Stilen ”eclectic grandpa” trendar i modevärlden

Välklädd morfar i hemstickad tröja. Det kanske inte låter som den självklara stilförebilden, men plötsligt vill alla från modeller till unga tiktokare och coola hiphopstjärnor se ut som en ”eclectic grandpa”.

ANNONS

Det hände nästan från en dag till en annan. Att alla som någon gång hjärtat ett modeinlägg på Instagram eller Tiktok såg sitt flöde fyllas av män 60+. Skägg, någon lite halvknasig hatt, en mönstrad stickad väst och rutiga byxor i mängder. Anonyma, välklädda farbröder på New Yorks gator och självutnämnda ”oldfluencers” varvades med Harry Styles, Gigi Hadid och trendens kanske främsta affischnamn: artisten Tyler, the creator. Alla iklädda samma stil: Eclectic grandpa.

– Man ser framför sig en välklädd morfar. Han har en hemstickad, gärna färgglad tröja. Snygga loafers, ullbyxor eller boxershorts. Glasögon som är på gränsen till ironiska. Kanske en keps med något halvkitschigt tryck, säger Cecilia Blankens som är skodesigner och grundare av varumärket Blankens, som i år fyller tio år.

ANNONS

Jag är för allt som är lite gränslöst lekfullt, där reglerna är få.

Hon arbetade länge som modejournalist innan hon sadlade om och startade eget skoföretag 2014 och är fortfarande en stilförebild för många via sina sociala medier.

– Jag gillar verkligen den här trenden. Jag är för allt som är lite gränslöst lekfullt, där reglerna är få. När man får leka och vara kreativ, snarare än att klä sig för att kommunicera något specifikt.

Mikrotrenderna kommer i en rasande fart

Hon tycker att det är viktigt att addera något som bryter av, så att stilen inte blir morfar från topp till tå (om det inte redan är din stil från början förstås).

– Hela grejen är att lägga till något lite skevt. Gärna något feminint, som en spetstopp eller ett sidenlinne. Blanda mormor och morfar!

Den klassiska kostymvästen är ett självklart inslag hos den eklektiska morfadern.
Den klassiska kostymvästen är ett självklart inslag hos den eklektiska morfadern. Bild: Bottega Veneta

Att trenden sprids just i sociala medier är typiskt för en samtid som sprutar ur sig nya trendrubriker varje vecka, för att ringa in nästa stora modefenomen. Barbiecore. Mob wife. Coastal grandma. Coastal cowgirl. Baddie. Tenniscore. Balletcore. Clean girl. Listan skulle kunna göras ännu längre och det tycks finnas en teatral längtan efter att klä ut sig till en stil efter humör. Mode som identitetsmarkör, men det är fritt fram för den som är prima ballerina en dag att vara morfar nästa.

– För egen del vill jag inte byta stil från vecka till vecka, det slutar man nog med när man har hittat vad man trivs med och vem man är stilmässigt. Men det är roligt att lägga till inslag från såna här trender, som talar till ens estetik, säger Cecilia Blankens.

ANNONS

För en yngre generation är det självklart att välja second hand först och med den här stilen kan du plocka ihop en lyxig look för 150 spänn!

Hon tycker förstås att skorna är viktiga för Eclectic grandpa-stilen. Till sommaren passar det fint med en så kallad ”fisherman-sandal”, med breda remmar som korsar foten med en samlande mitt-rem som löper från vristen till tån. Annars är loafers närmast obligatoriskt.

– Det blir en kul kontrast om du väljer att bära en spetskjol till. Loafers hör dit, men blir ändå lite ”off” ihop med en stickad tröja och kjol, på ett coolt och kul sätt. Samtidigt är det en klassisk sko som passar lika bra med svart kostym.

Fisherman-sandal från Blankens.
Fisherman-sandal från Blankens. Bild: Hanna von Matérn

Frågan om varför den här trenden kommer just nu har förstås många svar, men Cecilia Blankens tror att det skulle kunna hänga ihop med att det finns en längtan hos många unga efter ett enklare liv – som äldre generationer levde, eller fortfarande lever.

– 20-åringar gör Melodikrysset och min 13-åring köper LP-skivor, fast samma musik finns på Spotify … Sedan är detta också ett alternativ för den som inte vill anamma den ultrafeminina Bianca Ingrosso-stilen, men ändå vill göra ett statement med sin stil.

Dessutom är den bekväm, kreativ och lätt att hitta second hand. Och det finns massor av inspiration att finna bland både kändisar och modeinspiratörer i alla åldrar.

ANNONS

– Du gör som du vill! Ingen kan döma dig för att du inte har ett visst märke, det är fritt och lekfullt. För en yngre generation är det självklart att välja second hand först och med den här stilen kan du plocka ihop en lyxig look för 150 spänn! Eller gå in i din morfars faktiska garderob och låna.

LÄS MER:Så gick djurmönster från tacky till trendigt

LÄS MER:Tjej-tjejens revansch – tar tillbaka bimbo

LÄS MER:Här är världens mest kända modehus och designer

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS