Sämst. För att kunna konkurrera om de bästa ingenjörerna måste universiteten och högskolorna erbjuda fasta anställningar, skriver Sveriges ingenjörer.
Sämst. För att kunna konkurrera om de bästa ingenjörerna måste universiteten och högskolorna erbjuda fasta anställningar, skriver Sveriges ingenjörer.

Korta kontrakt avskräcker forskare

DEBATT: Om universitet och högskolor ska kunna locka till sig forskare måste de inse att de konkurrerar om toppersonal, som de mest attraktiva arbetsgivarna också vill knyta till sig. Fasta anställningar är avgörande och här är Chalmers bland de sämsta i klassen, skriver Sveriges Ingenjörer.

ANNONS
|

I höst ska regeringen lägga fram en ny proposition för forskning, innovation och högre utbildning. Men redan nu, i remissvaren läggs anställningsformerna under lupp.

För ingenjörer är fast anställning det som rankas högst när det gäller vad en arbetsgivare kan erbjuda (Ingenjörsbarometern 2015). Sett ur det perspektivet ligger universitet och högskolor som arbetsplatser illa till på grund av sin höga andel visstidsanställningar.

Var tredje person bland forskande och undervisande personal på universitet och högskolor är visstidsanställd (SCB och UKÄ, 2014, doktoranderna borträknade). Av de ingenjörer som arbetar utanför har hela 97 procent en fast anställning.

Chalmers i Göteborg är bland de sämsta i klassen där 40 procent är visstidsanställda.

ANNONS

Gammal syn

Inom universitetsvärlden finns en gammal syn att det ”ska” se ut här. För en akademisk karriär ska forskare och lärare meritera sig.

Det finns dock inget som säger att meritering och prövning inte kan ske inom ramarna för en fast tjänst, vilket är det som Sveriges Ingenjörer anser bör vara normen för dem som gör karriär inom universitet och högskolor. På en fast tjänst skaffar man ny kunskap, nya erfarenheter och utvecklas. Man presterar, får ökat ansvar och nya karriärmöjligheter. Så är det på övriga arbetsplatser, utanför universitetsvärlden.

Sluta skylla ifrån er

Lärosätena måste sluta skylla ifrån sig och ta sitt ansvar. I det innefattas att ha en plan för sin kompetensförsörjning och en genomtänkt personalpolitik. Breda utlysningar av tjänsterna måste göras, inte bara internt.

Med fasta anställningar blir incitamenten större för lärosätet att ta väl hand om och stötta utvecklingen hos sin personal.

De många visstidsanställningarna inom universitetsvärlden avskräcker många kompetenta och forskningsinriktade ingenjörer från att arbeta där.

För en livskraftig teknikutveckling och industri i Sverige behöver anställningsformerna på universitet och högskolor närma sig dem som finns utanför högskolan. Fasta anställningar är avgörande för att göra akademin till en attraktiv arbetsplats.

Peter Larsson

ANNONS

samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer

Josefin Utas

högskoleutredare Sveriges Ingenjörer

ANNONS