Dick Nords vårdare åtalas för ofredande

Autistiske Dick Nord från Partille ska ha blivit kränkt och hotad av personal på sitt tidigare boende Hultagården i Kungsbacka, enligt ett avslöjande i SVT Väst. Nu åtalas en ur personalen för ofredande.

ANNONS
|

Våren 2019 avslöjade SVT Väst med hjälp av en ljudinspelning från Hultagårdens boende hur autistiske Dick Nord som då bodde på boendet blev behandlad av personalen.

I inspelningen hörs hur en anställd på boendet skriker mot Dick, hotar att slå honom och att ge honom ”mer”. Dick hörs skrika högt, ibland med någonting för sin mun.

Det framgår också att den anställde satte sig över Dick. Och vid flera tillfällen hotade honom med våld. ”Sparkar du mot mig med benen så sparkar jag mot dig”, hörs en i personalen säga i inspelningen.

LÄS MER:Autistiske Dick hotas med våld – av personal

Åtalas för ofredande

Nu åtalas en då anställd vårdare på boendet för ofredande, vilket SVT Väst var först att rapportera. Enligt stämningsansökan ska den anställde ha lagt en saccosäck på Dick Nord när han ligger på rygg i en säng och tryckt ner Dick med ett knä mot hans bröstkorg, samtidigt som hen med sina händer hållit fast saccosäcken så att Dick inte kunnat komma loss. Först efter tillsägelse från en kollega ska den anställde ha klivit av.

ANNONS

Enligt stämningsansökan nekar den anställde till brott.

Martin Linde-Rahr, högst ansvarig för Hultagårdens olika boenden, sa till SVT i samband med avslöjandet att inspelningen gör honom förbannad.

– Jag vill understryka väldigt tydligt att jag tar avstånd från det här sättet att jobba. Hela vår verksamhet bygger på att vi ska respektera individen, så det är självklart att det inte är acceptabelt hos oss, sa han till SVT.

Företräds av Elisabeth Massi Fritz

GP har efter händelsen tittat närmare på Dick Nords historia och kunnat visa att Inspektionen för vård och omsorg dömt ut hur han behandlats både på Hultagårdens boende och på det boende han kom till därefter: Humanas boende i Oskarström utanför Halmstad.

Även förvaltningsrätten och kammarrätten slog fast att han inte har goda levnadsförhållanden i Oskarström, men trots det bor han kvar.

– Han bor kvar och han mår allt sämre, säger Emma Eriksson, som är Dick Nords moster.

Dick Nord företräds av brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz. Huvudförhandling är planerad till den 6 oktober.

ANNONS