Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Nanna Gillberg är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Nanna Gillberg: Ingen fred utan krig

”Jag letar febrilt efter något som indikerar nolltolerans mot krig som sådant.” GP:s krönikör Nanna Gillberg skriver om det absurda i att krig är en vedertagen företeelse.

ANNONS

Fred på jorden, alla vill ha fred

Fred på jorden, tiden är ur led

Vägra vara med och smida vapen mot en vän

Alla kan tillsammans vrida tiden rätt igen.

Det var 1982 och fredsgala i Scandinavium. Jag sjöng i barnkören. I slutet av sången skulle vi rulla ut en banderoll med texten SOLIDARNOŚĆ. Av misstag hamnade den uppochner. Men det var bara gulligt eftersom vi var barn. Det är fint med barn som vill ha fred. Oförstört. Fred passar för en barnkör att sjunga om eller för Miss universum att önska sig. Som att tro på tomten – något man med tilltagande mognad växer ifrån. Den som i vuxen ålder förespråkar fred som ett reellt och beständigt normaltillstånd avslöjar bara sin okunskap och oförmåga att ta in hur komplex världen är. Begriper inte sambanden. Hur fredsbevarande det är med våld. Att krig är en förutsättning för fred. Krig som företeelse kan inte ifrågasättas. Den är en naturlag och ska behandlas som en sjukdom som inte kan botas, men vars effekter kan begränsas med smärtlindring. För detta ändamål finns krigets lagar. Till för att humanisera krigföringen. Enligt dessa ska ett anfall som riskerar medföra oproportionerligt stora civila förluster ställas in.

ANNONS
Ur Göteborgs-Posten den 23 februari 1982 från fredsgalan på Scandinavium då Nanna Gillberg sjöng i barnkören.
Ur Göteborgs-Posten den 23 februari 1982 från fredsgalan på Scandinavium då Nanna Gillberg sjöng i barnkören.

När det gäller krig är gränserna för vad som accepteras generöst tilltagna.

Jag letar febrilt efter något som indikerar nolltolerans mot krig som sådant. De flesta saker som omfattas av nolltolerans lär vi ju aldrig bli av med helt. Nollvisionen tillämpas ändå för att signalera att de är oacceptabla. När det gäller krig är gränserna för vad som accepteras generöst tilltagna. Det är först när oproportionerligt många vanliga människor dör eller när det handlar om särskilt kontroversiella vapen som militärt våld blir diskutabelt. En googlesökning på ”är krig lagligt?” visar ändå att det faktiskt verkar vara olagligt att kriga. ”Enligt FN-stadgan råder ett allmänt våldsförbud mellan världens stater.” Det räcker alltså inte att hävda att våldsutövningen är fredsbevarande för att få döda. I det finstilta framgår dock att det finns en rad undantag som gör att både krig och vapenexport i praktiken är oproblematiska. En vanlig dag på kontoret. Chefen för en svensk vapentillverkare har positiva nyheter att dela på sin bolagsstämma. Orderstocken ökar till följd av växande geopolitisk osäkerhet, vilket sägs vara ett kvitto på att produktportföljen möter kunders behov och utmaningar.

På seminarier med forskare från olika discipliner brukar deltagarna inleda med att ursäkta sig med att deras kommentarer säkert är ett uttryck för att de inte är insatta i kunskapsfältet. Då säger de andra att det är just det som gör deras inlägg så intressanta. Att de ser det med andra ögon. Min tolkning av krig som organiserad brottslighet kan förstås i ljuset av att krig inte är mitt kunskapsområde. Eller i ljuset av det absurda i att krig är en vedertagen företeelse.

ANNONS

LÄS MER:Tåget har förvandlats till ett coworking space

LÄS MER:Vad pandemin har lärt mig om Sverige

LÄS MER:Dags för en manlig statsminister

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS