Resa: Allt fler B&B:s öppnar – från skjul till herrgård

Små, personliga B&B:s, bed and breakfast, fortsätter att öppna och bokas fulla. Petra Dokken har pratat med två par som med glädje välkomnar gäster till platserna där de själva bor.

ANNONS
|

Arbetsnamnet ”skjulet” har satt sig. Det unika övernattningshuset av återbrukad plåt och stora glasfönster ligger i en skogsglänta dit man får gå sista biten. Inte heller vatten eller el har dragits fram.

– Vi hade våra första gäster i lördags, det var jättenervöst innan! berättar Erika Nilsson.

Gästerna hade kommit från Danmark för att sova i Gullis Skjul på Erika och hennes man Simon Nilssons lilla gård i Halland.

– De sa att de vill komma tillbaka nästa år och då stanna fler nätter, bättre betyg kunde jag inte få, säger hon.

Blev inspirerade efter en resa i södra Sverige

Gården har de bott på i tio år, med mark och skog om fem hektar. Sommartid gästas de av betande får och i augusti kom Simon hem med ytterligare en idé, men för andra slags gäster.

ANNONS

– Jag hade länge tänkt på att ha ett B&B. Detta är mitt ställe på jorden och jag skulle vilja vara hemma, alltid. Det hade varit kul att dela med sig och förhoppningsvis kunna ge någon annan en bra upplevelse.

Det unika övernattningshuset av återbrukad plåt och stora glasfönster ligger i en skogsglänta dit man får gå sista biten.
Det unika övernattningshuset av återbrukad plåt och stora glasfönster ligger i en skogsglänta dit man får gå sista biten. Bild: David Johansson

Paret gifte sig 2020 och som för så många andra ställde pandemin till det och de fick tänka om gällande både fest och resa. I stället för utlandet blev det en upptäcktsfärd i södra Sverige.

– Vi åkte till häftiga platser och valde udda boenden som glamping-tält och glashus, och blev inspirerade, säger Erika.

Simon, som är snickare, hittade en dag ett gammalt plåttak som de skulle kunna göra ett vindskydd av och paret skred direkt till verket.

– Plåtens patina är så häftig och smälter in i skogen så bra, säger Erika Nilsson.

Vi har solcells- och oljelampor, vatten fyller jag i dunkar åt gästerna.

Skjulet är rymligt med dubbelsäng och soffa som går att bädda ut, det är ombonat med vedkamin och ett utekök med eldplats. Duschen är utomhus under granen och vill man ha varmt vatten är det bara att koka.

– Vi har solcells- och oljelampor, vatten fyller jag i dunkar åt gästerna. På nyårsdagen sov vi där själva och eldade i kaminen, så det går att övernatta året runt.

ANNONS

Under byggets gång har de haft stor hjälp av både familj och vänner. Simon har snickrat hyllor av stockar och bord av ekplankor de fått hämta på en väns gård. Erika har gjort ett toalettbord av en uppochnervänd kärra och utedasset är byggt med gamla fönster, och har alltså fin utsikt.

– Sen bestämde jag mig för att jag ville ha tapet i taket, något som krävde en och annan speciallösning för att fungera i ett ouppvärmt plåtskjul. Men fint blev det och sitter gör den, än så länge.

Hoby Kulle Herrgård i Blekinge blev en succé

I Blekinge är det tredje året och fjärde sommaren man välkomnar gäster till Hoby Kulle Herrgård. Den karakteristiska rosafärgade huvudbyggnaden har synts flitigt i både media och sociala medier. Tove Hammerin driver stället tillsammans med sin partner Benjamin Forsman.

– Vi blev kära sommaren 2018 och köpte gården samma år, tillsammans med Benjamins föräldrar som har sommarhus i närheten och i många år varit intresserade av herrgården, säger hon.

Om sommaren ser det ut som nere i Frankrike eller Italien med doftande lavendel, köksträdgård och blomsterodlingar.

I mars 2019 flyttade de från Stockholm respektive Barcelona, till ett kallt och smutsigt hus som varit obebott i flera år – och öppnade sommarkaféet en månad senare. Familjen har sedan dess utökats med både en pudel och en liten dotter.

– Utveckling är roligt! Vi har ständigt flera projekt på gång, nöjer oss aldrig och vill att det ska ske nya saker varje ny säsong. Jag har alltid haft en stark dröm om ett eget bed and breakfast sedan min barndoms somrar på Österlen, säger Tove Hammerin.

ANNONS
Med sin mobilkamera och instagram lyckades Tove Hammerin redan från start att skapa en hajp för hennes och partnern Benjamin Forsmans B&B i Blekinge.
Med sin mobilkamera och instagram lyckades Tove Hammerin redan från start att skapa en hajp för hennes och partnern Benjamin Forsmans B&B i Blekinge. Bild: Malin Sjöstedt

Hoby Kulle Herrgård har nu tio rum, kafé och restaurang, dessutom håller man flera bröllop varje sommar.

– Men viktigast av allt är att behålla känslan av att vi bor här, att vi bjuder in gäster till vårt hem. Det ska vara hemlagad mat och hembakad sockerkaka. Hunden som kommer och hälsar vid grindarna. Vi älskar den här livsstilen och platsen, och vill visa den för många.

Medan Benjamin ansvarar för mat och dryck tar Tove hand om rummen och marknadsföring. Inredningen är en mix av gustaviansk och modern design men har även personliga inslag, tavelväggarna innehåller familjefoton från både Benjamins och Toves släkt.

– Det ska vara en upplevelse att komma hit. Om sommaren ser det ut som nere i Frankrike eller Italien med doftande lavendel, köksträdgård och blomsterodlingar. Som hemma fast lyxigare, säger Tove och ler.

LÄS MER:Böcker som tar med dig på en resa

LÄS MER:Allt fler handelsträdgårdar tar fart landet över

LÄS MER:Resa: Hotellen uppdaterar souvenirbutiken

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS