Så gick djurmönster från tacky till trendigt

Leopardprickar, zebraränder och tigerns gulsvarta färgbild. Tacky? Ja, kanske. Trendigt? Definitivt. Men djurmönster är också en hatälskad klassiker vars ränder aldrig riktigt går ur.

ANNONS

Efter år av beige plus beige är lika med trendsäker basgarderob (eller ”clean girl”-estetiken, för den som hänger på Tiktok) var det som om en frisk fläkt drog genom sociala medier när mob wife-trenden klapprade in på sina höga, vingliga klackar i början av året. Fluffiga fuskpälsar, glittrande smycken, djupa urringningar – och viktigast av allt: djurmönster från topp till tå. Leopard, zebra och tiger gick på någon vecka från tacky till trend. Och stilförebilder som Carmela Soprano från kultiga maffiaserien ”Sopranos”, Sharon Stone i filmen ”Casino” och den kanske mest oväntade av alla, Chandlers jobbiga flickvän Janice i ”Vänner”, dök plötsligt upp precis överallt.

ANNONS

Designers återkommer ofta till det. Men den stora skillnaden är utförandet.

Och man kan tycka vad man vill om maffiafruns plötsligt upphöjda status eller att låna en estetik som förknippas med kriminella kretsar (särskild i en tid då det pratas om kläder som en möjlig grund för diverse brottsmisstankar), men djurmönster är en återkommande klassiker i både mode- och inredningssammanhang.

– Djurmönster är ju något som man kan hitta på de stora kedjorna, men även hos stora modehus, säger Bengt Thornefors som tillsammans med Nina Norgren driver sängklädesvarumärket Magniberg och är kreativ chef på textilvarumärket Sahco, vars senaste kollektion Wild bouquet, innehåller både zebra-, tiger- och leopardmönstrade jaquardtyger.

Textilvarumärket Sahcos senaste kollektion Wild bouquet, innehåller både zebra-, tiger- och leopardmönstrade jaquardtyger.
Textilvarumärket Sahcos senaste kollektion Wild bouquet, innehåller både zebra-, tiger- och leopardmönstrade jaquardtyger. Bild: Sahco

– Designers återkommer ofta till det. Men den stora skillnaden är utförandet. Det är viktigt att tyget har ett visst … djup. Titta på YSL, Alaïa och Dries Van Noten, det är ett helt annat utförande än kedjornas trikåtyger.

Bland vårens kollektioner märks djurmönster hos danska Ganni, italienska Dolce & Gabbana (det blir väl inte mer mob wife än så?) och franska Celine. Men även i inredningsvärlden dyker mönstret upp på allt från stoppmöbler till textilier. Massproductions visade sin Dandy-soffa i leopardmönster från just Sahco under Stockholm Design Week och nya Rijd satsar på en maximalistisk stil där djurmönster känns som ett självklart inslag.

ANNONS

Balansen mellan det smaklösa och vackra

Bengt Thornefors beskriver leopardmönster som ett slags ”city-kamouflage”, eftersom det är ett så vanligt inslag i stadens modelandskap. Men för honom är balansen mellan det smaklösa och det vackra en viktig komponent för att djurmönstren ska fungera.

– Man kanske har en fåtölj med djurmönster, en annan med blommönster och sedan en soffa i strukturerat tyg i off-white eller svart.

Samtidigt lockas han lite av både det som anses klassiskt och fult eller tacky, och utmaningen att göra det till något annat.

– Jag tycker att det är intressant att titta på något som anses mindre smakfullt och vrida på det. Hur kan vi få något som är tacky att framstå som smakfullt och vackert? Djurmönster är väldigt klassiska, det har historien visat, sedan beror det på vad man sätter det i för kontext.

Vårens H&M Studio-kollektion innehåller orm­skinns­mönster.
Vårens H&M Studio-kollektion innehåller orm­skinns­mönster. Bild: H&M

Tyska Sahco har en lång historia som varumärke och Bengt Thornefors brukar beskriva det som ett ”maison”, ett ”Dior eller Chanel för textilier”, vilket gör att det blir extra viktigt att förvalta arvet med klassiska mönster och tyger – och samtidigt se till att kollektionerna är relevanta i samtiden. För honom är djurmönster mer en klassiker än en trend.

– Det kommer tillbaka gång på gång med några års mellanrum. Jag kan inte förhålla mig till om det är en trend eller inte. Men jag tycker det är intressant att folk gör ganska osmakliga versioner av det, och att se vad händer när det sätts i en annan kontext.

ANNONS

Bengt Thornefors brukar visa Sahcos textilier på klassiska Svenskt Tenn-möbler – eller på mer kantiga former, som återfinns hos tyska möbelföretaget E15.

– Jag gillar den krocken, det mötet. Jag vill alltid ha balansen, det är då det kommer till sin rätt. Lite som att bygga en bukett av olika blommor, säger Bengt Thornefors.

LÄS MER:Tjej-tjejens revansch – tar tillbaka bimbo

LÄS MER:Här är världens mest kända modehus och designer

LÄS MER:Så inreder du för att må bra – enligt vetenskapen

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS