Dick Nord på Hultagårdens boende där den hemliga inspelningen gjordes.
Dick Nord på Hultagårdens boende där den hemliga inspelningen gjordes. Bild: Från Uppdrag gransknings reportage "Dicks rop på hjälp"

Nya inspelningar: Dick plågades av flera i personalen

Autistiske Dick Nords historia, som GP rapporterat mycket om, synas nu av Uppdrag granskning. Tidigare opublicerade inspelningar från hans förra boende visar att det inte bara var en i personalen som plågade honom - utan flera. I programmet visas också att fallet inte är unikt.

ANNONS
|

Dick Nord är vuxen men har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå. Han har också autism vilket gör honom känslig för förändringar.

Delar av Dicks historia blev känd redan för ett och ett halvt år sedan när SVT Väst avslöjade en dold inspelning där han hotas av personalen. Och i våras publicerade GP ett långt reportage om hur missförhållandena fortsatte på hans nästa boende i Oskarström utanför Halmstad.

LÄS MER:Autistiske Dick hotas med våld – av personal

Nya inspelningar

I Uppdrag granskings reportage hörs nya delar av den hemliga inspelning som Dick Nords moster Emma Eriksson gjorde på hans tidigare boende Hultagården utanför Kungsbacka.

ANNONS

I en sekvens hör man hur en ur personalen hotar Dick med att han skall få klä av sig naken och gå runt huset. I ett annat klipp hör man hur samma person, och ytterligare en ur personalen, plågar Dick genom att hälla vatten över honom under sex minuter.

”Vill du ha mer?”, frågar en i personalen upprepade gånger.

”Nej, nej, nej”, ropar Dick.

”Häll vatten, häll vatten” säger då den andra anställde.

Situationen där en anställd lägger en saccosäcken på Dick och sätter sig på den tas också upp. När SVT Nyheter Väst konfronterade Hultagårdens chef Martin Linde-Rahr om det reagerade han med bestörtning och beskrev det som ”en kalldush”. Men i Uppdrag gransknings reportage hörs ytterligare en dold inspelning där han försvarar användandet av saccosäcken i ett samtal med Dick Nords moster Emma Eriksson.

”Du säger att det enbart är en negativ upplevelse att säcken är där, jag är inte så säker på det”, säger han i inspelningen.

Martin Linde-Rahr vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor om det med hänvisning till den rättegång om ofredande som pågår.

LÄS MER:Dick Nords vårdare åtalas för ofredande

Före detta anställd träder fram

Dick Nord kommer från Partille så det är hans hemkommun som har ansvaret för att han har så kallade goda levnadsvillkor. Tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har flera gånger påpekat att så inte är fallet för Dick Nord, vilket GP rapporterat om.

ANNONS

LÄS MER:IVO kritiserar autistiske Dicks boende

I Uppdrag gransknings reportage träder en före detta anställd på hans nuvarande boende i Oskarström fram anonymt och berättar att det saknas en fungerande ledning på boendet, att personalen ägnar sig åt annat än sitt jobb och att det ständigt är ny personal på plats, vilket för en person som Dick är förödande.

– Jag vill inte sätta mitt namn på det boendet, säger hon när reportern frågar varför hon slutade.

Boendet har nu sagt upp Dicks plats och kommunen letar efter en ny plats någon annanstans i Sverige.

Inte unik

I reportaget framkommer det att Dicks historia inte är unik. När reportern går igenom de 299 Lex Sarah-anmälningar för LSS-boenden som kom in till IVO under 2019 och 2020 framträder fall efter fall av anmälda övergrepp. Men bara sju stycken har lett till det slutliga beslutet ”fortsatt tillsyn i nytt ärende”.

Riksrevisionens kritik mot IVO som kom förra året tas upp i programmet. I rapporten konstateras att myndigheten använder sig av en “lärande” tillsynsstil, där man litar på att verksamheterna själva åtgärdar sina brister, samtidigt som det saknas systematisk kontroll av om detta verkligen sker.

Generaldirektören på IVO, Sofia Wallström, säger i programmet att hon tycker att det är anmärkningsvärt att den typen av oacceptabla verksamheter, som bland annat Dick vistats i, har kunnat fortgå med ansvarigas godkännande. Men hon säger också:

ANNONS

– Jag tycker det är uppenbart att IVO behöver göra mer – och vi kommer att göra mer.

Reportaget ”Dicks rop på hjälp” sänds ikväll, onsdag, kl 20.00 i SVT1 och går redan nu att se på SVT Play.

LÄS MER:Partille kommun vägrar att flytta hem autistiske Dick

LÄS MER:IVO-anmälningarna mot gruppbostäder ökar

LÄS MER: DEBATT: Skandal att kränkningarna av autistiske Dick har kunnat fortgå

ANNONS