Recept: Laga din egen festivalmat

Vissa rätter kastar en tillbaka till en konsert eller sen sommarkväll. Anja Olaug Jelinek tog fram tre recept på typisk festivalmat, som du enkelt sätter ihop på hemmaplan för att kicka i gång konsertsommaren.

ANNONS
|

Ingen har missat att sommaren 2022 är sommaren då vi äntligen kan gå på konsert, festival och andra evenemang. Hur galet kommer det bli? Kommer vi alla vara som kor som släpps ut på bete? Göteborg kommer sprätta. Jag som tänker på mat dygnet runt blir såklart otroligt peppad på sommarens mat från olika vagnar. Jag glömmer aldrig langos som ätits till frukost eller den där hamburgaren som intagits sent framför en konsert på Way Out West. Sena hamburgare blir det kanske inte så många av för min del, eftersom jag precis blivit mamma, men maten ska och kan ätas ändå. Jag har tagit fram tre recept på typisk festivalmat med det där lilla extra. Det är mat du kan äta med i farten, innan festen, under festen eller samtidigt som du spelar kubb. Det blev så gott, tankar om att öppna en matvagn dök absolut upp.

ANNONS
Nachotallrik.
Nachotallrik. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Nachotallrik

4 portioner

Denna nachotallrik fick mig att vilja starta en matvagn. Om jag fick den på en festival hade jag nog bara stått där och ätit och skippat resten. Trots att jag älskar musik, dans och hatar stressen som matservering oftast innebär.

Refried beans:

1 lök

3 vitlöksklyftor

1 msk smör (till stekning) + 2 msk smör

2 paket färdigkokta svarta bönor (ca 460 g)

2 msk tomatpuré

1 tsk malen spiskummin

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk malen koriander

1/2 tsk chiliflakes

1/2 tsk torkad oregano

1 buljongtärning

1 öl, ljus lager 33 cl

1/2 dl vatten

Inlagd jalapeño:

6 jalapeño

1 dl vatten

2 msk socker

1 msk ättika (12%)

Till servering:

200 g nachochips

2 dl riven ost

1 rödlök

2 tomater

1 lime

1 kruka koriander

1,5 dl gräddfil

Inlagd jalapeño: Skiva jalapeño. Koka upp vatten, socker och ättika. När sockret har smält lägger du ner jalapeñon och ställer åt sidan.

Refried beans: Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och låt bönorna rinna av i en sil. Finhacka lök och vitlök. Värm smör och stek löken tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Låt tomatpurén steka tills den blir lite bränd, det blir bara godare. I med alla kryddor och rör runt.

ANNONS

Tillsätt bönor, buljongtärning, vatten och öl. Blanda. Låt sjuda under lock 15 minuter eller mer, ju längre desto bättre. Mosa bönorna med en sked och rör runt tills röran är krämig och len. Runda av smaken med 2 msk smör. Smaka av om du vill ha mer chili, flingsalt eller peppar.

Montering: Lägg nachochips på ett bakplåtspapper, toppa med bönröran och riven ost. Du kan välja att göra fyra enskilda portioner eller en stor. Baka i ugn tio minuter eller tills chipsen fått lite färg och osten har smält.

Finhacka rödlök och tomat. Toppa nachotallriken med tomat, rödlök, gräddfil, jalapeño, koriander och lime att pressa över efter smak.

Panpizza.
Panpizza. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Panpizza

1 pizza

Jag köper absolut färdig pizzadeg när jag vill att det ska gå snabbt, det finns otroligt bra deg i butikerna numera. Tomatsåsen mixas kall, den behöver inte koka i all oändlighet för att bli god.

1 pizzadeg (300 g)

Tomatsås:

1 burk hela tomater

1 vitlöksklyfta

1/2 msk balsamvinäger

1/2 msk ljus misopasta eller ljus soja

1/2 msk olivolja

En nypa flingsalt

Topping:

150 g riven ost

1 rödlök

1 msk färsk eller torkad oregano

Sätt ugnen på 250 grader. Mixa alla ingredienser till tomatsåsen med en stavmixer. Skiva rödlöken.

ANNONS

Tryck ut pizzadegen med händerna till en fyrkant. Fördela tomatsås och ost parallellt i ett randigt mönster. Fördela lök i ett jämnt mönster över pizzan.

Grädda cirka 15 minuter tills osten smält och pizzan fått fin färg. Toppa med oregano.

Hamburgare.
Hamburgare. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Hamburgare

4 hamburgare

Hamburgare är en favoriträtt. Den har allt: protein, sallad, bröd och god dressing, och går att äta var som helst. Du behöver inte göra hamburgare med kött, det finns supergoda vegetariska alternativ i de flesta butiker. Detta är så gott, och går så snabbt!

4 hamburgerbröd

4 färdiga vegetariska burgare

4 skivor cheddarost

1/2 silverlök

1 tomat

4 stora salladsblad

Ketchup

Senap

Hamburgerdressing:

3 msk majonnäs

1 tsk tomatpuré

1 tsk sriracha

1 tsk sötstark senap

4 cornichoner

En nypa flingsalt

En nypa nymalen svartpeppar

Vi börjar med dressingen. Finhacka cornichoner och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med flingsalt och lite svartpeppar.

Skiva silverlök och tomat. Lägg salladsbladen i kallt vatten.

Stek burgarna tills de fått fin färg på båda sidor. Lägg på en skiva cheddarost och sätt lock över stekpannan.

Stek bröden på båda sidor. Dags för montering: Klicka på senap och ketchup på brödet, lägg på salladsblad och en klick dressing. Avsluta med hamburgare, mer dressing, tomat och lök. Mums!

ANNONS

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Recept: Snabb och lyxig trerätters på 45 minuter

LÄS MER:Recept: Smörrebröd i modern tappning

LÄS MER:Recept: Pytt i panna, kålpannkaka och chokladpudding

Till konsertsommaren

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS