiktighetsåtgärder som vid andra smittsamma sjukdomar. (Publicerad 17/3)

Pollenallergiker kan få coronaviruset enklare än andra

grade crossed

Pollen gör alla människor, oavsett om man är allergiker eller inte, mer mottagliga för virusinfektioner, enligt en studie genomförd av bland annat Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

ANNONS

– Pollenet i sig sprider inte smitta. Däremot är det så att det läcker ut ämnen som skruvar ner försvaret mot virus. Kroppen drar inte igång immunförsvaret mot virus i samma kraft som vanligt när det är mycket pollen i luften, säger hon.

Studien, som genomfördes innan det nya coronavirusets spridning i runt om i världen, gäller andra luftvägsvirus.

– Corona har inte testats på detta sättet eftersom det är nytt. Men detta gäller det allmänna immunförsvaret mot virus, så sannolikt är det så mot corona också, säger hon.

Åslög Dahl uppmanar därför alla att hålla koll på pollenhalterna, och till exempel undvika träning utomhus och onödig vädring när halterna visar sig vara höga.

– Helt enkelt sådant som pollenallergiker brukar få tänka på, säger hon.

Det går däremot inte att fastslå att risken att bli smittad av coronaviruset är högre bland pollenallergiker, menar Jan Lötvall, professor i allergisjukdomar vid Göteborgs universitet.

– Jag har sökt mycket på sådan information och inte hittat något, säger han. (Publicerad 16/3)

Har man haft Coronavirus kan man ej få det igen

grade crossed

Det finns i nuläget ingen forskning som visar att man skulle kunna bli infekterad mer än en gång av det coronavirus som just nu sprids över stora delar av världen.

– När det gäller just det coronaviruset man har varit infekterad av, är man sannolikt immun mot det i fortsättningen, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Däremot verkar det inte finnas någon korsimmunitet för coronavirusen. Det innebär att du kan bli smittad av olika typer av coronavirus, menar Tomas Bergström.

– Men har du haft SARS-CoV-2, så anser alla att det är ytterst sannolikt att man är immun, och att det är under lång tid, säger han. (Publicerad 16/3)

Maten kommer att ta slut

grade crossed

Det är inte sannolikt att pandemin kommer få så stora konsekvenser att matförsörjningssystem börjar svikta. Däremot kan hamstring i sig skapa obalans och oreda. Redan nu märker dagligvaruhandeln av att människor hamstrar, enligt Andreas Aspsäter, chef varuflöde på Coop och ordförande för Svensk Dagligvaruhandels logistikråd.

– Vi ser en tendens till hamstring, ja. Det är en ökad försäljning just nu och vi gör allt vi kan för att hålla produktionen igång och leverera ut till butik. Men vissa artiklar tar slut. Det handlar om artiklar med lång hållbarhet, konserver, torrjäst, alkogel och febernedsättande.

Men handeln är ännu inte i närheten av en situation där matförsörjningen hotas.

– Att det inte skulle finnas mat till befolkningen, det är vi inte i närheten av. Nu är det vissa artiklar som inte finns. Men om till exempel en viss pastasort är slut finns det andra att ta istället.

Nu är det inte viruset som ställer till problem och får olika artiklar att ta slut, snarare hamstringen i sig, enligt Andreas Aspsäter.

ANNONS

– Det är snarare rädslan att samhället stänger ner. Det är min personliga uppfattning. Att folk läser i tidningen vad de behöver ha för att klara sig och de varorna tar slut. Det är ett större problem än viruset, säger Andreas Aspsäter.

Hamstring skapar obalans

Mats Abrahamsson är professor i logistik och kvalitetsutveckling på Linköpings Universitet. Han håller med om att hamstring riskerar att skapa obalans i systemen.

– Det som är lurigt med hamstring är att det på kort sikt skapar en hög efterfrågan. Det ger en signal i logistiksystemen om att det behöver fyllas på väldigt mycket. På kort sikt blir konsekvensen brist på varor och på lång sikt för mycket varor. Det gör att hela systemet blir lidande. Hamstring är ett elände när det inte behövs.

Mats Abrahamsson påpekar att han inte forskat specifikt på matförsörjning men tror ändå att de svenska systemen är robusta nog att stå emot.

– Jag tror det svenska dagligvarusystemet är ganska stabilt och jag tror inte man kommer överreagera i onödan. Vissa varor kan ta slut men värre än så tror inte jag det kommer att bli, säger han.

Hamstring är alltså onödigt om rädslan är att maten tar slut. Däremot kan det leda till att man inte behöver besöka affärer lika ofta och således kan klara sig längre om man blir sjuk. (Publicerad 15/3)

ANNONS

Du kan ha varit smittad utan att veta om det, och utan något som helst symtom

grade crossed

– Så är det med alla virusinfektioner, så det är sannolikt sant, svarar Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet, på påståendet.

Han menar däremot att det ännu inte går att säga med säkerhet, och att det är något man kanske kan få reda på i efterhand.

– Vad gäller andra virus är asymtomatisk smittöverföring från helt friska mycket ovanligare, än i samband med symtomutbrottet. Det är då man är som mest smittsam, säger han.

Smittsamheten är alltså i regel relativt låg innan symtom visar sig vid virusinfektioner, menar han. (Publicerad 15/3)

Ju mer miljöproblemen ökar, desto fler virusutbrott kommer att komma

grade crossed

Om detta stämmer eller inte beror lite på vilken typ av sjukdom det handlar om och vilken typ av miljöproblem som åsyftas, enligt Mikael Berg, professor vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, enheten för virologi, på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Vektorburna sjukdomar, det vill säga där en annan organism är smittbärare, kan bli vanligare när klimatet blir varmare.

– Virus som vi normalt inte har här uppe kan kan tänkas komma hit, beroende på att vi får en annan miljö här. Ett exempel är att myggarter som normalt sett inte finns här kan flytta hit.

Men som i det här fallet, med ett coronavirus som tar klivet från djur till människa – kan det bli vanligare på grund av klimatförändringar?

ANNONS

– Jag har svårt att tänka mig det. Min personliga tro är snarare att det kan handla om mänsklig påverkan. Som att skövla regnskogar vilket tvingar vilda djur närmare tamdjur och människor. Om man förstör vilda djurs habitat och inkräktar i deras normala miljö kan det bli en påtvingad kontakt mellan vilda djur, tamdjur och människor som gör att virus kan ta klivet över. (Publicerad 15/3)

Pandemin kan kasta in världen och Sverige i en ekonomisk kris

grade crossed

En brasklapp här är att ingen vet någonsin säkert vad som kommer hända i världsekonomin, allra minst med tanke på all osäkerhet som den nuvarande pandemin orsakar. Men oron för konjunkturen är befogad. Det menar Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid handelshögskolan, GU.

– Det är klart att det är en befogad oro med de börsfall som varit. Sammantaget är det ett av de största börsfallen i modern tid.

– Det kommer att vara ett stort produktionsbortfall och en chock både vad gäller utbud och efterfrågan. Åtminstone på kort sikt lär det kyla och minska ekonomisk aktivitet. Det är tveklöst så.

Finns det förutsättningar för ekonomin att studsa tillbaka?

– Ja, det kan den göra. Om pandemin dör ut står många länder, inklusive Sverige, väl rustade för att fortsätta utvecklas. På så sätt finns det anledning att tro att ekonomin kommer återhämta sig. Frågan är hur lång tid det kommer att ta. (Publicerad 15/3)

ANNONS

Andra influensavaccin kan ge ett visst skydd även mot Coronapandemin

grade crossed

Detta stämmer inte, enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

– Nej. Virus är väldigt olika och det finns inget vaccin mot något coronavirus, hela familjen saknar vaccin. Därför kan jag säga säkert att inget av de vaccin vi har mot virus kommer att fungera. De är för olika. (Publicerad 15/3)

Handsprit hjälper inte mot virus

grade crossed

Handsprit har en effekt, det menar flera sakkunniga som GP talat med. Men däremot är det bra att komma ihåg att tvål och vatten duger fint – kanske till och med bättre. Men handsprit tar död på coronavirus, enligt Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

– Om viruset har ett hölje, ett fettskikt runt sig som det här har viruset har, kan handsprit fungera. Men mot vinterkräksjuka, orsakat av calicivirus, som inte har ett fetthölje, är handsprit verkningslöst. (Publicerad 15/3)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS