Danska badhotell gör sig även under vintern

Att resa till platser i lågsäsong är en spännande idé. När grådis och kyla når populära sommarorter blir upplevelsen en helt annan. Petra Dokken besökte Nordsjälland och dess badhotell mitt i vintern och upptäckte en ny sida av den danska rivieran.

ANNONS

Strandlivets cykler

Är det överturism, pandemins spår eller klimatkris som gjort att årssnurran för resor och semester har förändrats? Destinationer har öppet året runt, besökare väljer nya datum, något har hänt. Jag själv for till ett badhotell på Nordsjälland mitt i skidsäsongen. Kulturen med badhotell uppkom i slutet av 1800-talet när frisk luft ordinerades till städernas bättre bemedlade. Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje började som ett privat sommarresidens men är sedan 1904 öppet för hotellgäster, numera året om. Läget ovanför stranden och det klara vattnet låter ögat vandra dit havet möter himlen. Gäster vinterbadar nere på stranden och det står en modern bastu med panormafönster i trädgården. Inomhus sprakar vedkaminer. Om ett badhotell om sommaren suddar ut gränserna mellan ute och inne, förstärker vintertiden upplevelsen av skillnaderna.

ANNONS

Avslöjande årstid

Nordsjällands kustbyar är fiskelägen. Längst norrut i byn Gilleleje ser man över till Sverige och Mölle när grådiset lättar. Trots att trädens stammar, som ibland både vridit och hukat sig för salta vindar, är naket gråsvarta, är omgivningarna pittoreska. Inte alls som en övergiven sommarort kan kännas, snarare avslöjar säsongen ett vardagsliv. Människor promenerar längs stränder och cyklister delar avsmalnande vägbanor med bilresenärer.

Längst norrut i byn Gilleleje ser man över till Sverige och Mölle när grådiset lättar.
Längst norrut i byn Gilleleje ser man över till Sverige och Mölle när grådiset lättar. Bild: Sarah Green

Säsongernas definitioner

Strändernas buskar och gräs är urblekta, badstugorna igenombommade. I en butik längs huvudgatan i en av byarna säljs randiga badlakan och ett strandhotell har sina utemöbler i vindpinad rotting ute. Låg eller hög säsong, definitionerna inom turismindustrin handlar om antal besökare, hotellbeläggningar – mätbara siffror. Jämför med ord som berättar om naturens skiften, som torrtiden eller en regnperiod. I min anteckningsbok står att läsa ”den behagligt grå badsäsongen”.

Väl kultiverat

Snart förstår jag varför regionen kallas för Köpenhamns skafferi. När säsongen är grönare och varmare tror jag att Rabarbergaarden är sorlande, kanske med ringlande köer. I dag finns parkeringsplats och även om lunchsittningen är fullbokad finns det tid för småprat med en av ägarna, kocken Thomas Køster. Tillsammans med frun Louise har han byggt verksamheten steg för steg, de har ekologiska odlingar och plantskola, restaurang och gårdsbageri, och mycket mer. Inne i den vitrappade huvudbyggnaden som vilar i ett böljande landsbygdslandskap är känslan hemtrevlig. Maten är i särklass och drycken likaså, ett av de mest lyckade lokala vinerna som Thomas valt ut kommer från vingården Garbolund som ligger alldeles i närheten.

ANNONS
Kocken Thomas Køster driver Rabarbergaarden tillsammans med sin fru Louise.
Kocken Thomas Køster driver Rabarbergaarden tillsammans med sin fru Louise. Bild: Kamilla Bryndum

Återblickar

När badkulturen hade vuxit till sig här på den danska rivieran för omkring hundra år sedan, upplevde tysk kultur en annat slags epok. Eftersom konstmuseet Louisiana ligger strax söder om Helsingör kommer de flesta av Nordsjällands besökare att åka förbi. Fram till i slutet av februari pågår en omfattande utställning värd att stanna till för, ”Det kolde øje – Tyskland på 1920-talet”. Över 600 verk av 90 av tidens konstnärer skildrar en modern vardag med knivskarp blick. Utställningens omslagsbild är porträttet av journalisten Sylvia von Harden från 1926 målat av Otto Dix. Konst som, inte olikt säsongen, ställer nya frågor.

LÄS MER:En titt i kristallkulan – så kommer vi resa framöver

LÄS MER:Här är några av Europas mest fascinerande bibliotek

LÄS MER:Avslappnade restauranger att besöka i Malmö

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS