Socialutskottet har kallat Lena Hallengren efter rapporteringen om Dick Nord

Efter GP och SVT:s rapportering om autistiske Dick Nord har riksdagens socialutskott kallat socialminister Lena Hallengren och flera av de ansvariga myndigheterna.
– Här brister det kapitalt, säger riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L).

ANNONS
|

Rapporteringen om Dick Nord som gjorts av både SVT nyheter Väst, GP och Uppdrag granskning har gjort avtryck i riksdagen. Dick Nord har tidigare tagits upp som exempel på problemen som finns inom LSS-området, men efter Uppdrag gransknings reportage i onsdags var måttet rågat för ledamöterna i riksdagens socialutskott.

Ett enigt socialutskott beslutade på torsdagen att kalla socialminister Lena Hallengren (S), Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Sveriges kommuner och regioner för att de ska redogöra för hur det som hänt bland annat Dick Nord är möjligt.

”Förskräckligt”

– Uppdrag granskning och även er rapportering har satt fingret på ett systematiskt bekymmer i hela landet, säger Bengt Eliasson som är Liberalernas funktionsrättspolitiska talesperson och den som tog initiativ till att kalla Lena Hallengren och de ansvariga myndigheterna.

ANNONS

– Det här är personer i samhällets vård. Det är kommuner som har omvårdnadsansvar och så brister det så kapitalt. Det är förskräckligt. Jag blir så upprörd så jag vet inte vad jag heter, säger han.

LÄS MER:Nya inspelningar: Dick plågades av flera i personalen

”Måste skyndas på”

GP ställde i våras flera frågor om regeringens syn på lagstiftningen kring personer med LSS-insats i samband med vår rapportering om Dick Nord. Socialministern Lena Hallengren hänvisade då till en kartläggning av kompetensen hos personalen på LSS-bostäder som Socialstyrelsen höll på att göra.

Bengt Eliasson känner väl till utredningen, men menar att det inte är tillräckligt.

– Det är helt uppenbart att regeringens uppföljningsplikt inte har fullföljts. Det arbete som pågår måste skyndas på. Ta Dick och den utsattheten han lever i dygnet runt. Att då säga; vi tar det sen är inte okej, säger han.

Vad tror du att kallelsen kan leda till?

– Det är klart att det finns en väldig kraft när vi är ett enigt utskott. Så jag hoppas att det här kommer leda till skärpt lagstiftning, skärpt tillsyn och ett gott och bättre liv för dem som drabbats av det här, säger Bengt Eliasson.

ANNONS