Emma Jonsson och Jenniann Johannesson lärde känna varandra ute i dimman och förenades av sitt gemensamma intresse för musik och kultur. Nu tar de över Bengans fik, som snart heter Fyrens ölkafé.
Emma Jonsson och Jenniann Johannesson lärde känna varandra ute i dimman och förenades av sitt gemensamma intresse för musik och kultur. Nu tar de över Bengans fik, som snart heter Fyrens ölkafé. Bild: Mia Redemo

Bengans fik förvandlas till Fyrens ölkafé

Bengans är klassisk mark i Göteborgs musikliv, både som skivbutik, scen och mötesplats. Nu tar Emma Jonsson och Jenniann Johannesson över serveringen i egen regi. De vill göra scenen bättre och stämningen ännu mer välkomnande.

ANNONS
|

Från 1943 till 1985 drevs biografen Fyren på Stigbergstorget. Därefter tog Bengans skivbutik över lokalerna och ligger där än i dag. Förutom den stora scenen i butiken, som numera används ett par gånger om året, finns en egen scen i Bengans fik sedan några år tillbaka. Den delen tar Emma Jonsson och Jenniann Johannesson nu över och döper om till Fyrens ölkafé – en hommage till lokalens historia.

LÄS MER:Varför känner alla sorg i Göteborg?

Duon har redan jobbat ihop på Bengans i ett par år och hjälpts åt med bokningar och arrangemang till scenen. Emma är ena halvan av den ambulerande bingoklubben Bingo Berit och en del av gänget som driver Klubb 8, en musikscen som fokuserar på kvinnor. Jenniann är fotograf och har tidigare frilansat och fotat mycket musiker.

ANNONS

För ungefär ett år sen fick de frågan om att driva serveringen i egen regi av sina chefer.

– De vill kunna fokusera på skivbutikerna och distribution men är måna om att fiket är en välkomnande och fungerande plats, då det är entrén till den stora skivbutiken, förklarar Emma Jonsson och Jenniann Johannesson via mejl.

Mellan 1943 och 1985 låg biografen Fyren på Stigbergstorget. Bilden är tagen 1949, med spårvagn 4 i förgrunden. Nu byter Bengans fik namn till Fyrens ölkafé som en hommage till lokalens historia.
Mellan 1943 och 1985 låg biografen Fyren på Stigbergstorget. Bilden är tagen 1949, med spårvagn 4 i förgrunden. Nu byter Bengans fik namn till Fyrens ölkafé som en hommage till lokalens historia. Bild: Kamerareportage

Hur kommer Bengans fik och Fyrens ölkafé att skilja sig åt?

– Det kommer inte vara en drastisk skillnad då vi redan under tiden vi jobbat här har haft mycket utrymme och förtroende att utforma det till vad det är nu. Men vi kommer jobba för att göra scenen bättre och platsen ännu mer välkomnande, där folk kan mötas över en öl, fika eller mat och känna sig hemma. Vi kommer göra om lite grann i inredningen med hjälp av kreativa vänner och byta ut lite möblemang av praktiska skäl.

– På Bengans är det många som fått chansen att göra sin första spelning eller arrangera en spelning, det kommer vi givetvis fortsätta med när vi gör om det till Fyren!

Vi har båda en hjärtlig relation till platsen sedan långt tillbaka och kommer vilja behålla den känslan.

Fyrens kafé väntar just nu på att få sitt serveringstillstånd innan det kan öppna under ny flagg, förhoppningsvis blir det i november. Ett ökat fokus kommer att ligga på lokalt öl.

ANNONS

– Just nu har vi ju ett stort urval av lokala ölsorter från Stigbergets, Majornas bryggeri med mera. Vi samarbetar med Bullen och Brödet från Masthugget och försöker hålla mycket av det vi säljer från lokala producenter. På menyn är allt vegetariskt eller veganskt och vi kommer lyfta allt detta ännu mer på Fyren.

LÄS MER:Skymning i svartklubbslandet

Jenniann Johannesson och Emma Jonsson vill få till en stämning som är opretentiös, hemtrevlig och kreativ på Fyrens ölkafé: ”Ett socialt rum där alla är välkomna!”
Jenniann Johannesson och Emma Jonsson vill få till en stämning som är opretentiös, hemtrevlig och kreativ på Fyrens ölkafé: ”Ett socialt rum där alla är välkomna!” Bild: Mia Redemo

Bengans är ju en klassiker, hur mycket vågar man uppdatera? Eller vill man ens det?

– Nej, vi har båda en hjärtlig relation till platsen sedan långt tillbaka och kommer vilja behålla den känslan. Vi ser det som ett kultförklarat ställe och många av våra stammisar och gäster känner sig hemma här. När vi har berättat att vi ska ta över har alla blivit jätteglada och peppat oss! Det känns som en stor bonus och gör att vi vill jobba ännu hårdare för att bevara känslan.

Vad tycker ni Göteborg behöver mer av?

– Ett levande kulturliv och att man lyfter fler independent-arrangörer och scener, små som stora, där band och andra kulturaktörer får plats att vara verksamma. Det är och vill vi vara en del av! Vi skulle även önska lägre marknadshyror för kulturverksamheter så det är lättare att vara verksam.

… och mindre av?

ANNONS

– De större aktörerna och kommersiella ställena som köper upp alla mindre ställen och tar bort dess själ.

LÄS MER:Fem kaféer att upptäcka i Göteborg

Fler spaningar:

Ny pop up-butik med inredning

Södra Larmgatan 16

På Victoriagården avlöser de tillfälliga butikerna varandra och nu har Fine Little Day tillsammans med keramikern Kajsa Cramer flyttat in. ­Företaget, som började som en blogg 2007, säljer designföremål, keramik och planscher och har en butik i Spinneriet i Lindome.

Från Vasastan till Fjällbacka

Galärbacken 2, Fjällbacka

Thomas Sjögren är kocken som har piggat upp Vasagatans krogliv med Grano, en plats för tapas och pizzadelning med vännerna. Nu tar han också över Stora Hotellet i Fjällbacka, som öppnar efter renovering i mars, och då med tre restauranger i en: en del med skärgårdsstuk, en matbar med smårätter och en sommarkrog med sydamerikansk känsla. Sjögren driver även Skärets krog i Smögen och meddelar att han tänker tillbringa höstarna i Göteborg och somrarna i Bohuslän. Vi hoppas att tiden räcker till.

ANNONS