Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Sara Kadefors är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Sara Kadefors: Hur blir man en klacksparks-person?

Det sorglösa kommer inte naturligt för GP:s krönikör Sara Kadefors. Hon undrar om det går att förvandla sig till en optimist mitt i livet.

ANNONS
|

Det är när jag sitter och tittar på Melodifestivalen och artister som försöker hålla skenet uppe efter att ha fått lägsta poängen av alla åldersgrupper som jag återkallar mina värsta stunder av förnedring. Det finns mycket som är enkelt att glömma i livet. Till det hör gamla klasskamrater, lösenord och handlingen i böcker, däremot inte när man la ett kärleksbrev till Peter S i det som man trodde var hans familjs brevlåda och brevet öppnades och skrattades åt av grannen, vilket blev lite av en ”snackis” på skolan.

Vissa är helt enkelt bättre än andra på att ”se det positiva”. Det är inte för intet som jag länge kallades för ”Negg-Sara” bland vännerna och fortfarande har lätt att se livet från den mörka sidan. Kollegor berättar i sociala medier hur deras förläggare häpnar över kvaliteten på deras första manusutkast och responsen från läsarna är obeskrivlig. ”Utsålt – igen!” rapporteras det från en perifer ort ute i landet. Själv kan jag bara minnas förnedringen när det kom noll personer. Och hur jag gjorde allt för att entusiasmera en gymnasieklass och två unga flickor kom fram efteråt och gav mig sina anteckningar bestående av något som mest liknade en porrnovell med fantasier om hur jag såg ut utan kläder.

ANNONS

Kanske går det faktiskt att som 50+ plötsligt börja betrakta vattenglaset som halvfullt istället för halvtomt.

Jag minns i detalj när jag delade scen med Jan Guillou och Mark Levengood och artiga applåder följde på mitt nervösa framträdande medan Guillou är Guillou och Levengood rev ner skrattsalvor att likna vid ett långt fyrverkeri. Det är helt enkelt svårt att glömma hur det känns att stå vid ett övergivet signeringsbord bredvid de andra vars köer aldrig tar slut, liksom att sitta helt ensam på Arlanda för att signera ute i gången och när det äntligen kommer fram någon är det för att säga: ”Sitter du här fortfarande, din stackare”. Helst av allt skulle jag vilja radera ur medvetandet när det kom ett gäng uteliggare i behov av en stunds vila till mitt föredrag på biblioteket och en snarkade så högt att jag fick gå fram och väcka honom. Tystnaden i rummet vill jag glömma och blickarna som vändes bort och hur jag desperat försökte plocka upp tråden igen. Men det går inte att bli av med.

Jag vet inte hur man gör för att bli en klacksparksperson som kanske Casper Janebring. Däremot läste jag om en avhoppare från NMR, Nordiska motståndrörelsen, som kommit på andra tankar vid 52 års ålder. Att sluta vara nazist när man hållit på så länge kan verka otroligt, men om man är positivt lagd kanske ett bevis på att allt är möjligt. Kanske går det faktiskt att som 50+ plötsligt börja betrakta vattenglaset som halvfullt istället för halvtomt. Eller så är det bara ett hittepå och en utopi och fullkomligt meningslöst och/eller idiotiskt att försöka bli något man bara inte är.

ANNONS

LÄS MER:Vart tog alla jämnåriga vägen?

Ser på: Beatlesdokumentären ”Get back” på Disney+. Alla dessa timmar av skapande, som att bli inbjuden till kreativitetens paradis.

Lyssnar på: Häpnadsväckande skvaller från kungahuset utan att veta om ett endaste ord är sant.

Gör: Försöker få tillbaka min lust att konsumera, för att jag minns hur lycklig det gjorde mig.

LÄS MER:Resan i somras gjorde mig till ett nervvrak

LÄS MER:Jag är en modern människa i en omodern värld

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS