Rummet: Den rätta gröna nyansen i hallen

Den som kliver över tröskeln till Ida Wilhelmssons och Mike Karlssons hall i den nybyggda villan utanför Borås möts av arvegods med tavelväggar och stilsäkra stilleben. Alla har en sak gemensamt, den rätta gröna nyansen.

ANNONS
|
Bild: Alice Johansson

Ett rum att stanna upp i

En hall är inte bara ett rum som ska passeras, för Ida handlar det om mycket mer än så. Hon vill skapa ett rum där man vill vara, där man slår sig ner i väntan på att gästerna ska ringa på dörren.

– Som tur är har vi en groventré där vi kan låta alla skor och kläder få ta plats, och för att hallen inte bara ska agera som en passage mellan våningsplanen är det extra viktigt att möblera så att vi vill stanna upp och hänga kvar.

Bild: Alice Johansson

Ny känsla utan att köpa nytt

Idas bästa inredningstips är att vara konsekvent och bestämma sig för vilka element som ska få dominera i hemmet. Hos dem är det betong, glas, grått och grönt.

ANNONS

– Jag flyttar gärna runt saker, smågrejer och blommor byter ofta plats. Då kan man lätt skapa en ny känsla utan att behöva handla massa nya saker. Växter gör mycket för att ett rum ska kännas levande och välkomnande. Byt sticklingar med vänner, klipp grenar ute i naturen och så snart våren kommer plocka in det du finner ute.

Bild: Alice Johansson

NCS-koden S6010-G10Y på krukan fick avgöra

Grönt är en genomgående färg i hemmet, och förutom pinnsoffan har även ett flertal pinnstolar lämnats in för omlackering. Den gröna färgen återkommer även bland annat i parets sovrum och på favoritkaffekopparna. För att hitta exakt rätt kulör har Ida hämtat inspiration från en modern designklassiker, krukan ”Cloudy” från DBKD.

– Jag älskar den gröna färgen på krukan och tog helt enkelt med mig den till färgbutiken och bläddrade igenom fjädern med alla NCS-koder. Färgkoden visade sig heta NCS S6010-G10Y och vi bestämde oss sedan för att lämna in flera möbler för lackering.

Bild: Alice Johansson

Favoritmöbel med historia

Den ärvda pinnsoffan hör till Idas favoriter. Från början var den ljusgrå, men omlackerades sedan i Idas favoritfärg.

– Min farmor och farfar köpte pinnsoffan på 60-talet och den är tillverkad på ett av alla möbelsnickerier som fanns runt om i Småland på den tiden. Modellen heter Malena, och är ritad av S. E. Fryklund för Bra Bohag, på Hagafors Stolfabrik i Nässjö. Min pappa hittade originalkatalogen från 1960, det är så fantastiskt att få ha den informationen kvar.

ANNONS
Bild: Alice Johansson

Gröna trappsteg

Trappan var från början i laserad ek men målades även den om. Trappräcket är specialbeställt från en lokal svetsare och fallskyddet består av pulverlackad sträckmetall.

– Vi har valt att måla trappstegen i en snarlik grön nyans, och på sikt kommer även sidostycket att målas i samma färg. Jag provmålade flera olika gröna nyanser på pappskivor och la ut på stegen. Jag tände, släckte, öppnade ytterdörren och så vidare innan jag slutligen bestämde mig för kulören NCS S6005-G20Y.

Här bor: Ida Wilhelmsson och Mike Karlsson tillsammans med barnen Wilhelm, 6 år och Sigge, 2 år.

Bostad: Ett nybyggt hus i två plan på 198 kvm strax utanför Borås.

Gör: Ida är frilansande kreatör, inredningsstylist och modedesigner. Finns på instagram @idwi.studio.

LÄS MER:Rummet: Miljövänligt hus i massivträ

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS