Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

GP pausar alla krogrecensioner: "Orättvist att recensera restauranger just nu"

Varje vecka brukar några av Göteborgs restauranger recenseras i GP. På grund av pandemin väljer vi att pausa alla recensioner för en tid – både de av Uteätarna och Krogkollen – för både restaurangernas och recensenternas skull. En av de hemliga uteätarna berättar varför.

LÄS MER: Fler restauranger med take away i coronakrisen

Du är en av GP:s anonyma Uteätare. Behöver man förklara varför vi inte har gjort några restaurangbesök de senaste veckorna?

– Det finns ju inget förbud mot att gå på restaurang, och krögarna skulle behöva allt stöd de kan få. Men det är orättvist att recensera restauranger just nu. De kämpar med både personal och leveranser, så att betygsätta en helhetsupplevelse på restaurang just nu vore inte schysst mot dem. Det är väldigt oroliga tider för branschen, där personal riskerar att få gå från sina jobb och krogar redan har fått stänga. Man ska komma ihåg att det är ett lagarbete att få en restaurang att fungera. Det är inte bara kockarna som lagar maten, utan serveringspersonal som tar hand om gästerna. Allt tillsammans gör upplevelsen. Om serveringspersonal får gå försvinner också en del av stämningen.

LÄS MER: Så påverkas Göteborgs matställen av barrestriktionerna

Ett annat skäl att inte recensera krogar är förstås omsorg om Uteätarnas hälsa och trygghet.

– Jag håller själv på att friskna till från något som av allt att döma är covid-19, och har kolleger med liknande symptom. Och även om man är frisk kan de kännas obekvämt att umgås ute på lokal.

Folktomt. Prime Grill på Kungsportsavenyn blev ett av krisens första offer. Restaurangen är nu stängd, förhoppningsvis bara tillfälligt. Bild: Anna von Brömssen
Folktomt. Prime Grill på Kungsportsavenyn blev ett av krisens första offer. Restaurangen är nu stängd, förhoppningsvis bara tillfälligt. Bild: Anna von Brömssen

LÄS MER: De första restaurangerna har börjat stänga

Vi har redan sett hur Avenyfamiljen börjat stänga sina restauranger, där bland andra Prime Grill funnits med på Uteätarnas bevakningslista. Hur tror du att restaurangscenen kommer att se ut när det här är över?

– Förmodligen väldigt annorlunda, tyvärr. Det finns förstås en väldig oro i branschen, som får ta en tidig smäll på grund av pandemin.Kanske kommer små familjerestauranger utan många anställda att ha lättare att klara sig, men det är bara en gissning. Många små krogar lever på quizkvällar och liknande arrangemang, och sådana ställs ju in nu. Det är tråkigt på många sätt, eftersom det fanns mycket att se fram emot i vår, som Sjömagasinets nyöppning med nya ägare. Vi får väl se när de kan komma i gång.

LÄS MER: Ölstugan tullens snabba reaktion – inför mobilbeställning

Du har varit krogkritiker i många år. Hur skulle du beskriva ditt uppdrag?

– Det gäller att tala om vem just den här krogen vänder sig till och varför. Vissa gäster vill bli omhändertagna och inbäddade, andra vill ha lugn och ro för att koncentrera sig på maten. Då gäller det också att personalen kan läsa av besökarna och ge alla ett bemötande som de trivs med. Som gäst vill man också gärna få med sig en upplevelse som varar längre än besöket. Det kan vara miljön, ett samtal med personalen, en maträtt eller en dryck. Som när jag första gången fick pröva de uppfinningsrika alkoholfria dryckerna på Bhoga.

När var du själv på restaurang senast?

– I början av mars. Då var jag på Vrå, eftersom de har ostron i världsklass som lämnar smakminnen som varar länge. Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan vi alla kan gå ut och äta igen. Men det kommer nog att göras i en restaurangvärld som ser ganska annorlunda ut.

LÄS MER: Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

LÄS MER: Här kan du köpa take away i Partille

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.