Hemma hos neonkonstnären

Neonljuskonstnären Josefin Eklund bor tillsammans med låtskrivaren William Hellström i en tjugotalstvåa i Vasastan. Ett av rummen har vigts helt åt deras största passion, att skapa och vara kreativa.

ANNONS

Här bor: Josefin Eklund, 26 år och William Hellström, 31 år.

Bostad: Två rum och kök på 62 kvm, i ett 20-talshus i Vasastan.

Gör: Dagtid arbetar Josefin som varumärkesansvarig på Forza Football och övriga tiden ägnar hon åt sin neonkonst. William är forskare och låtskrivare.

20 kvadratmeter pysselrum

Till skillnad från många andra tvårumslägenheter delar parets soffa rum med sängen, vilket har möjliggjort ett helt rum avsett för pyssel och skapande.

– Som möbleringen var tidigare, blev köket och sovrummet alltid fyllda med instrument, färg och tavlor. Vi flyttade därför in vardagsrummet i sovrummet, och skapade i stället ett renodlat pysselrum där vi kan få utlopp för alla våra idéer. Vi använder det varje dag, jag sitter oftast på golvet och målar och William sitter vid mixerbordet och gör musik.

Bild: Alice Johansson

Inred med neon

Josefin skapar neoninstallationer på beställning för såväl företag som privatpersoner, och intresset för denna konstform bara ökar. Om hon fick bestämma skulle varje hem innehålla minst en neoninstallation.

ANNONS

– Jag tycker det är väldigt fint att få in neon i form av abstrakt konst. Även en liten ­neoninstallation kan göra enorm skillnad för mysighets­faktorn och den skapar även fina reflektioner ut mot väggarna som förvandlar ditt boende till en ny liten värld.

Bild: Alice Johansson

Inspireras av reflektioner

Sedan Josefin upptäckte neonet är hon besatt av elektronisk konst och ljusreflektioner. Inspirationen till hennes skapande kommer från alldagliga företeelser där ljuset bryts på ett vackert sätt.

– Det kan vara reflektioner från mönstret som skapas i vatten, veck i tyg, saker som glänser eller plaster av olika slag. Jag inspireras även av modiga personer, framför allt tjejer, som vågar sticka ut från massan på olika sätt.

Bild: Alice Johansson

Personligt och färgglatt

Josefin älskar prylar, och går skämtsamt under namnet Skatan av nära och kära. Prydnadssaker i glas, lampor i olika former och posters från konstmuseum hör till favoriterna. Det mesta är färgglatt och enligt Josefin är prylarna en förlängning av hennes personlighet.

– Den minimalistiska skandinaviska stilen tilltalar mig inte, jag försöker i stället få in saker som gör att det blir kul att komma hem varje dag. Ett personligt hem består av saker man samlat på sig under tid, saker från loppisar och resor, saker man hittat, ärvt, fått, snott eller byggt själv. Här hemma bär alla prylar på en historia.

ANNONS
Bild: Alice Johansson

Årets konst 2018

Ända sedan barnsben har Josefin haft ett stort intresse för att skapa. Av en slump hittade hon en bok av neonljuskonstnären Dan Flavin, och sedan dess har hennes liv kretsat kring de gasfyllda rören. Efter flertalet utställningar i Sverige och utomlands tilldelades hon pris för ”Årets konst 2018” av Nöjesguiden.

– Neon är ljus, gas, färger och sladdar som sätts samman till olika installationer. Jag gillar att det är en levande och elektrisk konstform som kan göra gråa platser rosa eller mörka dagar ljusa.

Bild: Alice Johansson

Kreativ duo

Josefin, med sin ljuskonst, och William med sin musik, är båda kreativa och rastlösa själar. De kommer ofta på nya idéer de vill realisera

– Till en början behöll vi våra projekt för oss själva, men på senare tid har vi märkt att vi har samma estetiska smak och vågar kritisera varandra, vilket gör vårt skapande ännu bättre. Vi har verkligen blivit involverade i varandras projekt; William har bandet Vita Bergen, som nyligen släppte singeln ”Falcons”, där jag sjunger. Och i april ställer vi tillsammans ut neonkonst på Fotografiska Studio Live i Stockholm.

Neonljuskonstnären Josefin Eklund.
Neonljuskonstnären Josefin Eklund. Bild: Alice Johansson

LÄS MER:Rummet: Den rätta gröna nyansen i hallen

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS