Friheten nalkas.
Friheten nalkas. Bild: Stefan Berg

Kristian Wedel: Gör Hisingen till en självständig stat

”Hixit” kan bli en mäktig folkörelse.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Medborgare. Det är 2024 och hög tid att göra Hisingen självständigt.

Det borde vi klara. Hisingen har över 100 000 invånare och är till ytan större än både Liechtenstein och San Marino. Vi är bara kort nos efter Monaco.

Egentligen kan utträdet från Sverige redan anses ha börjat. Hisingen har liksom kastat loss. Götaälvbron är kapad och den nya Hisingsbron börjar redan se hängig ut. Och nu ska de dra in Älvsnabbens hållplats vid Slottsberget. Det är inte att undra på. Det skulle bli stökigt med passkontroller både på Eriksberg och Lindholmen.

Självfallet ska Hisingen vara en republik. Presidenten Dennis Andersson kan ha sitt residens vid Rambergsvallen, där det redan finns flaggstänger och representationsmöjligheter (korv).

ANNONS

Den hisingska nationalflaggan kan således vaja över den arena som självfallet heter Rambergsvallen och inte något konstigt sponsrat namn som för tankarna till fördelarna med löst sittande byxor.

Den hisingska nationalflaggan är förresten mycket vacker. Det är ett kornblått fält av siden och i dess mitt syns broderat i korsstygn en Halv Special jämte valspråket:

FELIX FELIX FELIX

Det är latin. Det betyder ”gött mos”.

Från Backaplan utgår guidade turer till legendariska hisingska platser som Wartagården och fiskvagnen på Vårväderstorget.

Valutan kommer att heta Spänn.

Vi kommer att vara självförsörjande tack vare de mäktiga kornbodarna i Tuve och Säve.

Götaälvbron är kapad och den nya Hisingsbron börjar redan se hängig ut.

Språkfrågan är knepig. Hisingsgöteborgskan är ganska lik svenskan, men det vore en vulgär förenkling att hävda att det är samma språk.

På Wieselgrensplatsen kommer vi att resa en sexton meter hög bronsskulptur föreställande Kent Andersson.

Den litteraturkanon som sprids i skolorna kommer uteslutande att innehålla verk av Ture Ivar Dahlberg.

Naturligtvis kommer det att bli konflikt med grannlandet Sveriges andra stad Göteborg om den moraliska rätten till Kal & Ada. Men alla etnologer vet att verklighetens Kal bodde i Kville. Det blir väl ett gräl motsvarande när makedonier och greker kivas om vem som har rätten till Alexander den store. Men jag tycker att Hisingen har självklar förtur till Kal. Dessutom var det Lasse Dahlquist som odödliggjorde Kal och Ada. Lasse Dahlquist bodde ju på Brännö som ligger i den arkipelag som Evert Taube kallade ”Hisinge skärgård”.

ANNONS

Sedan får förstås den hisingska centralmakten se upp med interna splittringsförsök. Det vore exempelvis olyckligt om infödingarna i Torslanda och Hjuvik finga slita sig loss och bli självständiga. Ack, ett vilt och opålitligt släkte dväljs på dessa täcka stränder. Dem får centralmakten vid Rambergsvallen hålla ett öga på.

Poliserna ska se ut som Londonbobbies och gå omkring med händerna på ryggen. Det åligger dem att äta en Halv Special varannan timme.

Högvakten vid regeringskvarteren på Wieselgrensplatsen är klädd i rutiga gubbkepsar med en liten flaska Explorer i grön systembolagspåse. Vakterna andas på inkräktaren som sedan bärs bort medvetslös.

Om krig skulle utbryta med grannlandet Sverige har jag sett (och framför allt hört) en tant i Kville Saluhall som skulle bli en utmärkt hisingsk överbefälhavare.

Vid en konflikt kan vi hämta några gamla Maxi 77-or i Björlanda och puffa ut dem brinnande i Göta älv.

Fienden kan vi vitsa ihjäl. Göteborg har snart blivit så klent och hipsterbetonat av alla mikrobryggerier och mustascher att de inte tål de enklaste saker. Det räcker antagligen att placera en högtalare på flaggstången på Slottsberget och låta Glenn Hysén (från Hisingen, naturligtvis) stå och läsa högt:

Kal ville köpa en hund. Men han saknade spetskompetens.

ANNONS

Tingstadstunneln proppar vi igen med gamla historier om Axel Engdahl och Ludde Gentzel.

Industri finns ju redan. Om det kniper kan vi expropriera Volvo.

Allting är alltså klart. Nu behöver vi bara en karismatisk ledare för den självständighetsrörelse som går under beteckningen HIXIT. Var inte blyg. Träd fram. Ditt öde är sammanlänkat med ditt folk. Vi väntar på dig. Under tiden äter vi en Halv Special.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS