Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Carl-Einar Häckner: Broddar som ger fäste i livet

Blir det vinterboende i Spanien eller broddar på hårda klinkergolv när pensionärslivet inträder? GP:s krönikör Carl-Einar Häckner halkar runt i Göteborg och ser livets cirkel sluta sig i mataffären.

ANNONS
|

Telefonen ringer. Snön är tillbaka. Det är kris. Mamma kan inte gå när det är ishalt och livsfarligt. Hon försökte ta sig på egen hand till affären, men efter lång tvekan nere vid den snötäckta trottoaren gav hon upp.

Funderar på hur det blir när jag är pensionär. Är det Spanien som kommer gälla för mig sen?

Nej! Jag älskar kylan och vågrätt regn i ansiktet och hagel i ögat och våt kall snö som smälter till slask och ser ut som havregrynsgröt.

Mamma måste få sina broddar nu. Borde hon fått för en månad sen när dom inhandlades. Var fel storlek. Fick byta dom. Sen blev paketet liggandes på mitt köksbord.

ANNONS

Inser i tamburen att hon har halt klinkergolv vid ytterdörren. Då ska man vara orolig för det med.

När jag en stund senare sätter mig i bilen är det plötsligt plusgrader. Snön har smält bort och en liten sol tittar fram.

Detta är typiskt Göteborg. Med sina ologiskt snabba väderomväxlingar. Från is och snö med stor halkrisk till att asfalten syns helt och all is är borta.

Dom nya broddarna sitter som gjutna på mammas vinterstövlar. Dom får sitta kvar och bara användas för ruskigt vinterväder. Vi testar dom i dag fast snön är borta. Inser i tamburen att hon har halt klinkergolv vid ytterdörren. Skorna klapprar mot golvet.

Då ska man vara orolig för det med.

Vi går ut. Mamma lyfter fötterna högt upp i luften när hon går. Så inte broddarna skrapar så mycket i det snöfria underlaget. ”Klappetiklapp… klappetiklapp...” låter det när vi traskar bort till Coop.

Gillar dom här vardagsgrejorna som vi gör ihop numera. Vill gärna hjälpa till.

Vi brukade handla tillsammans jämt när jag var liten. På Ica. En gång som liten gick vi förbi frysdisken där det låg hela frysta kycklingar. Då sa mamma. ”Titta, det ser ut som foster som fryser.”

Barndomen gjorde mig sån här.

För mig var det humor. Tanken är fri. Vi delade såna bilder i fantasin.

Vi tittade på tv ihop då, i Gårdsten. Vi hade en svartvit tv först. Den funkade sådär. Vi var tvungna att banka på den då och då för att få in en randig bild i stället för myrornas krig. Det har lämnat svåra minnen från barndomen, med skrik och desperation, när bilden plötsligt försvann när det var som mest spännande. Vi uppgraderade till en färg-tv. Det var stort. Vi såg på ”Jorden runt på 80 dagar” med Loffe Carlsson. Och ”Lilla huset på prärien”, ”Dallas”, ”Pang i bygget”, ”Lödder” och Melodifestivalen.

ANNONS

Barndomen gjorde mig sån här.

Tiden går. Våra liv. Sand som rinner i ett timglas. När det runnit klart, vad händer då? Är det någon som vänder glaset? Närvaron är ett mysterium. Vi försvinner.

Kommentarerna på nätet finns kvar.

Läser: ”Peter Schlemihls sällsamma ­historia” av Adelbert von ­Chamisso. Om en man som säljer sin skugga till djävulen.

Äter: Mycket vegetariskt, för jag såg en film om en gris som heter Gunda. Allvarligt talat. Stängde av. Det blev för jobbigt. Har trappat ner på kött ett tag, men när jag blundar drömmer jag om cordon Bleu.

Lyssnar på: Blaze Foley och hans ”If I could only fly”, ”Clay pigeons”, ”Oval room” och ”Election day”. ­”Bodies” med Sex Pistols.

Fler krönikor av Carl-Einar Häckner:

LÄS MER:Att bli gammal i Sverige är ett dilemma

LÄS MER:Vilken tur att poeter som Bob Dylan finns!

LÄS MER:Jag vill också ha en vän som Slas

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS