Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Sara Kadefors: Sjukvårdens system är korkat

Försöken att få tid hos en läkare leder till kafkaliknande situationer för GP:s krönikör Sara Kadefors. Hon gör ett tappert försök att lura systemet, det går så där.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter fem minuter hos läkaren har jag fått en remiss till en fotortoped, vilket är anledningen till att jag sitter där. Jag tar alltså en läkares tid i anspråk enbart för att få träffa en annan läkare, ett system som förefaller både kostsamt och omständligt. Men så kommer jag plötsligt på något när jag ändå är där, att jag skulle behöva några tabletter mot herpes. Jag frågar om jag kan få sådana utskrivna. Läkaren ser trött på mig och säger att det har jag ju inte sökt för. Jag måste beställa en ny tid, säger hon. Jag säger att jag bara har använt fem minuter av min läkartid och frågar om hon inte tycker att det känns som resursslöseri att komma tillbaka en annan dag – bara för att det ska vara så. Tystnad.

ANNONS

Jag är ingen idiot. Varje läkarbesök genererar så och så mycket pengar och slår man ihop två åkommor blir det ju bara hälften så mycket som de får betalt. Jag misstänker att min läkare också tycker att systemet är korkat. Kanske även det som hände tio minuter tidigare, i receptionen. Hon framför mig i kön sa att hon hade tid hos en läkare klockan tio. Receptionisten svarade att hon hade ett videosamtal inbokat. Tjejen sa att nu är jag ju här, kan jag inte få träffa läkaren då? Nej, ett videosamtal är ett videosamtal. Hon behövde alltså snabbt som fan försöka hitta en lugn plats för att via skärm träffa en läkare som satt i korridoren tio meter bort.

Jag googlade ”Doktor.se” och fick veta att de har ett kinesiskt bolag som delägare, vilket i sin tur delvis ägs av kinesiska staten.

Om vi backar bandet ytterligare började kafkagrejen redan när jag bokade tiden. Jag skrev in min vårdcentrals namn, men då hade den bytt namn till ”Doktor.se”. Till saken hör att min vårdcentral är av den gamla skolan. Det ligger en tummad Vårdguiden-tidning på bordet i väntrummet, det är lysrörsljus och människor där som känns sjuka på riktigt. Jag brukade gilla min vårdcentral medan en annan i familjen tyckte att den var ”deprimerande” och bytte till en snajdig. I alla fall, jag googlade ”Doktor.se” och fick veta att de har ett kinesiskt bolag som delägare, vilket i sin tur delvis ägs av kinesiska staten. Kändes dåligt av olika anledningar som har med kinesiska statens handlande mot sin befolkning och våra skattepengar att göra.

ANNONS

Jag tog kontakt med min region för att fråga om det fanns några vårdcentraler i min del av stan som inte ägs av ett privat vårdbolag, ”Eftersom ni är så måna om min valfrihet utgår jag ifrån att detta är fallet”. Nej, fick jag som svar. Jag drog upprört efter andan och svarade i vändande mejl: ”Okej, men då vill jag ha en lista på vilka som äger dessa vårdcentraler. Svar: ”Vi har ingen sådan. Du får vända dig till Bolagsverket.” Mitt slutgiltiga svar: ”Nu har jag precis bestämt mig för att inte bli sjuk någon mer gång i livet.” Rätt åt dem.

I en tidigare version av texten fick Doktor.se felaktigt namnet Doktor24. Doktor24 ägs av Investorägda Patricia Industries, Apoteket AB, Stena Sessan och Ernströmgruppen, de två senare är göteborgsbaserade bolag.

Gör: Cyklar på min elcykel, så obeskrivligt lycklig över att vara helt och hållet mobil.

Läser: Marianne Lindberg de Geers böcker. Inte det minsta tillkämpat.

Tittar på: ”Robinson” på TV4 och kvalitetsfilm på fantastiska streamingtjänsten Draken film.

LÄS MER:Hur blir man en klacksparks-person?

LÄS MER:Vart tog alla jämnåriga vägen?

LÄS MER:Ingen fred utan krig

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS