PtGX5M7MlmjNGXaqMyyu4hOxE9I.jpg
PtGX5M7MlmjNGXaqMyyu4hOxE9I.jpg

Rummet: Miljövänligt hus i massivträ

När Linda Samuelsson och Victor Västernäs skulle bygga sitt drömhus i Floda var det en självklarhet att bygga ett hus med miljövänliga och närproducerade material. De ville skapa känslan av en sommarstuga, och med såväl väggar och tak i gedigen gran från Västerbotten har de lyckats skapa ett enhetligt lugn som ger en nästintill sakral känsla.

ANNONS
|
Bild: Alice Johansson

Hållbar konstruktion

– Vi ville skapa ett hem som innebar ett lugn, lite som att åka till sommarstugan. Huset skulle rymma våra behov, och vi ville hellre ha hög kvalitet än många kvadratmeter, säger Linda Samuelsson.

Huset kommer från Leva Husfabrik och stommarna är tillverkade av massiva träskivor som är krysslimmade, så kallat Cross Laminated Timber. Konstruktionen består enbart av naturliga material såsom trä, träfiber och cellulosa, vilket ackumulerar fukt, värme och kyla på ett sätt som ger ett behagligt inomhusklimat.

Lek med volymer

Den låga möbleringen möter den sju meter höga taknocken och skapar en intressant dynamik.

– Jag vill dämpa inredningen genom att hålla möbleringen ganska låg, och undviker att nyttja höjden till max med hyllor och liknande. Vi har hittat ett lugn i våra materialval genom att hålla det enkelt.

ANNONS
Bild: Alice Johansson

Trärena linjer

Golvet, som utgörs av husets bottenplatta, är ett slipat och polerat betonggolv. Väggar och tak, liksom dörrar, förvaring och trappa, består av massivträ.

– Jag älskar trä, och den värme materialet medför. Man behöver inte fundera på färger eller tapeter, det är ett ärligt material som ger en varm och lugn känsla i huset. De flesta som kommer hit är positiva till allt trä, medan några få har varit lite skeptiska och undrat när vi ska måla väggarna och lägga in parkett.

Bild: Alice Johansson

Vacker och viktig

Mitt i det rymliga vardagsrummet står en vacker braskamin. Kaminen var en viktig detalj för Linda och Victor i huset, då den inte bara skapar stämning utan även fungerar som en spis med två kokplattor om strömmen skulle gå. Den här modellen är av märket Hwam.

Bild: Alice Johansson

Inspireras av resor

Linda arbetar som inredningsarkitekt och hämtar mycket av sin inspiration från resor.

– Vi brukar åka till Danmark varje sommar och hyra en stuga på olika platser i landet. Om jag ser en snygg möblering eller en utsikt genom ett fönster så kan jag nästan bli lite besatt av att återskapa den känslan i mitt eget hem.

Linda Samuelsson.
Linda Samuelsson. Bild: Alice Johansson

Här bor: Linda Samuelsson och Victor Västernäs samt golden retrievern Thure.

Bostad: Ett nybyggt LEVA-hus på 116 kvadratmeter på Hyltorna i Floda.

Gör: Linda är inredningsarkitekt på det egna företaget Nokori Inredningsarkitekter.

LÄS MER:Skräddarsytt sekelskifteskök

ANNONS