Avslappnade restauranger att besöka i Malmö

Fine dining börjar kännas alltmer tröttsamt. Så vart beger man sig för en lagom avslappnad smakupplevelse? Petra Dokken valde bort det uppenbara och reste till Malmö för att utforska dess krogscen.

ANNONS
|

Jag längtade till en smakupplevelse och tänkte Köpenhamn, men det blir inte alltid som man tänkt sig. I Financial Times läste jag en artikel om finkrogarna i världens älskling till matstad, om obetald arbetskraft och andra tråkigheter. Baksidan av fine dining, som jag börjar känna är ganska tröttsamt. Slåss om borden, boka långt i förväg, spendera halva sparkontot – äta sexton rätter och dricka sju glas vin. Men goda råvaror, genuin personal, avslappnad stämning och ett glas eller två vill man ju ha. Ha det gött helt enkelt, eller ful dining som någon skämtsamt sa. Så jag valde Malmö.

ANNONS

Bar Cuccurucucù heter så för att duon Mikael Nypelius och Karl Sjöström, mer kända som dryckesmakarna bakom Fruktstereo, har en favoritlåt med samma namn. Musikgenren heter italo disco och artisten Franco Battiato.

Det finns en kreativitet och glädje som blandas med den framåtanda som finns i stan just nu.

– Låten säger allt om känslan i baren, säger Mikael Nypelius.

Baren är en efterlängtad plats för Fruktstereo att visa upp sitt fruktuniversum på. Dryckesföretaget har odlingar ute på Haväng och gör cider och pét nat, de importerar också naturviner under namnet Vinstereo.

En bar som vill vara kul. Och snygg. Dessutom levererar Cuccurucucù sensationella drycker i glasen.
En bar som vill vara kul. Och snygg. Dessutom levererar Cuccurucucù sensationella drycker i glasen. Bild: Emily Wilson

– Malmö är en fantastisk stad för restaurang- och barkultur, det finns en kreativitet och glädje som blandas med den framåtanda som finns i stan just nu. Kockar och sommelierer vågar öppna eget och visa upp en personlighet som kan vara svår att få till med större restaurangkoncerner i ryggen, säger Mikael Nypelius.

På frågan vad de själva är på bäst på blir svaret:

– Vi är nog bäst på kul. Allt, från det rosa golvet och Nintendo 64:at i hörnet till all fruktig dryck, ska visa upp hur kul dryck kan vara.

Att möbeldesignern Gustaf Westman sedan bestämt sig för att lägga sin kreativa energi över designen, möblerna och färgerna gör att det inte bara är kul utan också känns otroligt snyggt och proffsigt.

ANNONS

Croissanter, medelhavstema och eld

Med sina turkost kaklade väggar syns Bise på håll, en nyöppnad matsal på hörnet på Norra Vallgatan. Också en vinbar och cocktailbar. Ledigt och välkomnande, som en fransk kindpuss, med en meny som doftar just sydeuropeiskt. Stället är mysigt och känns samtidigt internationellt – typiskt Malmö tänker jag.

Förra året förvandlades Bastard, en älskad kvällskrog, till Ruths vid Lilla torg. Öppet hela dagen med bageri med croissanter av alla de slag, kafé och delikatessdisk. Här serveras lunch och middag med medelhavstema. När jag hittar till innergården blir jag än mer förtjust.

Petra Dokken skönjer mat i glada färger, som här på Ruths.
Petra Dokken skönjer mat i glada färger, som här på Ruths. Bild: Ruths

På det gamla varvsområdet i Västra hamnen ligger en restaurang som var förra årets stora kroghändelse i Malmö, Aster, döpt efter blomman som växer runt tegelbyggnaden. Det är en ”eldrestaurang”, man arbetar med eld till och med när man blandar cocktails. Aster har en egen grönsaksodling och rätterna är gränslösa, eller i alla fall geografiskt obundna.

Jag kan själv tycka att det är skönt att slippa de nynordiska smakerna, ärligt talat står spetskål mig lite upp i halsen. Det verkar som att det inte bara är jag, även allt fler kockar längtar efter färg och andra smaksensationer.

På Aster i varvsområdet är maten god, gästerna roliga och en alkoholfri cocktail blir överraskande minnesvärd.
På Aster i varvsområdet är maten god, gästerna roliga och en alkoholfri cocktail blir överraskande minnesvärd. Bild: Lucas Frisk Bergqvist

Blomstrande krogscen i Malmö

På vin- och ostbaren Julie på Gamla väster är känslan återigen kontinental, trots att råvarorna är så närproducerade som möjligt. Det går att ta ett glas, lite ost eller några ostron. Som vinbar har Julie vunnit priser i flera år med sina naturviner från Europa. Baren kör 16 viner på tapp och har ett vinrum.

ANNONS

– Jag kan tänka mig att Malmös blomstrande krogscen har mycket att göra med läget i Öresundsregionen, närheten till Köpenhamn och resten av Europa. Malmö har många unga ambitiösa kockar och sommelierer som öppnat eget, vilket medför en sådan härlig energi, passion och är direkt inspirerande, säger Sara Waldemarsdotter, restaurangchef och driftansvarig på Julie.

Och visst öppnar fler och fler sköna ställen i staden. Behöver jag boka bord? Nej då, det brukar faktiskt funka att bara komma förbi.

Lästips!

Författaren och Malmöbon Amanda Romares roman ”Halva Malmö består av killar som dumpat mig” kom ut förra året. Den har kanske mindre med krogscenen än med känslor att göra, men utspelar sig ändock på en och annan bar i Malmö.

LÄS MER:Fascinerande upptäckter och lästips om svampens värld

LÄS MER:Så gör du perfekta matresan längs Västkusten

LÄS MER:Resa: Allt fler B&B:s öppnar – från skjul till herrgård

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS