Autistiske Dick Nords vårdare döms för ofredande

Autistiske Dick Nord hotades med våld av personal på sitt LSS-boende i Kungsbacka, enligt en hemlig inspelning som SVT Nyheter Väst offentliggjorde för över ett år sedan. Nu döms en av vårdarna för ofredande.
– Jag är bara oerhört lättad, säger Dick Nords moster Emma Eriksson.

ANNONS
|

Våren 2019 avslöjade SVT Väst med hjälp av en hemlig ljudinspelning från Hultagårdens boende hur autistiske Dick Nord som då bodde på boendet blev behandlad av personalen.

Med hjälp av inspelningen åtalades en i personalen för att ha lagt en saccosäck på Dick Nord när han ligger på rygg i en säng och tryckt ner Dick med ett knä mot hans bröstkorg, samtidigt som han med sina händer hållit fast saccosäcken så att Dick inte kunnat komma loss. Först efter tillsägelse från en kollega ska den anställde ha klivit av.

Nu döms vårdaren till villkorlig dom för ofredande och till att betala 15 000 kronor i skadestånd till Dick Nord.

ANNONS

LÄS MER:Autistiske Dick hotas med våld – av personal

Elisabeth Massi Fritz är nöjd

Dick Nord har företrätts av brottmålsadvokat Elisabeth Massi Fritz som är nöjd med domen.

”Det här är en viktig dom för många. Det är få fall av detta slag som leder till åtal. Vi behöver lyfta frågan om rättssäkerhet för de målsäganden med funktionsnedsättning”, skriver hon i en kommentar till GP.

Hon framhåller Dick Nords utsatthet.

”Han är i nivå med en 2-7-åring. Han har befunnit sig i en särskild utsatt situation. Han kan inte tala. Han kan än mindre värja sig mot ett angrepp. Målsäganden har varit helt beroende av personal på boendet, som är hans hem. Det är viktigt att inte glömma det”, skriver hon vidare.

Även Dick Nords moster och gode man Emma Eriksson, som gjorde den hemliga inspelningen, är glad över domen.

– Jag är bara oerhört lättad. Det känns ju såklart jättebra att vi har vunnit, säger hon.

Men framhåller samtidigt att det är sorgligt att det skulle krävas en inspelning.

Nekar till ansvar

Enligt domen erkänner vårdaren att han lagt saccosäcken över Dick Nord men bestrider ansvar för brott eftersom han anser sig ha agerat enligt de instruktioner personalen fått. Han menar att han försökt hindra Dick Nord från att skada sig och honom och att han inte haft avsikten att kränka Dick Nord.

ANNONS

Vårdarens advokat, Mats Dahlgren, hade hoppats på en friande dom.

– Vår utgångspunkt var att min klient skulle bli fri från ansvar. Missförhållanden tycker vi har legat på en annan nivå, alltså på boendet. Min klient har bara försökt att utföra sin syssla enligt de instruktioner han fått, säger han.

Han noterar också att tingsrätten inte kommenterat deras invändning om nödvärn och kommer nu att sätta sig med sin klient för se om de ska överklaga domen.

LÄS MER:Dick Nords vårdare åtalas för ofredande

LÄS MER:Nya inspelningar: Dick plågades av flera i personalen

Martin Linde-Rahr är högst ansvarig på Hultagårdsgruppen och kommenterar domen via mejl till GP:

”Det känns tryggt att rättsväsendet tagit ställning i fallet Dick Nord och jag delar tingsrättens bedömning i ansvarsfrågan.”

”Det står i stark strid mot allt som vi på Hultagården vill och ska stå för”, skriver han.

Flyttades till Humana i Oskarström

Dick Nord flyttade efter att inspelningen blev offentlig till ett nytt boende i Oskarström utanför Halmstad som drivs av Humana. Även det boendet har dömts ut av både Inspektionen för vård och omsorg och kammarrätten.

Som GP tidigare har berättat har boendet sagt upp kontraktet med Dick Nords hemkommun Partille och innan mars måste därför Dick Nord flytta till ett nytt boende.

Hans anhöriga önskar att han fick komma hem till Partille, men kommunen anser inte att det är möjligt och har nu därför erbjudit honom plats i antingen Nyköping eller i Lödöse i väntan på att ett nytt gruppboende ska färdigställas i Partille.

ANNONS

De anhöriga har flera gånger påpekat att de inte tror att Dick Nord kommer att klara att flytta två gånger då han är mycket känslig för förändringar. De har nu därför startat en insamling för att kunna köpa ett hus i Partille där de själva hoppas kunna bygga upp en verksamhet runt Dick Nord där han kan bo på lång sikt.

– Vi ser det som enda sättet att rädda livet på Dick, säger hans moster Emma Eriksson.

LÄS MER:Partille kommun vägrar att flytta hem autistiske Dick

LÄS MER:Socialutskottet har kallat Lena Hallengren efter rapporteringen om Dick Nord

ANNONS